Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php on line 20

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php:20) in /home/coolkadin/public_html/wp-content/plugins/smio-wpapi/class.controller.php on line 8

Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent in /home/coolkadin/public_html/wp-content/plugins/smio-wpapi/class.controller.php on line 11
Evcil Hayvanların Hamileler Üzerindeki Etkisi

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/header/types/header-type2.php on line 213

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/header/types/header-type2.php on line 214
Yukarı

Evcil Hayvanların Hamileler Üzerindeki Etkisi

Eğer evinizde bir evcil hayvanınız varsa ve hamileyseniz bu anlamda endişeleriniz olmalı. Evcil hayvanlar hamilelik dönemindeyken size zararı olabilir mi?

Eğer evinizde bir kedi besliyorsanız, kedilerden bulaşan önemli bir hastalık olan “toxoplasma enfeksiyonu”dur. Buradaki en önemli enfeksiyon Toksoplasmosis Gondi” parazittir.

Özellikle kedi dışkıları ile bulaşmış mevye ve sebzelerin yıkanmaması veya iyi pişirilmemesi yoluyla insanlara geçen ve hamilelerde düşük, erken doğum ve bir takım anomalilerin (sakatlıkların) ortaya çıkmasını sağlayan Tokpsoplasma bir tür parazittir.

Toksoplasmanın bulaşmasının neden olduğu diğer bir nedende yeşil sebzeleri yiyen sığırların etlerinin insanlar tarafından iyi pişirilmeden tüketilmesidir.

Hamilelik döneminde kedinizi bir arkadaşınıza ya da yakınınıza teslim etmenize gerek yok çünkü eğer kedinizi pişmiş etle besliyorsanız ve aşılarını düzenli yapıyorsanız toksoplasma parazitinin bulaşması neredeyse imkansızdır.

Bu parazite sahip kedi 14 gün içinde bulaştırma etkisi vardır ardından kedi bağışıklık kazanarak yeniden hastalanır ve bulaşıcı olmaz. Sokak kedileri ise bu paraziti genelde yavruladıkları dönemde geçirirler ve büyüdüklerinde bulaştırıcı olmazlar.

Kediler bu enfeksiyonu aldıktan iki hafta sonra kuluçka dönemini takiben paraziti dışkıları ile atarlar. Bu parazitlerin bulaşıcı olması için 24 saat geçmesi gerekir. Bu yüzden kedinizin kumunu düzenli olarak değiştirin. Düzenli olarak değiştirdiğinizde bu paraziti bulaştırmaz.

Bunun için alacağınız önlemler:

Hamileliğiniz sırasında kedinizi sevebilirsiniz, dokunabilirsiniz bunun bir sakıncası yok ancak ellerinizi mutlaka iyice yıkamanız gerekmektedir.

Kedinizin kumunu günde 1 ya da 2 kez mutlaka değiştirin. Ancak kum değiştirme işini siz yapmayın. Eğer bu işi yapacak bir yakınınız yoksa eldiven kullanarak kumu değiştirin.

Kedinizin aşılarının tamam olmasına dikkat edin. Ticari mamalarla beslenen ve dışarıyla teması olmayan kedilerde teorik olarak toksoplazmosis olmaz. Kedinize asla çiğ et ve pastorize edilmemiş süt vermeyin.

Kedinizin sizi tırmalamamasına dikkat edin. Çünkü cilt çok çabuk enfeksiyon kapan bölgedir. Bu da enfeksiyona olan duyarlılığı arttırabilir. Böylesi durumlarda cildinizi ılık sabunlu su ile yıkamanızda fayda var. Ayrıca kedilerde bulunan tüyler alerjik reaksiyonlara neden olabilir.

kedi

Hamilelikte köpek beslemek:

Köpeklerle ilgili bir takım önlemler alındıktan sonra kedilere nazaran fazla bir sorun yaratmayacaktır. Köpeklerin taşıdığı iki enfeksiyon vardır kuduz ve hidatik kist hastalığıdır.

Bu nedenle köpeğinizin aşılarını ihmal etmeyiniz. Köpeklerinize çiğ et yedirmeyiniz. Hidatik kist akciğer, karaciğer, batın içi (pelvis) ve beyinde bir takım kistlere neden olmasına rağmen hamilelikte bir tehlike oluşturmaz. Ancak alerjik reaksiyonlara neden olacağı için köpeğinizin tüylerinden uzak durmanızda fayda var. Köpek ısırmalarında yapılacak ilk işlemin ısırılan bölgenin bol sabunlu suyla yıkanması ve doktora başvurulmasıdır.

Hamilelikte kuş beslemek: 

Kuşlardan bulaşan hastalık Psittakozis denilen enfeksiyondur. Hemen hemen her kuş türü “Clamidya psittaci” adı verilen bir mikroorganizmanın neden olduğu bu hastalığın taşıyıcısı olabilmekle birlikte en sık papağanlardan bulaşır.

Bugüne kadar hamilelerde bu enfeksiyona çok az rastlanmıştır. Genelde grip benzeri (flu-like) bulgular verir. Hasta ya da ölü bir kuşla temas olunduğunda ve zatürre belirtisi görüldüğünde psittakozisten hastalığından şüphelenmelidirler.

Son yıllarda önemli bir konu haline gelen kuş gribi yani bird flu enfeksiyonu göçmen kuşlarının dışkılarıyla tabiatta yaşayan kuşlara geçtiği ve ölümcül olabildiği belgelenmiş, kuştan insana geçişler oldukça sınırlı sayıda kalmıştır. İnsandan insana geçiş ise henüz izlenmemiştir.

Kısacası hamileliğiniz boyunca tedbirleri aldığınız sürece kuşlarınızı bir yere emanet etmenize gerek yok.

Alacağınız önlemler 

Kafesini mutlaka eldivenle temizleyin ve sonrasında ellerinizi yıkayın. Ayrıca kuşla yakın temastan kaçının.
 

 

admin

Sorry, the comment form is closed at this time.


© 2021 www.coolkadin.com, All Rights Reserved