Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php on line 20

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php:20) in /home/coolkadin/public_html/wp-content/plugins/smio-wpapi/class.controller.php on line 8

Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent in /home/coolkadin/public_html/wp-content/plugins/smio-wpapi/class.controller.php on line 11
Erkeklerde Peyronie Hastalığı

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/header/types/header-type2.php on line 213

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/header/types/header-type2.php on line 214
Yukarı

Erkeklerde Peyronie Hastalığı

Erkeklerin yaşadıkları cinsel sorunlardan biride Peyronie hastalığıdır ya da diğer adıyla penis eğriliğidir.

Peyronie hastalığı sebebiyle lifli plak veya şişkinlik oluşumu görülmesi, penil eğriliğin başlıca sebeplerinden biridir. Bu şişkinlik ve iltihaplanma; penis, ereksiyon halindeyken ya da gevşek durumdayken bir yöne doğru bükülmek zorunda kaldığı için, ağrı ve rahatsızlık hissine sebep olur. Penil eğrilik, cinsel ilişki sırasında çeşitli güçlüklere yol açtığı gibi, ileri düzey bükülme vakalarında ise cinsel birleşme neredeyse imkansız hale gelebilir.

Penis eğriliği, erkekler için en can sıkıcı cinsel bozukluklardan biridir. Tahmini değerlere göre; erkek nüfusu içerisinde penis eğriliği vakası görülme oranı, yerel bazda %5 ila %23 arasında değişim gösterir. Yakın dönemde yapılan bir çalışmaya göre, 30-80 yaş grubu Alman erkek nüfusu içerisinde bu rahatsızlığın görülme oranı %9,2 olarak tespit edilmiştir. Peyronie hastalığının, erkekleri çoğunlukla 30’lu yaşlardayken etkilediği ve bununla beraber, daha genç ve daha yaşlı erkekleri de etkisi altına alacak biçimde çeşitli yaş gruplarında da gelişim gösterebildiği sonucuna ulaşılmıştır. Hastalığın yaygınlığına ilişkin demografik araştırma istatistiklerine göre; Kuzey Avrupa kökenli erkeklerin bu rahatsızlığa yakalanma eğiliminin daha yüksek olduğu ve tam aksine, Asya kökenli ve Afrika kökenli Amerikalı erkeklerde ise penis eğriliğinin nadiren görüldüğü tespit edilmiştir.

Penis eğriliği, erkekliğin temelini sarsma potansiyeline sahip bir problemdir. Penil eğrilik, dünya genelinde en sık görülen cinsel işlev bozukluklarından biri olup; bunun dışında, başka ereksiyon problemlerine de sebep olduğu bilinir. Yapılan tıbbi çalışmalar ve deneyler, penil eğrilik ile ereksiyon zorlukları arasında güçlü bir bağıntı bulunduğu tezini doğrulamıştır: Eğik penisli erkeklerin %80’e varan kısmı, cinsel birleşme için gerekli sertlikte ereksiyona ulaşamamaktan şikayetçidir.

peyronie

Peyronienin Belirtileri

Penis eğriliğinin belirtileri, semptomları, ilerlemesi, ciddiyeti ve etkin tedavi yöntemleri, kişiden kişiye farklılık gösterebilmektedir. Bazı erkeklerde semptomlar bir gecede kendini gösterirken, diğerlerinde penis eğriliği oluşumu belirli bir zaman dilimi içerisinde yavaşça gelişebilir. Penis eğriliği, hasta erkeklerde uzun süreli şiddetli acı ve gerginlik hali yaratabilmekte olup; bunun neticesinde, düşük özgüven ve depresyon görülebilir.

Yapılan takip çalışmaları; erkek hastaların yaklaşık %47’lik kısmında, tedavi sürecine gerçek anlamda uydukları zaman, penis eğriliği ilerlemesinin durduğunu ortaya koymaktadır. İltihaplanma hafiflemiş ve penisteki eğrilik sabit kalmıştır. Hatta, bu erkek hastaların %13’ünde penis eğriliği belirtileri, kısa süre içinde kaybolmuştur. Ancak, kalan %40’lık hasta grubunun o kadar şanslı oldukları söylenemez, çünkü bu vakaların durumu zaman içerisinde kötüye gitmiştir.

Peyronienin neden olduğu sağlık problemleri

Ağrılı Ereksiyon

Daha önceden belirtildiği gibi; Peyronie hastalığının gelişim süreci kapsamında, penisin yumuşak dokuları içerisinde lifli plak oluşumu görülebilir. Penisteki şişkinlikler veya plaklar, ağrılı iltihaplanmaya ve penisin ereksiyon sırasında bükülmesine sebep olur. Penis, normal esnekliğini kaybeder, penis eğriliği şikayeti bulunan erkeklerin normal ereksiyonlarını sürdürmeleri ve tatmin edici düzeyde bir cinsel ilişkiye girmeleri zorlaşır.

Penis eğriliği, ciddi derecede ağrılı ereksiyon hali ile tanınır. Plaklar sıklıkla iltihaplanmaya ve peniste bükülmeye yol açarak, hastaların oldukça ağrılı bir ereksiyon yaşamalarına sebebiyet verir.

Peyronie Hastalığı Ereksiyon İşlev Bozukluğuna Yol Açar
Peniste görülen iltihaplanmanın ve ağrının zaman zaman hafiflediği görülmesine karşın, penis eğriliğinde düzelme eğilimi görülmemiştir. Eğik penis ile birlikte buna bağlı cinsel sorunlar ve tatminsizlik hissi, çiftleri dayanılması imkansız fiziksel ve duygusal ıstıraba uğratır.

Hatta; erkek hastalar, penis eğriliğine bağlı olarak oluşan ağrıya katlanmaya razı olsalar bile, plakların kan akışına engel olarak ereksiyon işlev bozukluğuna yol açması durumunda ellerinden hiçbir şey gelmez. Bu gibi cinsel iktidarsızlık problemleri; ereksiyon halinin sürdürülebilmesi için, penis içerisindeki kan dolaşımını engelleyen plakların giderilmesi ile halledilebilir.

Peyronienin Sebepleri Nelerdir?

Peyronie hastalığının sebepleri arasında sayılabilecek tek bir belirgin etmenden söz etmek güç olsa da; peniste görülen travma veya yaralanmaların bu bozukluğun temel sebepleri olduğu düşünülmektedir. Diyabet ve yüksek tansiyon gibi sıkça rastlanan sağlık sorunları bulunan erkek hastalarda, penis eğriliği oldukça yaygın biçimde görülür. Ayrıca Peyronie hastalığının; Dupuytren hastalığı, eklem yastıkçığı (knuckle pad), Ledderhose hastalığı ve Paget hastalığı gibi öteki komplikasyonlarla bağlantılı olduğu da gözlemlenmiştir. Hastalığın kalıtsal bağlantısı da göz ardı edilemez; çünkü hastalığın, aileler içerisinde nesilden nesile geçiş yaptığı ve erkek çocukların, bu rahatsızlığı babalarından kalıtsal olarak aldıkları kaydedilmektedir.

Yaralanma
Konuyu inceleyen araştırmacıların büyük kısmı, Peyronie hastalığının temel sebebinin yaralanma olduğu kanısındadır. Bu araştırmacılara göre peniste görülen plaklar, darbe veya eğilme kaynaklı fiziksel yaralanmalar sebebiyle organda iç kanama oluştuğu zaman gelişim göstermektedir.

Yaşlanma
Ayrıca penis eğriliği; penisin yaşlanma kaynaklı olarak esnekliğinin azalmasına bağlı şekilde oluşan iltihaplanma neticesinde kalıcı bükülmenin meydana gelmesi ile de gelişebilir.

Kalıtım
Bazı vakalarda penis eğriliği probleminin aile içerisinde nesilden nesile geçiş yaptığı gözlemlendiğinden, Kalıtsal etmenler kimi erkeklerin penis eğriliği riskine daha açık olmasına sebep olabilir.

Otoimmünite
Kimi araştırmacılara göre Peyronie hastalığı, bir tür otoimmün (bağışıklık sisteminin, kendi dokularındaki antijenlere karşı antikor üretmesi) bozukluktur ve erkek hastaların antikorlarının, penis içerisinde bulunan kendi savunma hücrelerine saldırması ile gelişir.

İlaçların Yan Etkileri
Peyronie hastalığına sebep olan etmenleri sıralarken, belirli ilaçların yan etkilerinin oynadığı rolü de göz ardı etmemek gerekir. Çeşitli sağlık sorunlarıyla mücadele amaçlı olarak kullanılan ilaçların, pek çok komplikasyonu tetikleme potansiyeli bulunan geniş kapsamlı yan etkileri mevcuttur. Zaten birçok ilacın yan etkileri arasında, penis eğriliği de halihazırda listelenmiş durumdadır. Bu tür ilaçlar çoğunlukla, tansiyonu kontrol etmek amacıyla kullanılan ve beta bloklayıcı olarak bilinen ilaç grubuna aittir.

Yine de; ilaçların sahip olduğu yan etkilerin, penis eğriliğini tetikleyebileceği ve gelişimde rol oynayabileceği konusunda kesin kanıya varmamızı sağlayacak herhangi bir kanıt ve araştırma sonucu bulunmamaktadır. Bu ilaçlar ile penis eğriliği arasında bağlantı olması olasılığı oldukça düşüktür ve buna istinaden; tansiyon hastalarının, tansiyonu kontrol altına almak üzere reçeteyle yazılmış olan ilaçlarını kullanmayı kesmeden önce, mutlaka doktorlarına danışmaları gerekir.

PENİS EĞRİLİĞİ NASIL ÖNLENEBİLİR?

Pek çok geleneksel tıp disiplini, korunmanın önemini fazlasıyla vurgulamıştır. Koruyucu önlemlerin önemi, penis eğriliği vakalarında ya da diğer bozukluklarda göz ardı edilemez. Erkeklerde penis eğriliği problemine ilişkin semptomların önlenmesi veya erken teşhisinde en faydalı etmen, hastanın sağlık durumuyla ve Peyronie hastalığıyla ilgili bilgi sahibi olmasıdır. Herhangi bir komplike hastalığı veya sağlık sorununu başarıyla önleyebilmek için, bu konuda güncel bilgi sahibi olmanız şarttır.

1 Yüzükoyun pozisyonda yatmayın
Erkeklerin, yüzükoyun pozisyonda yatmaktan kaçınmaları, pek çok cinsellik ve üreme uzmanı tarafından önerilmektedir. Söz konusu tez, henüz klinik açıdan onaylanmamış olup; karın üzerinde yatmanın, penise doğru kan akışını önleyici etkide bulunacak şekilde baskı oluşturduğu savunulmaktadır. Kan akışının engellenmesinin de, ereksiyon işlev bozukluğuna ve penis eğikliği de dahil olmak üzere çeşitli cinsel komplikasyonlara yol açabileceği belirtilmektedir.

2 Cinsel ilişki sırasında yaralanmaktan kaçının
Uzmanlar, cinsel ilişki sırasında peniste meydana gelebilecek herhangi bir iç zedelenmenin penis eğikliğine yol açabileceğinden ötürü, birleşme sırasında dikkatli olunması gerektiğini vurgulamaktadır. Gerçekten de; peniste iç zedelenme, bu hastalığın en yaygın sebeplerinden biridir. Partnerinizle, onun üstte olduğu bir pozisyonda zorlayıcı şekilde cinsel ilişkiye girmeniz de, penil fraktürün başlıca sebeplerinden biri olarak görülmektedir. Bu sebeple; partnerinizle böyle bir pozisyonda cinsel ilişkiye girerken dikkatli olmanız şarttır.

3 Beslenmenize E Vitaminini mutlaka ekleyin
Bazı çalışmalar sırasında hastalara oral yolla E vitamini verilmesi sonucunda, penis eğriliğiyle bağlantılı komplikasyonlarda hafifleme olduğu gözlemlenmiştir. Ancak; E vitamini takviyesinin, Peyronie hastalığını önleyebileceği henüz doğrulanmamış olup, E vitamininin koruyucu etkisini belirlemek üzere ek araştırmalar yapılması gerekmektedir. Ancak, diyetinize doğal yollarla E vitamini takviyesi yapmanızın da herhangi bir sakıncası yoktur.

PENİS EĞRİLİĞİNİN GİDERİLMESİ

Bir yandan kimi erkek hastalar, herhangi bir ilaç veya tedavi metodu kullanmadan Peyronie hastalığının iltihaplanma ve diğer komplikasyonlarından kurtulmayı başarırken; hastaların büyük çoğunluğunun, bu rahatsızlığın kontrol altına alınması için ilaç, ışın tedavisi veya cerrahi operasyon gibi tıbbi yollara başvurması gerekir. Maalesef; modern ilaçlar veya cerrahi operasyonlar, penis eğriliği sorununa doğrudan çare olamayıp, hastanın sağlık durumunu düzeltmek adına sorunla bağlantılı komplikasyonlara yönelik fayda sağlamaktadır. Ancak; zaman içerisinde penisinizi düzeltmenize ve büyütmenize yardımcı olabilecek birtakım penis düzeltme cihazları da mevcuttur. Peyronie hastalığıyla mücadele için uygulanacak temel tedavi yöntemleri şu şekilde sıralanabilir:
Vitaminler
E vitamini gibi faydalı antioksidan maddeler, fibroz oluşumuna karşı etkin koruma sağlar. E vitamininin, penis eğriliği tedavisindeki etkinliği üzerine önceki yıllarda yapılan çalışmalar; hastaya E vitamini verilmesinin, hastaların %28’inde penil eğriliği anlamlı biçimde azalttığı ve hastaların %42’sinde lifli plak kitlesinin anlamlı biçimde küçüldüğünü ortaya koymuştu.

Ancak; E vitamininin penis eğriliği tedavisindeki etkilerini incelemek üzere yapılan güncel araştırmalar, daha önceki çalışmaların aksine, E vitamininin etkinliğini doğrulamamakta olup; düşük maliyeti, zehirlilik oranının göz ardı edilebilir oranda olması ve insan sağlığına genel anlamda faydalı oluşu ile E vitamini takviyesinin, Peyronie hastalığıyla mücadelede diğer ilaçlarla kombinasyon halinde bir tedavi yöntemi olarak kullanılmasını teşvik etmektedir.

Hastaya, Paraaminobenzoik asit (PABA) gibi oral yolla verilen ilaçlar ile kolşisin ve E vitamini uygulanması, ön aşamalardaki penis eğriliği tedavisinde oldukça etkin rol oynar. Bu ilaçlar, plak oluşumu başlangıcının tespit edildiği, hastalığın ön gelişme yıllarında uygulanabilen başlangıç tedavileri niteliği taşır. Ancak hastalık daha komplike bir hal aldığında, somut bir çare sunmakta yetersiz kalır.
Eğer kullanılan ilaçlar, Peyronie hastalığının etkin şekilde kontrol altına alınmasında ve mücadelesinde yeterli olmaz ise, doktorlar tarafından doğrudan Verapamil, interferon veya steroid maddelerin enjekte edildiği intralezyonel enjeksiyon yöntemine başvurulabilir. Bu ilaçlar, penil eğriliğe yol açan plak oluşumları içerisine doğrudan enjekte edilir. Enjeksiyon öncesinde, lokal anestezi uygulanır. Her enjeksiyon arasında bir haftalık aralıklarla sırasıyla toplam altı defa enjeksiyon yapılır. Yapılan enjeksiyonlar oldukça etkilidir ve hastaların %65’ten fazla kısmında penil eğrilik rahatsızlığında düzelme sağlamaktadır. Öte yandan, hastaların %80’lık kısmında ise daha sert ereksiyon görüldüğü kaydedilmiştir. Interferon alfa-2b ve verapamil enjeksiyonları ise, penis eğriliğinde ters yönde gelişim (iyileşme eğilimi) sağlamada oldukça başarılı sonuçlar vermektedir. Yine de, bu enjeksiyonların birtakım yan etkisi bulunmaktadır. Kortizon gibi steroid maddeler; atrofi veya işlevsel hücrelerin ölümü gibi aşırı zararlı yan etkiler bırakmasıyla bilinir. Peyronie hastalığıyla mücadelede değişen düzeyde başarı sağlayan üç farklı cerrahi işlem bulunmaktadır. Bunlar:

Birinci cerrahi operasyon seçeneği: Lifli plaklar alınır ve penise, çeşitli hayvanların organlarından alınan damar, deri ve diğer materyaller nakledilerek penis onarılır. Bu yöntemle hastalara, penislerinde görülen en veya boy kayıpları telafi edilebilmektedir. Yine de bazı hastaların penislerinde, bu cerrahi işlemler sebebiyle his ve ereksiyon işlevi kaybı yaşanmaktadır.

İkinci cerrahi operasyon seçeneği: Penil eğrilik; penisin plak oluşumu görülen tarafının karşı tarafında bulunan “tunica albuginea” dokusuna ait küçük parçaların sıkıştırılması ya da alınması ile düzeltilir. Bükülmenin sebep olduğu baskı azaltılır ve penis düzleştirilir. Bu cerrahi operasyon uygulanan hastalarda ereksiyon işlev bozukluğu veya peniste his kaybı görülmesi riski oldukça düşük olsa da, peniste oluşan en veya boy kayıpları telafi edilemez.

Üçüncü cerrahi operasyon seçeneği: Bu işlemde, penisin sertliğini arttırmak için içine özel bir cihaz yerleştirilir. Bu işlem uygulanan hastaların bazıları, cihazdan daha da olumlu sonuçlar almakta olup, penisleri cihaz sayesinde yeterli düzeyde düzeltilmektedir. Ancak; söz konusu cihazın penise yerleştirilmesi, birinci ya da ikinci cerrahi işlem yoluyla penisin tatmin edici seviyede düzeltilememesi durumunda, bu işlemle bir arada uygulanır. Anlaşıldığı üzere, cerrahi operasyon pek de makul bir seçenek değildir ve ancak öteki seçeneklerin uygun olmaması halinde son çare olarak kullanılması düşünülebilir. Bu aşamada akla gelecek en can alıcı soru ise şudur: Cerrahi operasyona başvurmaksızın, hastalığın komplikasyonlarından korunarak penis eğriliğini ve kısalmasını durdurabilmek veya iyileştirebilmek mümkün müdür? Şaşırtıcı ama cevabımız evet! Penis düzeltme cihazları, Peyronie hastalığına bağlı olarak gelişen penil eğrilik probleminin tedavisinde en etkileyici sonuçlar veren yöntemdir. Gerçekten de bu cihazlar, penis bükülmesini durdurmada, hatta yavaş yavaş gidermeye başlamada kalıcı fayda sağlayarak, benzersiz şekilde kullanım güvenliği ve başarılı sonuçlar vermesiyle iç rahatlığı sunan bir çare olarak geliştirilmiştir. Penis düzeltme cihazları, son derece basit olduğu kadar etkili bir yöntemle, gevşek haldeki penisin her gün birkaç saat boyunca gerdirilmesiyle çalışır. Cihazın atel boyu, çekiş seviyesini ayarlayan metal profillerin eklenebilmesine imkan sağlar. Sürekli gerdirme gücü zamanla, lifli plakları uzatıp, kalınlaşmış/hasara uğramış dokuların iyileştirilmesine veya yeniden şekil kazandırılmasına katkıda bulunur. Bu düzen, penis eğriliği komplikasyonlarının kontrol altına alınmasında oldukça etkin bir rol oynar. Abartılan doğal tedavi yöntemleri ve alternatif takviyelerin aksine; penis düzeltme cihazlarını kullanmanın verdiği sonuçlar, pek çok klinik denemeler kapsamında araştırılmış ve belgelendirilmiştir. Ayrıca; söz konusu cihazlar kullanılarak, penis eğriliği problemini düzeltmede eşine zor rastlanır biçimde oldukça yüksek bir başarı oranı kaydedilmiştir.

Klinik Çalışmalar
Yapılan bir klinik denemenin sonuçları, Eylül 2002’de 2. Avrupa Androloji Kongresi’nde sunulmuştur. Bu çalışma kapsamında; Penis Düzeltme Cihazlarının, ereksiyon sırasında oluşan penil eğriliği veya şekil bozukluklarını düzeltmede etkinliği değerlendirilmeye çalışılmıştır. Bu çalışma için, Peyronie hastalığına bağlı olarak ereksiyon sırasında penis eğriliği sorunu yaşayan 110 hasta seçilmiştir. Hastaların sağlık durumunda üç ay boyunca herhangi bir değişiklik yaşanmamıştır. Penis düzeltme cihazları, 3-6 aylık uygulama dönemi sırasında her gün en az dört saat süreyle kullanılmış olup; penil penis düzeltme cihazlarının, eğriliği gidermede rolünü değerlendirmek üzere her gün belirli zamanlarda ölçüm yapılmıştır. (Hem gerdirme işlemi öncesinde hem de sonrasında). Deneklerin penis eğriliği veya şekil bozukluğu şikayetlerinde, üç ay içerisinde anlamlı oranda düzelme görülmüştür. Denekler, herhangi bir komplikasyon ya da terk vakası olmaksızın tedaviyi başarıyla tamamlamıştır. Klinik çalışma raporunda; penis düzeltme cihazlarını kullanmanın öneminin yanı sıra, penil eğriliğin giderilmesine ve Peyronie hastalarının ereksiyon işlev bozukluğunun kontrol altına almasına yardımcı olmada kaydettiği umut verici sonuçlara dikkat çekilmiştir.

admin

Sorry, the comment form is closed at this time.


© 2021 www.coolkadin.com, All Rights Reserved