Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php on line 20

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php:20) in /home/coolkadin/public_html/wp-content/plugins/smio-wpapi/class.controller.php on line 8

Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent in /home/coolkadin/public_html/wp-content/plugins/smio-wpapi/class.controller.php on line 11
Endometrial Ossifikasyon

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/header/types/header-type2.php on line 213

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/header/types/header-type2.php on line 214
Yukarı

Endometrial Ossifikasyon

Bazı kadınların rahimlerinde sertleşme ve kemikleşme oluşabilir.

1 ) Endometrial Ossifikasyon ( Kemikleşme ) Nedir?

Endometrial ossifikasyon, uterus içerisinde endometriumda kemiksi bir yapı alması durumudur. Çok az insanda rastlanan bu olay, bir pataloji durumudur.

2 ) Tanı Nasıl Koyulur?

Daha çok infertilite ( kısırlık ) veya menoraji sebebinden dolayı ihtiyaç duyulan incelemeler esnasında saptanmaktadır. Endometrial biyopsi veya histerektomi materyalinin histopatolojik incelemesi sırasında teşhis koyulmaktadır. Endometrial kavitede bulunan ossifikasyon, bazı durumlarda ultrasonografide ve makroskopik inceleme esnasında fark edilirken, bazı durumlarda yalnızca mikroskopik histopatolojik incelemede fark edilebilmektedir.

Ultrasonografi incelemeleri sırasında, RİA ya benzeyen görüntü meydana gelebilmektedir. Endometrial tüberküloz da kavitede kalsifikasyona ve kısırlığa sebep olması nedeni ile endometrial ossifikasyon ile benzerlik gösterebilmektedir. Abortus sonrası uterin kavitede kalan fetusa ile alakalı çeşitli parçalar da, benzerlik gösterebilmesi bakımından anamnezde abortus sorgulanması gerekmektedir.
Daha çok, reprodüktüf dönem içerisinde rastlanmakta olan endometrial ossifikasyonda, postmenopozal dönem içerisinde bildirilen nadir vakalar da vardır.

3 ) Endometrial Ossifikasyon belirtileri nelerdir?

Menoraji, infertilte, pelvik ağrı en çok rastlanan belirtilerdir. Tamamı ile asemptomatik de olabilir. Abortusa sebebiyet verebilir. Özellikle de, abortus geçmişi olan kısırlık problemi bulunan hastalarda akılda bulundurulmalıdır, infertilite etyolojisinde rol alan nadir sebeplerin arasında bulunmaktadır.

4 ) Endometrial Ossifikasyon nasıl meydana gelir?
Endometrial ossifikasyonun meydana gelme durumu, 3 şekilde gerçekleşebilmektedir. Bu durumlar;

– Kronik endometrit
– Abort sebebinden dolayı, endometrial kavitede kalan materyallerin kalsifikasyonu
– Müllerian orijinli hücrelerin metaplazisi sonucu (Endometriumun osseoz metaplazisi)

Kemikleşme gösteren dokunun genetik açıdan araştırılmasının, anne ile mukayese edilmesi durumunda, dokunun eski bir hamilelikten kalma olan fetusa ait parçanın ossifikasyonu ile alakalı olarak geliştiği veya anne ile alakalı hücrelerin metaplazisi ile alakalı olarak meydana geldiği ifade edilmektedir.

Histopatolojik bakımından önemi, bu duruma benzer bir şekilde ossifikasyon gösterebilen malign mixed müllerian tümör ile karıştırılmaması gerektiğidir. Endometrial ossifikasyon non-neoplastiktir.

5 ) Endometrial OssifikasyonTedavisi Nasıl Gerçekleştirilir?

Makroskopik kemik yapılarının gözlemlenebildiği durumlarda, histeroskopik rezeksiyon büyük bir olasılık ile mümkün olabilmektedir. Kısırlık problemi bulunan hastalarda, histeroskopik rezeksiyonun ardından, hamilelik durumu ile karşılaşılabilmektedir. Bir yayında yineleyen histeroskopik rezeksiyonları sebebi ile meydana gelen endometrial zedelenme sebebi ile daha sonra meydana gelecek olan hamilelikte, plasenta akreata/previa ortaya çıkacağı ifade edilmiştir. Histeroskopi olanağı bulunmayan durumlarda, dilatasyon küretaj ile kavite osseöz yapılardan temizlenebilmektedir.

admin

Sorry, the comment form is closed at this time.


© 2021 www.coolkadin.com, All Rights Reserved