Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php on line 20

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php:20) in /home/coolkadin/public_html/wp-content/plugins/smio-wpapi/class.controller.php on line 8

Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent in /home/coolkadin/public_html/wp-content/plugins/smio-wpapi/class.controller.php on line 11
EMZİRMENİN ANNEYE FAYDALARI

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/header/types/header-type2.php on line 213

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/header/types/header-type2.php on line 214
Yukarı

EMZİRMENİN ANNEYE FAYDALARI

Emzirmenin, anne sütünün bebek için ne kadar faydalı olduğu tartışılmaz. Ancak emzirmenin bebek için olduğu kadar anne için de faydalıdır. Anne için emzirmenin faydalı erken dönem faydalar ve uzun dönem faydalar olmak üzere 2’ye ayrılır.

Erken dönemde emzirmenin anne için faydaları:

Emzirme sayesinde beyinden oksitosin hormonun salgılanma oranı artar. Bu sebeple de doğum yaptıktan sonra rahmin kasılır ve küçülüp toparlanması daha çabuk gerçekleşir.
Annenin kendini daha sakin ve huzurlu hissetmesini sağlayıp stressiz olmasına yardım eder.
Annenin kendine olan güvenin artmasına yardım eder. Annenin duygunun güçlenmesini sağlar.
Annenin doğumdan sonra vücudunun toparlanmasına yardım eder.
Doğum yaptıktan sonra erken dönemde yumurtlamayı önler. Bu sayede gebelik oluşmasına engel olur. Gebelikten kısmen koruma sağlanır. Ancak hiçbir zaman emzirmenin gebelikten tamamen koruyacağına güvenilmemeli, ek korunma yöntemleri kullanılmalıdır.
Uzun dönemde emzirmenin anne için faydaları:

Yapılan çalışmalar emziren annelerin uzun vadede meme kanseri, yumurtalık (over) kanseri meydana gelme riskinin azaldığını ortaya koymaktadır.

Yapılan çalışmalar da emziren annelerde ileride kemik erimesi riskinin minimuma indiğini bildirmiştir. Ancak çeşitli çalışmalar da osteoporoz riskinin emzirme ile azalmadığını ortaya koymuştur. Bu bakımdan daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyulmaktadır.

Emzirme eyleminin anneye ve bebeğe olan tüm bu yararları haricinde ekonomik ve sosyal yararları da mevcuttur. Düzenli olarak emziren anneler ilave besinlere para harcamak zorunda da kalmaz. Aileye hem maddi hem de manevi bir fayda sağlar. Düzenli olarak emzirmek, gelişmiş ülkelerde oldukça önemlidir. Bu sebeple de bebekler için harcanan hastane masrafları azalır, bebekler anne sütü ile daha az hastalanır. Bu sayede geniş kapsamlı olarak hem devlet için, hem de aile için ekonomik bir fayda sağlar.

 

Emzirme anne ile bebek arasındaki bağın güçlenmesini sağlar:

Emzirme sayesinde annede oksitosin şeklinde tabir edilen bir hormonun salgılanmasına yardım eder. Oksitosin, rahim kasılmaları ve süt salgısının sağlanması haricinde, annelik ile ilgili dürtüsel davranışlara rehber olma özelliğine de sahiptir.

Emziren annelerin kendilerine güvenleri artar:

Bebeklerini kendilerinden beslenmeleri ve bu sayede büyümelerine şahit olmaları kendilerine olan güvenlerinin artmasını sağlar.

Anne sütü bebeğin beslenmesi için her zaman hazırdır:

Anne sütünün özel olarak hazırlanmasına gerek yoktur. İdeal ısıda ve ideal yapıdadır.

Emzirme sayesinde annenin rahmi kısa sürede toparlanır.

Rahim hamilelik döneminde kitlesel olarak ortalama 20 kat büyümektedir. Emzirme döneminde oksitosin hormonu ile rahim hamilelik öncesi büyüklüğüne daha kolay döner. Emzirmeyen annelerde ise rahim, emziren kadınlara göre daha uzun vadede toparlanır.

Emziren annelerin doğum yaptıktan sonra kanama riski oldukça azalır:

Emzirme sırasında salgılanan oksitosin hormonu rahmin etkili bir şekilde kasılmasına yardım eder. Kasılmalar doğum yaptıktan sonra rahim içinde açıkta kalan kan damarlarının büzülmesine yardım eder. Bu sayede kasılmaların etkisi ile doğum yaptıktan sonra kanama da o orantıda azalır. Doğum yaptıktan sonra emzirmeyen annelerde kanamayı azaltmak adına sentetik oksitosin ya da rahim kasılmasına yardım eden harici ilaçlara ihtiyaç duyulabilir.

Emziren anneler doğum yaptıktan sonra daha çabuk kilo verirler.

Emzirme sayesinde anne kalori harcar.

Anne sütüne her bebek ulaşabilir ancak mamalar pahalıdır.

Mama kullanımı arttıkça ülke bütçesi zorlanmaktadır.Bunun dışında aileler, emzirmedikleri taktirde bebeklerinin farklı ihtiyaçlarına harcayacakları bütçeyi mamaya verir.

Emzirmek biberonla beslemekten daha kolaydır.

İlk başta biraz zor gelebilir,ancak bu konuda deneyim arttıkça emzirmenin yöntemleri öğrenildikçe emzirmenin daha kolay bir eylem olduğu anlaşılır. Annenin yapması gereken tek şey dürtülerini dinlemek ve bebeğini beslemektir. Bu oldukça doğal bir eylemdir, sakin olunması durumunda bebeğin beslenmemesi gibi bir durum söz konusu olmaz.

Emzirmek anne için doğal olarak bir sakinleştiricidir:

Emzirmek, bebeğin sakinleşmesini ve uyumasını kolaylaştırır. Aynı etkiler anne için de geçerlidir. A Anneler bebeklerini emzirirken uykuya dalabilir. Bu sebeple de bebeklerin düşmemesi için daha da dikkatli olmak gerekir. Yatarken emzirmek bunun için alınabilecek bir önlem olabilir.

Emziren annelerin bebekleri daha kolay uyuduğu için daha az yorgun olurlar.
Emziren annelerin “temiz su” bulma bulma gibi bir kaygısı yoktur.
Emziren annelerde demir eksikliği anemisi ortaya çıkma riski azalır.
Dünya Sağlık Örgütü ve UNICEF annelerin emzirmesini salık vermektedir.
Emziren annelerin meme kanserine yakalanma oranları daha düşük olarak bildirilmiştir.
Emzirme, şeker hastası olan annelerin günlük insülin gereksinimi azaltır.
Emziren annelerde endometriozis yani çikolata kisti hastalığının ilerleme hızı daha az olmaktadır.
Emzirmek annenin yumurtalık kanserinden korunmasını sağlar.

zeynep

Sorry, the comment form is closed at this time.


© 2021 www.coolkadin.com, All Rights Reserved