Yukarı

DÜŞÜK HAPI – KÜRTAJ HAPI – MİFEPRİSTON – RU486

MİFEPRİSTON (RU-486) (DÜŞÜK HAPI)

1 ) Düşük iğnesi diye bir ilaç var mı?

Şu an ülkemizde meydana gelmiş bir hamileliğin düşmesi veya ortadan kalması amacı ile kullanılabilecek bir ilaç (tablet veya iğne şeklinde) bulunmamaktadır. Kısacası, düşük iğnesi diye bir ilaç yoktur.

2 ) Düşük iğnesi yok, peki “düşük hapı” var mı?

Düşük hapı var.

RU-486 olarak ifade edilen bir ilaç piyasada bulunmaktadır. Başta Fransa olmak üzere, Avrupa ülkelerinde kullanılmakta olan tablet şeklinde bir ilaç ve hamileliğin en erken dönemlerinde etki ederek hamileliğin bitmesine yardımcı olmaktadır. Aslında ilacın düşük yaptığını ifade etmek biraz yanlış olur. Çünkü RU-486 veya diğer ismi ile mifepriston (etken maddenin adı), hamileliğin en erken dönemleri içerisinde etki sağlayarak, yumurta hücresi ile spermin birleşmesinden meydana gelen embriyonun, rahim içinde yerleşmesine engel olmaktadır. Embriyo yerleştikten sonra ise, hamilelik daha ileri seviyelere geldiği zaman, düşüğü gerçekleştirmek amacı ile mizoprostol isimli bir başka ilaçla beraber kullanmak gerekmektedir. Bu iki ilacın beraber kullanılması sonucunda, erken hamilelik dönemi içerisinde kürtaja ihtiyaç duyulmadan, düşük sağlanabilmektedir.

3 ) DÜŞÜK HAPI NASIL ETKİ EDER?

Hamileliğin sağlıklı bir şekilde seyir etmesi, yumurtalıklardan salgılanan progesteron isimli hormon ile alakalıdır. Bu hormonun bulunmaması halinde, embryonun yerleştiği endometrium tabakası dökülür ve kanama ile beraber atılarak, hamileliğin düşük ile sonuçlanmasını sağlar. Mifepriston vücutta bulunan progesteronu bloke ederek, etki sağlayan sentetik bir anti-progesterondur. Mifepriston kullanıldığı zaman, netice itibari ile bir düşük durumu ortaya çıkar.

Yalnız kullanılması halinde, her zaman için düşük gerçekleşmeyebilir. Aynı, missed abortusta görüldüğü gibi, bebek içeride ölür ancak rahim dışına atılamayabilir. Böyle bir durumda, düşük hapının hedefine ulaşabilmesi için, rahim kasıcı başka ilaçlar ile beraber kullanılması oldukça önemlidir. Bu amaçla en fazla, gerçekte bir ülser ilacı olan ancak ikinci etki olarak içerdiği prostoglandin sebebinden dolayı rahim kasılmalarını başlatan başka bir ilaç ile beraber kullanılır.

4 ) ETKİNLİĞİ NE KADAR?

Mifepriston yalnız kullanıldığı zaman, elde edilecek olan başarı olasılığı yani hamileliğin bir düşükle sonuçlanması ihtimali, yaklaşık %60 civarındadır. Rahim kasılmalarını başlatan ilaç ile beraber kullanılması halinde ise bu oran, %92 lere dek çıkmaktadır. Ancak bu oranlar bir tek 7 haftalığa kadar olan hamilelikler için geçerlidir. Gerçekleştirilen çalışmalar sonucunda, iki ilacın beraber kullanıldığı durumlarda, 9. haftaya kadar kullanılabileceğini de göstermektedir. Ancak bu haftalara gelindiği zaman, kanda bulunan progesteron seviyesi, ilacın bloke edebileceğinden daha fazla olduğu için, sağlanacak olan başarı şansı otomatikman azalır.

5 ) BU İLAÇLARI KİMLER KULLANAMAZ?

Amerikan İlaç ve Gıda Dairesi (FDA) aşağıdaki durumların bulunması halinde, RU-486′nın kullanımının derhal durdurulması gerektiğini ifade etmiştir
7 haftadan büyük hamilelikler
Sprialin bulunması
Dış gebelik varlığı
Böbrek üstü bezi ile alakalı olan patolojilerin varlığı
Kanı sulandıran ilaçların kullanımı
Kanama sorunu olması
Steroid kullanımı
İlaç kullanımını takiben 2. ve 3. aşamalarda kontrole gelme olanağının olmaması
Acil müdahale edilebilecek olanakların olmaması
Kullanılan ilaçlara karşı bilinen bir alerji olması
Diğer taraftan aşağıdaki durumların bulunması hainde de, risklerin yüksek olması sebebinden dolayı mifepriston kullanılması tavsiye edilmemektedir.
18 yaşından küçük olmak
35 yaşından büyük olmak
Sigara içiyor olmak
Astım hastalığı
Glokom hastalığı
Kalp kapakçık hastalığı
Tansiyon düşüklüğü
Orak hücreli anemi
Karaciğer, akciğer ve böbrek hastalığı
Damar tıkanıklığı
Şeker hastalığı
Kalp hastalığı
Yüksek tansiyon
Anemi
Pelvik iltihabi hastalık varlığı
6 ) MİFEPRİSTON İLE DÜŞÜK GÜVENLİ MİDİR?

Bütün bu olma ihtimali bulunan yan etkilerine ve birçok kadında kullanımının tehlikeli olmasına rağmen, uygun kişilerde ve kurallarına uygun bir şekilde kullanıldığı zaman, mifepriston ile istenmeyen hamileliklerin bitmesi için, güvenilir bir yöntem olarak kabul edilmektedir.

7 ) UZUN DÖNEM ETKİLERİ NELERDİR?
1982 yılından itibaren gerçekleştirilen klinik çalışmalar sonucunda, mifepristona ile alakalı uzun dönemde olumsuz olarak görülebilecek bir etkiye rastlanmamıştır. Ancak süre son derece kısa bir süredir ve uzun dönemde kesin olarak zararsızdır diyebilmek için, daha fazla çalışmanın ve verinin bulunması gerekmektedir.

8 ) DÜŞÜK HAPININ AVANTAJLARI NELERDİR?

Cerrahi bir işlem gerektirmez
Genel anesteziye ait riskleri taşımaz.
Kürtaja ait komplikasyon risklerini taşımaz
Gelişmekte olan ülkelerde uygun şartlarada yapılmayan kürtajlara bağlı ölüm ve komplikasyon riskini azaltır
9 ) DÜŞÜK HAPININ DEZAVANTAJLARI NELERDİR?

Bütün kadınlar için uygun görülen bir yöntem değildir. Gerçekte çok fazla sayıda ki kadın bu ilacın kullanımı bakımından kontraendikasyon grubuna girer
Olması istenmeyen etkiler daha fazladır
Normalde 10 ile 15 dakika süren kürtaja nazaran, genelde çok uzun sürmektedir (yaklaşık 14 gün).
Hastanın belirli periyodlar ile doktora gitmesini gerekmektedir.
Şuan için yeni bir yöntem olduğundan dolayı, uzun dönem etkileri tam anlamı ile açık değildir.
Hastaların yaklaşık %10′unda başarısız olduğu için yine bir kürtaja ihtiyaç duyulabilir.
Rahim içerisinde parça kalma ihtimali kürtaja göre daha fazladır.

zeynep

Sorry, the comment form is closed at this time.


© 2021 www.coolkadin.com, All Rights Reserved
ankara escort