Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php on line 20

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php:20) in /home/coolkadin/public_html/wp-content/plugins/smio-wpapi/class.controller.php on line 8

Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent in /home/coolkadin/public_html/wp-content/plugins/smio-wpapi/class.controller.php on line 11
DOĞUM SONRASI ANNE VE MEME BAKIMI

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/header/types/header-type2.php on line 213

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/header/types/header-type2.php on line 214
Yukarı

DOĞUM SONRASI ANNE VE MEME BAKIMI

Meme bakımı bebek için oldukça önemlidir. Kadınların büyük bir kısmı vajinal doğum yaptıktan 48 saat, sezaryen doğum yaptıktan da 48 ya da 72 saat sonra hastaneden çıkar ve evlerine dönerler. Doğum yaptıktan sonra annenin evinde yapması gereken çeşitli bakımlar vardır.

Bu bakımların temel noktası ise:

Doğum yaptıktan 1-2 saat sonra annenin ayağa kalkmasına engel olabilecek herhangi bir durum mevcut değilse anne adaya kaldırılmalıdır. Bu sayede kabızlık riski azalır ve idrar torbası ile alakalı sorunlarda azalma gözlemlenir. Bunun dışında hareket etme sayesinde hareketsizliğe bağlı toplar damarlar içinde kan pıhtılaşması engellenir. Ancak hareket etmek ağır fiziksel işlerin yapmasını gerektirmez. Anne, kendini yormamalıdır.

 

Doğum yaptıktan sonra beslenme:

Emziren bir kadının günlük besin ihtiyacı 2600-2800 kcal olmaktadır. Anneler proteinden zengin ancak karbonhidrattan fakir gıdalar tüketmelidir. Protein ağırlıklı, vitaminlerini alabilecekleri meyve ve sebzeler, kalsiyum ihtiyaçlarını karşılayacakları süt ve süt ürünlerini asla ihmal etmemelidir. Bol bol da su içmeleri gereklidir. Doğum yaptıktan sonra kilo vermek amacıyla kesinlik aç kalınmamalıdır. Özellikle de bebeğini emziren annelerin bu vitamin ve mineralleri temin etmesi oldukça önemlidir.

Doğum yaptıktan sonra kabızlığı engellemek adına bol bol sıvı tüketilmelidir. Lifli ve posalı besinler tüketmeye özen gösterilmelidir. Doktor gerekli görür ise laksatif verecektir, bunların kullanılmasına özen gösterilmelidir.

Doğum yaptıktan sonra kadın mobilize olduğu andan itibaren duş alabilir. Duşun ayakta alınması gerekmektedir. Banyo yaptıktan sonra sezaryen yaptıktan sonra kesi bölgesi ve epizyotomi hattı temiz ve kuru tutulmaya dikkat edilmelidir. Doğum yaptıktan sonra ikinci günden itibaren oturma banyoları yapılabilir ancak vajinaya su girilmemesine dikkat edilmelidir.

Doğum yaptıktan sonra perine bakımı:

Tuvalet yapıldıktan sonra hijyen önden arkaya doğru yapılmalıdır. Şayet epizyotomi mevcut ise bu alana temastan kaçınmak gerekir. Bu durum oldukça önemlidir. İlk birkaç gün antiseptik solusyonlar uygulanmalıdır. Epizyotomi yapıldıktan sonra 1-2 saat içinde perineye buz torbası konulması gerekmektedir. Buz sayesinde aprı hafiflyebilir. Doğum yaptıktan sonra 24 saat içinde perineye sıcak ve ıslak kompres yapılması gerekmektedir. Bu sayede anne rahatlayacaktır. Lokal yöntemlere karşın ağrı sürüyorsa bebeğe herhangi bir zararı dokunmayacak parasetamol çeşidi ağrı kesiciler doktorların önerdiği biçimde uygulanabilir.

 

Doğum yaptıktan sonra cinsel ilişki:

Doğum yaptıktan sonra kadınların ortalama olarak %50sinde üçüncü haftadan itibaren cinsel istek tekrar gelir. Başarılı bir doğum ve epizyotomi uygulaması ardından arzu edilirse cinsel ilişkiye 3. haftadan itibaren başlamak sakıncalı değildir. Fakat altıncı haftadan önce cinsel ilişkide bulunulması durumunda kadınların yarısında ağrılı cinsel ilişki söz konusu olabilir.

Doğum yaptıktan sonra meme bakımı:

Doğum yaptıktan sonra mümkünse yarım saat içerisinde bebek anne tarafından emzirme yapılmalıdır.Emzirme her iki meme için de sıra sıra yapılmalıdır. Emzirmeden önce ve emzirdikten sonra memeler temizlenmelidir. Temizlikleri ılık su ile yapılmalıdır. Emzirme ilk iki hafta boyunca günlük 8-10 defa yapılmalı ve her bir emzirme süresi 5 dakikadan fazla olmamalıdır. Emzirme sütün gelmesine yardımcı olmakla beraber memede sütün toplanmasını ve memede gerginlik ve ağrı yapmasını da önlemiş olur.Meme başı çatlakları için doktorların önereceği krem ve pomadlar işe yarayabilir.Meme uçları çok küçük ya da içe çekik yapıda ise ve bundan dolayı bebeği emzirmek mümkün değilse silikon meme başlarından faydalanabilir.

 

Angorjman:

Doğum yaptıktan sonraki ilk hafta içinde meydana gelen memede damarların kanla depolanması kaynaklı olarak genişlemesi ve memede sütün çok fazla birikmesi neticesinde ağrı ve sişlikle belirti veren bir sorundur. Bebek sık sık emzirilmeli ve sütün boşalması sağlanmalıdır. Parasetamol çeşidi olan ilaçlar,soğuk baskı tedavisi kullanılabilir. İhtiyaç duyulduğunda elle ya da elektirikli pompalar ile sütün boşaltılması sağlanmalıdır.

zeynep

Sorry, the comment form is closed at this time.


© 2021 www.coolkadin.com, All Rights Reserved