Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php on line 20

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php:20) in /home/coolkadin/public_html/wp-content/plugins/smio-wpapi/class.controller.php on line 8

Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent in /home/coolkadin/public_html/wp-content/plugins/smio-wpapi/class.controller.php on line 11
DOĞUM İZNİ VE SÜT İZNİ

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/header/types/header-type2.php on line 213

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/header/types/header-type2.php on line 214
Yukarı

DOĞUM İZNİ VE SÜT İZNİ

Gebelik durumunda çalışma iznini açıklayan madde aşağıdaki gibidir:

MADDE 74. ”Kadın işçilerin doğumdan önce sekiz ve doğumdan sonra sekiz hafta olmak üzere toplam onaltı haftalık süre için çalıştırılmamaları esastır. Çoğul gebelik halinde doğumdan önce çalıştırılmayacak sekiz haftalık süreye iki hafta süre eklenir. Ancak, sağlık durumu uygun olduğu takdirde, doktorun onayı ile kadın işçi isterse doğumdan önceki üç haftaya kadar işyerinde çalışabilir. Bu durumda, kadın işçinin çalıştığı süreler doğum sonrası sürelere eklenir.”

Bahsedilen kanuna ve çalışan annenin genel sağlık durumuna göre bu izin, gerekli görülürse arttırılabilir. Annenin ne kadar süre izinli olmasına gerektiğine ise doktor karar verecek ve raporunda belirtecektir.
Gebelik döneminde, çalışan anneye düzenli kontroller için de izin verilmektedir.
Şayet doktor uygun görmüyorsa ağır işler, iş yerinde çalışan anneye yaptırılmaz ve bunun için ücret kesilmez.
Tercihine göre anneye, yasal izin süresi dışında, doğum ardından 6 ayda ücretsiz izin verilebilir. Verilen bu izin, yıllık izine dahil edilmez.
Bunun dışında anneye bebeğini emzirmesi için de günlük olarak 1.5 saat emzirme hakkı verilir. 1.5 saatin nasıl kullanacağına ise kadın karar verecektir. Dilerse günde yarımşar saate bölerek bu iznini kullanabilir.
Doğum öncesi izne çıkmak için 32. gebelik haftasının tamamlanmış olması gerekir. 31. haftada izne ayrılamazsınız.
Çalışan anne adayları arzu ederlerse, 32. haftada doktorlarından çalışmasına dair bir sakınca olmadığını belirten bir rapor isteyebilir ve 37. haftada izne çıkabilir. Klana beş haftalık süreci de doğum sonrasına ekleyebilir.
Doğum izni yasasına göre çoğul gebelik mevcut ise doğum öncesi izin, 10 haftadır.
Doğum izni, doğumun normal ya da sezaryen olması ile değişmez.
Doğum izinleri çalışan anneler için 18 haftaya çıkartılmak istenirken, çalışan baba adayları için de 10 gün olarak tanımlanması söz konusu olabilir.
Çalışan anne adayları doktor izni ile arzu ederlerse ve doktorları uygun görürse son haftaya kadar dahi çalışabilir, izinlerini doğumdan sonrası için kullanabilir.

Kadın, doğum izninde çalışamaz. Bu sebeple SGK bir yasa oluşturmuştur ve belirlenen koşullar dahilinde kadına geçici iş göremezlik ödeneği temin etmektedir. Bu süreye ait geçici iş göremezlik ödeneği iznin sona ermesinin ardından SGK ‘dan temin edilebilmektedir. Ancak bu ödeneğin alınabilmesi için doğumdan önceki bir yılda minimum “90” gün kısa vadeli sigorta kolları primi ödenmiş olma şartı aranır.

Çalışan anneler, doğum iznine ayrılabilmek için ilk olarak doktorlarından hamileliğini kanıtlayan bir rapor almalıdır. Ardından o rapor ibraz edilmelidir. Anne adayı, gebe olduğunu gösteren belgeyi temin ettikten sonra bu rapor işyerinin insan kaynakları ya da muhasebe bölümüne teslim edilir.Gebeler, gebelik belgesini devlet hastanelerinden alabilirler. Bunun için kadın doğum servisine gitmelerini gerekir. Alacağı belgeyi, hangi sigorta kurumuna bağlı ise oraya ulaştırması ve kendi işyerine de vermesi gerekir. Sigorta kurumuna bu belgeyi vermesi ile izin işlemleri başlatılır ve gebelik haklarından faydalanabilir.
dogum.izni

Doğum iznine çıkabilmek için iş yerindeki çalışma sürem ne kadar olmalıdır?

Doğum izni yasasına göre, doğum iznine çıkabilmek için o işyerinde belli bir süre çalışmanız gerekmez. Doğum iznine çıkabilmek için işyerinde çalışma süresi koşul olarak gösterilmemiştir.

Dikkat Edilmesi Gerekenler

Çeşitli unutkanlık ve dalgınlıklar neticesinde doğum izin günü geçer ise, yasal olarak izinliolunan dönem yanabilir.
Emekli sandığı ve SSK

Emekli Sandığı ile çalışan anneler, yanlarında kurumlarından aldıkları hastaneye sevklerini gösteren kağıtlarını götürmelidir.
SSK’lı anneler ise vizite kağıtlarını ve karnelerini götürmelidir.
Çoğul gebelik bekleyen anne adaylarında ise doğum öncesi izni 8 yerine 10 haftadır.
Doktor raporu ile belirtildiği taktirde anne adayına yaptığından daha hafif bir iş yaptırılması mümkündür. Bu durumda annenin maaşında indirim yapılmaz

Fakat unutulmaması gereken yasal olarak hakkınız olan bu izni alabilmek adına yerine getirilmesi gereken koşulların olduğudur. Bunlardan ilki gebeliğin 32. haftasında doktorunuzdan aldığınız rapor ve bağlı olduğunuz kuruluşa giderek bu raporu onaylatmanızdır. Ardından bu raporu çalıştığınız yere teslim edebilirsiniz.

zeynep

Sorry, the comment form is closed at this time.


© 2021 www.coolkadin.com, All Rights Reserved