Diş çürüğü, dişler üzerinde ekmek, tahıl, süt, soda, meyve, kek veya şeker gibi karbonhidrat (şekerler ve nişastalar) içeren yiyecekler kaldığında ortaya çıkar. Ağızda yaşayan bakteriler bu yiyecekleri sindirerek, asitlere dönüştürürler. Bakteriler, asit, besin artıkları ve tükürük dişlere yapışan plak oluşturmak üzere birleşir. Plaktaki asitler dişlerin emaye yüzeyini çözerek, boşluklar olarak adlandırılan dişlerde delikler oluşturur.
Diş çürümelerini önlemek için:
- Dişlerinizi florür içeren bir diş macunu ile günde en az iki kez fırçalayın. Tercihen, her yemekten sonra ve özellikle yatağa gitmeden önce .
- Günlük florür içeren bir gargara ağzınızı çalkalayın. Bu gargara plağa neden olan bakterileri öldürmeye yardımcı olmak için antiseptik maddeler içerir.
- Dengeli ve sağlıklı bir şekilde beslenin ve atıştırmalıklarınızı sınırlayın. Diş yüzeyinde kalabilen şeker, simit ve cips gibi karbonhidratlardan kaçının. Yapışkan yiyecekler tüketildiğinde dişlerinizi kısa bir süre sonra hemen fırçalayın.
- Diş fırçanızı uzun süre kullanmayın maksimum 2 aylık süreç içerisinde fırçanızı yenileyin.
- Diş fırçası, orta sertlikte ya da yumuşak kıllı olmalıdır.Diş macunu su ile ıslatılmadan, kuru diş fırçası üzerine sürülerek fırçalanma sağlanmalıdır.
- Dişlerinizi güçlendiren takviye olarak florür kullanımı hakkında diş hekiminize danışın.
- Florlu su içmek dişleriniz için oldukça faydalıdır. Çocukların diş çürümesini engellemek için her gün en az bir kez florlanmış suya ihtiyacı vardır.
- 6 ayda bir diş hekimi ziyaret edilmeli, düzenli olarak yapılan ağız ve diş sağlığı muayeneleri ile çürük oluşumu önlenmelidir.