Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the ad-inserter domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/coolkadin/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114

Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the really-simple-ssl domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/coolkadin/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
BİYOFİZİK PROFİL (BPP) – Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı
Yukarı

BİYOFİZİK PROFİL (BPP)

Biyofizik profil (BPP) fetusun iyilik halinin saptanmaı için yapılan testlerdendir.

1 ) Biyofizik Profil nedir?

Bebeğe anne karnındayken yapılması gereken testlerden biri, Biyofizik profil (BPP). Biyofizik profil sayesinde, ultrason, amnion sıvısının ölçümü, doppler ölçümleri, NST, OCT gibi testlerde olduğu gibi fetüsün iyilik durumu tespit edilmeye çalışılır. BPP gibi testlerin tamamı bebeğin rahim içinde ki halini belirlemek amacı ile fetusun distress, yani sıkıntı halinde olup olmadığını tespit edebilmek için uygulanır. Yapılan bu testlerin neticesine bakılarak, hamileliğin devamı veya sonlandırılması ile ilgili karar verilebilir.

2 ) BPP nasıl uygulanır?

Biyofizik profil testi için, ilk olarak NST (bebeğin hareketleri ile beraber kalp atım hızındaki artışın tespit edilebilmesi amacı ile uygulanan test) çekilir. Bununla beraber ve 30 dakika boyunca ultrason yapılır. Ultrasonun yapılmasında ki amaç, bebeğin hareketlerini, kas tonusu, solunumu ve amniyon sıvısının oranını tespit edebilmektir.

3 ) Biyofizik Profil ne zaman gereklidir?

BPP başta bebeğin hareketlerinin az hissedilmesi, suyun zamanından erken gelmesi, amniyon sıvısının az veya çok olduğu durumlarda uygulanır. Aynı zamanda hipertansiyon, şeker hastalığı, anemi veya kalp hastalıklarında da gereklidir. Bunların haricinde şu durumlarda yapılabilmektedir:

• Fetüste gelişme geriliğinin görülmesi (IUGR)
• Gün aşımı (Sürmatürasyon)
• İzoimmnunizasyon (Kan uyuşmazlığı)
• Fetal anomaliler
• Çoğul hamilelikler
• Anormal veya düzensiz fetal kalp atımları
• Böbrek hastalıkları
• Kollojen doku hastalıkları
• Tirotoksikoz (Guatr testlerinde bozukluk)
• Hemoglobinopatiler (Hemoglobin molekülündeki globin zincirlerinden birinin yapısında anormalliğe sebep olan bir genetik bozukluk)
biyofizik profil
4 ) BPP nasıl değerlendirilir?

Biyofizik Profil testini değerlendirmek için yapılan tahliller, bir bir değerlendirme altına alınır. Buna göre;

NST, reaktif ise 2 puan, değilse 0 puan alır.
Bebeğin solunum hareketleri 30 dakikada bir 3 tane ise 2 puan, yoksa 0 puan alır.
Fetüs tonusu ise, bebeğin kollarını ve omurgasını açması ile belirlenir. Bu duruma göre 2 puan verilir.
Amnion sıvısının oranı 50’den fazla olduğu durumlarda 2 puan verilir.
Fetüs hareketlerine bebeğin 30 dakikada 2 veya daha fazla hareket yapması halinde, 2 puan verilir.
Testin her aşamasına 0 veya 2 puan verilir. Bebeğin almış olduğu toplam puan 8 veya üzerinde olması halinde, durumunun iyi olduğu ifade edilir.
Fetüs 6 ve daha az puan alırsa, fetüste bir sıkıntı olduğu düşünülmektedir.

5 ) Biyofizik Profilin düşük çıkmasının nedenleri nelerdir?

Bebeğe yapılmakta olan Biyofizik Profil testinin düşük çıkmasına sebep olacak birçok neden bulunmaktadır. Bu nedenlerden bir kısmı, annenin sakinleştirici veya İndometazin tarzı ilaçlar kullanmasından kaynaklanmaktadır. Bunun haricinde, annenin sigara içmesi veya kan şekerinin düşük olması da BPP sonucunda farklılık yaratır. Aynı zamanda bebeğin akciğer gelişimi amacı ile anneye steroid uygulanması halinde de, test sonucunun düşük olmasına sebebiyet verir.

6 ) Hamilelik dönemi içerisinde yapılan Biyofizik profil kriterleri:

BPP yapımında her durum için puanlama yapılır. Bebeğin bütün hareketleri için değerlendirme puanları sabitlenmiştir. Bebekten alınacak sinyaller neticesinde, bu derecelendirme yapılarak netice de kıyaslama yapılır.

Bebeğin hareketi, fetüsün tonusu, solunuma bağlı hareketleri, NST ölçümünden elde edilecek puanlaması, amniyon sıvısına ait volüm ölçütü her biri ayrı ayrı puanlanarak, toplamda 8 ve üstünde çıkan sonuç, bebeğin durumunun iyi olmasına, 6 ve daha altında olan sonuç ise, bebeğin kötü durumda olduğuna yorulacaktır.

7 ) BPP ne gibi durumlardan etkilenebilir?

BBP ölçümlerinde, bazı durumlar sonucu etkileyerek puanın daha az çıkmasına neden olmaktadır. Bu durumların, annenin alışkanlıklarından kaynaklanması halinde, doktor anne adayına bu konu hakkında bilgi vererek, durumun iyileştirilmesi amacı ile tavsiyelerde bulunacaktır.

8 ) BPP etkileyebilecek nedenler nelerdir?

Bu nedenler sırası ile;

Annenin sigara içiyor olması
Annenin hamilelik dönemi içerisinde sakinleştirici tarzında ilaçlar alıyor olması
Hamilelik dönemi içerisinde yapılan BPP de, annenin kan değerlerinde ki glikozunun düşük olması
Fetüsün akciğerlerini geliştirmek için, anneye steroid yapılması

9 ) BPP yapılması için gerekli olabilecek nedenler nelerdir?

Kan uyuşmazlığı
Anne adayının, doğum suyunun zamanından önce gelmesi
Fetal hareketlilikte azalma görülmesi
Fetüste istenilen oranda gelişmenin gerçekleşmemiş olması
Çoğul hamilelik durumu
Düzensiz saptanmış bebeğin kalp atımları
Annede diyabet hastalığının varlığı
Annede hipertansiyon görülmesi
Annede kalp hastalıkları gibi kronik hastalıkların bulunması halinde düşünülebilir.

zeynep

Sorry, the comment form is closed at this time.


© 2021 www.coolkadin.com, All Rights Reserved