Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php on line 20

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php:20) in /home/coolkadin/public_html/wp-content/plugins/smio-wpapi/class.controller.php on line 8

Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent in /home/coolkadin/public_html/wp-content/plugins/smio-wpapi/class.controller.php on line 11
Bebekler de sarılık hastalığı

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/header/types/header-type2.php on line 213

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/header/types/header-type2.php on line 214
Yukarı

Bebekler de sarılık hastalığı

Bebeklerde sarılık tedavisi, sarılık yapan nedene ve sarılığın derecesine(bilirubin değerine) göre değişmektedir. Ancak neden ne olursa olsun yüksek indirekt bilirubin seviyelerini düşürme amacıyla verilen ortak tedavi yöntemleri vardır.

İndirekt bilirubin seviyesine ve sarılık nedenine göre takip, fototerapi, kan değişimi ya da ilaç tedavisi yapılabilmektedir.

Bebeğinizi Sık Sık Emzirin

Bebeklerde sarılık nasıl geçer sorusunu soran çoğu annenin yapabileceği en etkili tedavi yöntemi, bebeği anne sütü ile yeterli beslemek olacaktır. Bilirubin yüksekliği ile anne sütüyle beslenme arasında güçlü bir ilişki gösterilmiştir.* Yetersiz beslenen bebeklerde düşük kalori alımı nedeniyle oluşan dehidratasyon(vücudun su kaybetmesi) hem sarılık gelişmesinde hem de var olan sarılığın şiddetlenmesinde rol oynar.

Emzirme sıklığını arttırmak bilirubin yüksekliği dolayısıyla sarılık riskini azaltır. Bundan dolayı annelerin, ilk günden itibaren bebeği en az 8-12 kez emzirmeleri önerilir.

Eğer bebeğinizde sarılık geliştiyse kendinize soracağınız ilk soru “Bebeğimi yeterli sıklıkta ve miktarda emziriyor muyum?” olmalıdır.

Geç anne sütü sarılığı bu konuda tek istisnadır. Bu durumda anne sütüne ara verilmez ve fototerapi tedavisi uygulanır. Fototerapiye rağmen bilirubin değerleri düşmezse anne sütüne 24 saat ara verilir. Sonrasında yeterli ve sık emzirmeye devam edilir.

Sıvı Kaybını Engelleyin

Sıvı kaybı(dehidratasyon) bebeğin yetersiz beslenmesi sonucu oluşur ve bebeklerde sarılığa neden olur. Dehidratasyonu önlemede en etkili, en doğal ve en iyi tedavi yöntemi bebeğin anne sütü ile sık ve yeterli beslenmesidir. Ancak herhangi bir sağlık sorunundan dolayı bebeğinizi emziremiyorsanız, doktor önerisi ile verilecek sağılmış süt,formüle süt gibi ek besinler sıvı kaybını önleyerek bebeğin sarılığını geçirmeye yardımcı olacaktır.

Kullanılan İlaçlar

Yenidoğan bebeklerde gelişen sarılıklarda kullanılabilecek ve bebeklerde sarılık nasıl geçer sorusuna yanıt olabilecek birkaç ilaç grubu bulunmaktadır.

  • Glukorinil transferaz enziminin aktivitesini arttıranlar; fenobarbitalin isimli ilaç karacğerdeki bu enzimin aktivitesini arttırarak indirekt bilirubinin direkt bilirubine dönüşümünü dolayısı ile atılımını hızlandırır.
  • Barsaklardan bilirubinin emilimini azaltılması; aktif kömür gibi maddeler bunu yapsa da pratikte çok kullanılmaz.

Yukarıda anlattığımız genel prensipler indirekt bilirubinin bebeğe zarar vermesini engellemek yani sarılığın kendisinden doğacak hasarları önlemek için yapılmaktadır. Bunlara ilaveten sarılık nedeninin ortadan kaldırılması gerekmektedir. Bebeklerde sarılık nasıl geçer sorusuna verilecek cevaplardan birisi de sarılık nedeninin ortadan kaldırılması olacaktır.

  • immunglobulin tedavisi (IVIG); kan uyuşmazlığında özellikle Rh uyuşmazlığına bağlı sarılıkta etkin bir tedavidir.
  • Hipotroidi nedeniyle sarılık gelişmişse verilecek troid hormonu verilmesi sarılığı geçirecektir.

Aysegul

Sorry, the comment form is closed at this time.


© 2021 www.coolkadin.com, All Rights Reserved