Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php on line 20

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php:20) in /home/coolkadin/public_html/wp-content/plugins/smio-wpapi/class.controller.php on line 8

Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent in /home/coolkadin/public_html/wp-content/plugins/smio-wpapi/class.controller.php on line 11
BEBEĞİN DOĞUM KANALINA GİRMESİ VE AŞAĞIYA İNMESİ

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/header/types/header-type2.php on line 213

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/header/types/header-type2.php on line 214
Yukarı

BEBEĞİN DOĞUM KANALINA GİRMESİ VE AŞAĞIYA İNMESİ

Doğum kanalı nedir?

Doğum eylemi esnasında bebeğin dünyaya çıkması için, içerisinden geçeceği uterus, vajina, serviks, ve vulvadan meydana gelen dışarısında da kemikten bir çatı yer olan bir kanaldır. Artık normal doğumunuz oldukça yaklaştı. Doğum zamanı yaklaştığında ilk önce bebeğinizin başı doğum kanalına inmeye başlar.
Bebeğinizin doğum kanalına girme aşamaları nelerdir?

Bebeğin çıkışa ne kadar yakın olduğuna göre “-3, -2, -1, 0, +1, +2, +3″ şeklinde tabir edilir. Saydığımız bu numaralar baş seviyesinin yakınlığını işaret etmektedir.
Bu sayılar, doğum başladığı zaman vajinadan yapılan el ile muayenede anlaşılır.
Eğer doktorunuz bebeğinizin baş seviyesinin +2’de olduğunu söylüyor ise: doğuma oldukça az bir zamanınız kaldı demektir.
+3 diyorsa şayet, artık doktorunuz gerekli bütün işlemleri hatta gerekli olduğu koşullarda kesi yani epizyotomi uygulayarak doğumun gerçekleşmesi gerektiğini ifade eder.

Hamileliğinizin 40. haftası yani artık son haftalarında bebeğinizin içerisinde yüzdüğü amniyon zarı her an açılabilir ve suyunuz gelebilir. ”Suyun gelmesi” tabiri, bunu ifade eder. Gelen su kimi zaman oldukça yoğun ve hızlı gelirken, kimi zaman ise anne adayı sanki idrar kaçırıyormuş gibi yavaş ve az şekilde gelir. Suyun şiddeti ve yoğunlu ne olursa olsun, suyun geldiği anlaşıldığında sakince ancak vakit kaybetmeden hastaneye doğru yol alınmalıdır.

Angajman Nedir?
Anne adayları son haftalarına doğru, yani doğumun artık gerçekleşmesine birkaç gün kala karınlarında çeşitli farklılıklar sezebilir. Doktor muayenesinde göbek deliği ya da pubik simbiz ismi verilen çatı ekleminden rahme kadar yapılan ölçü değişmiş bulunur. Bu ölçünün değişmesi bebeğin başı doğum kanalına indiği zaman meydana gelir. İşte bu değişime angajman denilir. Angajman kelime anlamı olarak ”bağlanma” anlamına gelir. Angajman, bebeğinizin başının kemik çatı girişini geçmesini ve doğum kanalına indiğini anlatan bir sözcüktür. Doğum aşamalarının esas noktalarının başında gelir. Yani, sizin ilk doğumsal hareketinizdir. Angajmanda, bebeğin iki taraftan gelen kafa kemikleri ortada birleşir ve buna sagital sütür denilir. Saginal sütürü denge ayarı olarak düşünebilirsiniz.

Bütün adımların oldukça normal bir şekilde devam ettiği bir angajmanda sagital sütür, tam ortada olur. Fakat şayet bebeğinizin başı doğum kanalına indiği aşamada, kafası biraz yan tarafa doğru eğik ise, yani sagital sütür tam ortada değil de, biraz önde veya aşağıda konumlanmış ise bu duruma da asinklitismus denilir ve pelvisin uygunsuzluğunu işaret eder. Bunun dışında çoğunlukla bu olumsuz durum doğum sürerken kontrol altına alınıp düzeltilebilir. Şayet düzletme yapılamaz ise, bebek doğum kanalında ilerlemekte güçlük çeker ve doğum uzun süre devam edebilir.

Anne adayımız, bebeğin doğum kanalını girip girmediğini anlayabilir. Yani angajmanı tespit edemeyebilir. Bu durumdan anne adayları korkmamalıdır.

Angajmanı anlayabilmek için ufak yollar vardır:

Angajman ile yani bebeğin doğum kanalına girmesi ile birlikte anne adayları biraz daha rahatlar. Şöyle ki, karnın üst tarafındaki bası artık azalmıştır ve anne adayının son zamanlarda yaşadığı nefes darlığı sorunu hafifler.Ancak olumsuz bir tarafı da vardır. Bu da:
Artık doğum kanalına giren bebeğiniz sizin pelvisinize, rektumunuza ve idrar torbasına basınç yapacaktır. Bu sebeple anne adayı sürekli bir tuvalet ihtiyacı duyabilir.
Doktorunuz sizi muayene ederken, bebeğinizin yukarıda durduğunu ve bununla beraber pelvise henüz inmediğini ifade edebilir.Toplum arasında sıkca “ bebek daha aşağıya inmemiş” veya “Bebek daha yukarıda” şeklinde anlatılan durum, doktorun söylediği şeyle aynıdır. Doktorunuz size bebeğin hala doğum kanalına girmediğini anlatmaya çalışıyordur. Henüz angajman gerçekleşmemiştir ve doğum başlamamıştır. Fakat bu haftalar oldukça kritik haftalardır ve her an angajman olabilir. Bu durumu tespit edecek olan da anne adayıdır. Anne adayı karnının üst tarafının rahatladığını hissettiği anda doktoruna bunu söylemelidir.

Doktorunuz muayene sırasında size bebeğin yüzdüğünü veya balote ettiğini de ifade edebilir. Bu ifadeler de doğum kanalında hissedilen bölümün yukarıda olduğu ve daha doğum kanalına bebeğinizin tamamen girmediğidir. Yani bebeğin yüzmesi, onun doğum kanalına girmediği anlatır. Bebeğiniz siz muayene olurken doktordan kaçabilir bile.

Ya Bebeğim Doğum Kanalına Girmezse?
Doğum henüz başlamamışken birkaç gün önce ya da doğum başlar başlamaz kendinizde birtakım değişimler fark edeceksiniz. Bu değişimler bebeğin doğum kanalına girdiğini işaret eden değişimlerdir.

Şayet bebeğin doğum kanalına girişini anlayamazsanız, endişelenmenize gerek yok. Bu durum özellikle ilk gebeliklerde daha az fark edilebilir. Bunun dışına bebek, doğum aşamasından biraz önce ya da doğum aşamasında da bu kanala girebilir.

Artık git gide sabırsızlanmaya başladınız, bebeğiniz hala dünyaya gelmemekte ve annesinin güvenli ve huzurlu karnında kalmakta ısrar ediyorsa endişelenmeyin. Doğum haftası anne adayına oldukça uzun gelebilir. Anne adayının burada yapacağı en faydalı şey, sabırlı olmaktır. Bazen anne adayı fark etmez ancak rahim ağzı açılmaya başlamış olabilir. Sancılarınız başlar başlamaz da rahim ağzındaki açılma hızlanacak ve incelme de oluşacaktır. Rahim ağzının açıklığı 10 cm’i bulunca artık doğum başlayacak. Bu noktadan sonra da bebeğinizi kucağınıza alıp gözlerine bakabileceksiniz.

zeynep

Sorry, the comment form is closed at this time.


© 2021 www.coolkadin.com, All Rights Reserved