Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php on line 20

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php:20) in /home/coolkadin/public_html/wp-content/plugins/smio-wpapi/class.controller.php on line 8

Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent in /home/coolkadin/public_html/wp-content/plugins/smio-wpapi/class.controller.php on line 11
15 HAFTALIK GEBELİK (HAMİLELİK)

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/header/types/header-type2.php on line 213

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/header/types/header-type2.php on line 214
Yukarı

15 HAFTALIK GEBELİK (HAMİLELİK)

ON BEŞ HAFTALIK HAMİLELİK – BEBEĞİN BOYU, KİLOSU, BÜYÜKLÜĞÜ

15. hafta hamilelik döneminde anne adayında meydana gelen değişiklikler nelerdir?

Anne adayı 15. haftada artık rahmini eliyle dışardan hissedebilir. Hatta anne adayı elini karnına koyarsa, top şekline bir kitle fark edecektir. Bebek, tam olarak buradadır. Gelecek haftalar içerisinde artık bebeğiniz, varlığını tam olarak belli edecek kadar büyüyecek. Şayet anne adayının henüz ilk gebeliği ise, bebeğin hareketlerini hissetmesi zor olabilir. Bunun için birkaç hafta daha beklemesi gerekmektedir. Etrafınızda bu haftalarda bebeğin tekmesini ve hareketlerini hissettiğini söyleyen yakınlarınız varsa, korkmayınız. Bahsi geçen hareketler 14. haftada olduğu gibi bağırsak hareketleridir.

Gebe olan anne adayları bol bol su içmeye dikkat etmelidir. Metabolizma için gebelerde ayrı bir önem taşır. Günlük olarak en az 7 bardak su içmeye ve sıvı gıdalar almaya dikkat etmeniz gerekir. Şayet yaz mevsimlerinde gebeliğinizi yaşıyorsanız bu oranı daha da arttırmalısınız. İdrar renginin açık olması, sıvı gereksinimi yeterince karşıladığınızı gösterir.

Rahim pelvis kemiğinin yani leğen kemiği üzerine çıkması ile anne adayına karnı iyice fark edilebilir düzeydedir. Anne, rahmini eli ile hissedebilir. Ancak her hamilelikle aynı haftada karnın büyüklüğü ve görüntüsü elbette ki farklıdır. Burada mühim olan, karnın ne kadar büyüdüğü değildir. Önemli olan, rahmin içindeki bebeğin boyutudur. Özellikle de daha önce doğum hikayesi olan annelerin karın kasları, doğum yapmamış olanlara göre daha gevşektir. Bu sebeple karın boyutları daha büyük olabilmektedir.

haftada artık elleri ve ayakları ultrasonla oldukça kolay bir şekilde ayırt edilebilir duruma gelmiştir. 15. haftadan sonra artık ultrason ölçümlerinde baş popo mesafesi kullanmak terk edilir.Bu ölçümler yerine:
baş çevresi (BPD),
karın çevresi (AC),
uyluk kemiği uzunluğu (FL) ölçümleri ile gelişim belirlenir.

gebelik haftası itibari ile, bebeğin sinir sistemi ve eklem gelişimleri artık tamamlanmaya yakın olduğu için, ultrason uygulanırken bebeğin kafasını dik tuttuğu, hareket ettiği fark edilebilir. Fakat bu haftalarda anne adayları bu hareketleri hissedemeyebilir.
15. hafta gebelik ultrason

Gebelikte Ultrasonografi

haftadan itibaren uygulanan her ultrasonografi için dört standart ölçüm söz konusudur:
AC (karın çevresi) ölçümü,
Bebeğin üst bacak kemiği olan FL (uyluk kemiği) ölçümü,
ve 4. ise BPD (şakaklar arası mesafe) ve HC (başçevresi) ölçümleridir.

Ultrason, yapılan ölçümleri gebeliğin kaçıncı haftasına olunduğunu belirtir. Genellikle anne adayının gebelik haftası ile bu ölçümlerin belirttiği hafta, birbirine uymaz. Ancak bu durum problem değildir.

Yapılan bu ölçümlerin alt ve üst sınırı bulunur. Bu sınırların dışında olunmadığı sürece, bu süre farklılıklarının herhangi bir sakıncası yoktur.

Ultrasonografi yapılan bu ölçümler ile bebeğin kilo öngörüsünü yapar. Belirlenen bu bu kilo, gerçek kilodan %15 az ya da %15 fazla olabilir. Ancak bu ölçümlerle bebeğin boyunu belirlemek oldukça güçtür. Genellikle doktorlar boy ölçümünü yapmazlar. Ancak çeşitli durumlarda uyluk kemiğinin uzunluğu hesap edilerek bebeğin tahmini bir boyunu tespit etmek mümkündür.

Ultrasonografide: Bebeğin bütün vücut kemikleri beyaz şekilde görüntü sergiler. Mide, idrar torbası, kalp, amniyos sıvısı ise siyah şekilde görüntü sergiler. Çünkü ultrosonografi, kemikleri beyaz, içi sıvı dolu yapıları siyah gösteren bir cihazdır.

15. hafta gebelik döneminde bebeğin ultrason görüntüsü nasıldır?

15. hafta hamilelik döneminde bebeğin ultrason görüntüsü aşağıdaki gibidir.

 

15.hafta-gebelik-ultrason

 

15. hafta hamilelik döneminde bebekte meydana gelen değişiklikler nelerdir?

15. hafta itibari ile, bebeğin kemik ve kas dokusu daha hızlı gelişme gösterecektir. Gene bu haftada bebeğin cildi oldukça şeffaf bir yapıdadır. Yüzünde damar yapıları oldukça belirgindir. 15. haftada lanugo denilen tüyler gelişir. Bu tüyler, ipeksi bir yapıdadır ve bebeğin yüzünde gelişir. Lanugolar 26. haftada dökülecektir.

15. gebelik haftasının bitimine doğru, ultrasonda erkek bebeklerin cinsiyetinin belirlenmesi mümkündür. Fakat her bebeğin cinsiyeti bu haftada belirlenemeyebilir. Cinsiyeti belirleyebilmek birçok faktöre bağlıdır. Bunlar:

Bebeğin anne karnındaki pozisyonu,
Cinsiyeti,
Ultrason aletinin özellikleri,
Ultrasonu uygulayan kişinin deneyimidir.
Bebeğin cinsiyetinin önemi ise, kız bebeklerinin daha geç tespit edilmesidir.

Hamilelik Ve İlaç Kullanımı

Bu dönemlerde doktor, anne adayına çeşitli ilaçlar önermiş olabilir. Hamilelik döneminde en yaygın kullanılan ilaçlar:

bulantı gidericiler,
vitaminler,
demir ilaçları,
ağrı kesiciler,
mide ilaçları,
Bu ilaçlar çeşitli hastalıkların düzeltilmesi için verilebileceği gibi, gebelik belirtileri dolayısıyla yaşanan şikayetleri azalmak için de olabilir. Şayet bir hastalığınız varsa ve doktor ilaç vermiş ise mutlaka kullanmanız gerekir. Örnek olarak; idrar yollarının enfeksiyonu erken doğum riskini arttırabilir. Bu sebeple de gebelik döneminde kullanılabilecek güvenli ilaçları doktorunuz size bildirecektir.

Şayet belirtileri gidermek için (bulantı, baş ağrısı) ilaç kullanıyorsanız, endişelenmeyin. Hamilelik döneminde bebeğinize zarar vermeyecek ilaçları doktorunuz size söyleyecektir. Gebelik döneminin mutlu geçmesi, mutlu bir bebeğiniz olacağını işaret eder.

15. hafta hamilelik döneminde bebeğin boyu ve kilosu ne kadardır?

Bu haftada bebeğinizin boyu ortalama olarak 10 cm’i bulmaktadır. Kilosu ise 70 gram civarındadır.

15. haftada bebeğinizin cildi, lanugo ismi ile anılan ince tüyler ile kaplanacaktır. Bu tüyler bebek doğduktan sonra dahi yüz ve kulaklarında görülebilir. 15. haftada bebeğiniz parmağını emmeye başlayacaktır. Kemikleri de bu hafta itibariyle sağlamlaşmaya başlar. Bebeğin dilindeki tat tomurcukları gelişmiştir. Bebeğiniz bu haftalarda tat almaya başlayabilir. Anne adayının tükettiği besinlerdeki çeşitli tatlar rahimdeki amnion sıvısına geçebilir. Bebek bu sayese, tatları alabilir. 15. haftada bebeğinizin göz kapakları kapalıdır ve son 3 aya kadar da böyle kalacaktır.

15. Haftada Gebelikte Beslenme

15. haftadan itibaren bebeğin tiroit bezleri çalışmaya başlar. Bu sebeple de bebek, kendi hormonlarını üretebilecektir. Tiroit bezlerinin sağlıklı bir şekilde çalışabilmesi için iyot gereksinimin karşılanması gerekir.

Balık gibi deniz canlıları, iyottan oldukça zengindir. Bu sebeple bu haftalarda balık tüketmeye daha çok özen göstermelisiniz.

İyot: taze besinler, tahıllar ve bakliyatlar içerisinde bulunur. Bunun dışında kümes hayvanlarından elde edilen besinler, et ve yumurtada ise az da olsa iyot mevcuttur. Bunun dışında. soğan, mantar, koyu yeşil renkli sebzeler de iyot açısından zengin olan besinlerdir.

zeynep

Sorry, the comment form is closed at this time.


© 2021 www.coolkadin.com, All Rights Reserved