Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php on line 20

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php:20) in /home/coolkadin/public_html/wp-content/plugins/smio-wpapi/class.controller.php on line 8

Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent in /home/coolkadin/public_html/wp-content/plugins/smio-wpapi/class.controller.php on line 11
7 HAFTALIK GEBELİK (HAMİLELİK)

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/header/types/header-type2.php on line 213

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/header/types/header-type2.php on line 214
Yukarı

7 HAFTALIK GEBELİK (HAMİLELİK)

YEDİNCİ HAFTADA HAMİLELİK – BEBEĞİN BOYU, KİLOSU, BÜYÜKLÜĞÜ

7. hafta hamilelik dönemi

7. hafta gebelik döneminde bebeğin elleri ve ayakları artık oluşmaya başlar. İleriki haftalar da ise parmaklarının şekli iyice belirgin olmaya başlayacaktır. Artık bebeğiniz 6. haftadaki halinin 2 katı.

7. haftada rahim görüntüsünü dikkatli bir şekilde incelediğinizde göz kapaklarının oluştuğunu fark edecekceksiniz. Bebeğin beyninin her iki lobu da 7. haftada hızlı bir şekilde gelişmini sürdürmektedir.

Bebek hala embriyo şeklinde olsa dahi, bağırsakları bile hızlı bir şekilde gelişimini sürdürmektedir.

Geçirdiğiniz son beş hafta içerisinde rahminiz artık iki katı büyüdür. Yediğiniz yemeklerde de artış meydana gelmiş olabilir. İdrara daha sık çıkmaya başladınız. Rahim git gide büyüdüğü için tuvalet ihtiyacınız daha da artmaya devam edecektir. Bu haftada ilk muaynenize gidebilirsiniz.

İlk muayenede sorular sorular:

Adet döngülerinizin düzeni nedir?
Adetleriniz ne kadar sürmektedir?
Son adet döneminizin başlangıç tarihi nedir?
Yaşadığınız jinekolojik müdahaleler ya da geçirdiğiniz enfeksiyonlar nelerdir?
Daha önce gebe kaldınız mı?
Kaldıysanız neler yaşadınız?
Herhangi bir kronik rahatsızlıklarınız ya da kullandığınız ilaçlar var mı?
İlaç alerjileriniz nelerdir?
Herhangi bir psikiyatrik sorununuz var mı?
Geçirdiğiniz ameliyatlar ve önemli sorunlar nelerdir?
Sigara, alkol ve uyuşturucu kullanıyor musunuz?
Ailenizdeki genetik hastalıklar nelerdir?
Sizde ya da eşinizde kromozomal hastalıklar ya da genetik problemler var mı?

Doktor kontrolünde sizden istenecek testler:

Doktorunuz bu hafta, sizden çeşitli testler isteyebilir. Bu testler size ya da bebeğinize hiçbir şekilde zarar vermeyecek önemli testlerdir. Yaptırmayı ihmal etmemelisiniz:

Pap -smear testi
Klamidya ve bel soğukluğu için kültür testi
İdrar yolu enfeksiyonları için idrar testi
Kan grubunun ve Rh durumunun belirlenmesi
Anemi testi
Frengi, Hepatit B testi ve rubella( kızamıkçık) bağışıklık kontrolü
7. hafta hamilelik döneminde anne adaylarında olan değişiklikler nelerdir?

Gebeliğin 7. haftasında erken gebelik dönemi belirtileri kendini göstermeye devam ederler. Bulantı ve kusma şikayetleri biraz şiddetlenmiş ve kilo kaybı yaşanmış olabilir. Gebeliğin bu erken dönemlerinde kendini gösteren kusma ve bulantı sorunları için alınabilecek tedbirler ise;

Sabah yataktan kalkmadan önce kraker ya da bisküvilerden birazcık atıştırmak. Atıştırdıktan sonra yataktan kalkmak.
Günlük öğünler 3 öğün şeklinde tüketilmemesi. Bu üç öğüm 6 öğüne bölünmeli.
Sıvıları yemeklerle birlikte tüketmeyin. Öğün araları ya da yemek ardından tüketin.
Midenizi rahatsız eden besinlerden uzun durun.
Alınacak bu tedbirlerle hamileliğin erken dönem belirtileri azalacaktır. Şayet azalmıyorsa ve bu şikayetler şiddetliyse tedavi gerekiyor demektir.

7. hafta hamilelikte bebeğin görüntüsü nasıldır?

7. hafta hamilelik döneminde bebeğin görüntüsü aşağıdaki gibidir.

 

7-haftalik-ultrason

 

7. hafta hamilelik döneminde beslenme nasıl olmalıdır?

Süt içindeki laktoz sebebiyle sindirimi zor bir besindir. İnsanların %40’ı laktoza karşı oldukça duyarlıdır. Süt tükettikten sonra mideleri rahatsız olabilir, çünkü laktozu sindiremezler. Doktorunuz ve çevrenizdekiler size ısrarla süt önerebilir. Ancak mideniz çok rahatsız oluyorsa, süt yerine süt ürünleri tüketebilirsiniz. Peynir,dondurma, yoğurt, sütlaç, muhallebi Sütten karşılayacağınız kalsiyumu bunlardan karşılayabilirsiniz. Günlük olarak kalsiyum ihtiyacı 1200 mg.’dır. Bu da 4-5 bardak süte denk gelir. Şayet mutlaka süt içilmesi gerekiyor ise, laktaz maddeli, laktozu sindirmeyi sağlayan katkı maddeli sütler tercih edilebilir.

Light denilen, yağ oranı az olan sütlerin, toplumdaki yanlış kanının aksine kalsiyumu azaltılmamıştır. Bu sütler de tercih edilebilir. Kalsiyum ihtiyacı özellikle hamileliğin ikinci yarısından itibaren artmaya başlar. Bunun sebebi de bebeğinizin kemiklerinin gelişmeye başlamasıdır. Kalsiyum ihtiyacı, emzirme dönemine kadar artarak devam eder.

Gene toplum arasında yanlış bilinen bir bilgi olarak, protein kaynağı besinler kalsyum açısından da zengin değillerdir. Kalsiyum açısından:

kuru bakliyat türleri,
brokoli,
lahana,
ıspanak,
somon balığı,
nohut, susam,
badem,
turunçgiller oldukça iyi kaynaklardır.
Doğru ve sağlıklı beslenmek, sağlıklı bir gebelik dönemi geçirmek için anahtar etkenlerdir. Sizin vücudunuzun sağlıklı olması demek, bebeğinizin sağlıklı olması ve sağlıklı gelişmesi demektir. Gebelik döneminde sağlıklı beslenmek için çok katı kurallar yoktur. Mutlaka uymanız gereken yeme saatleri ya da sizi aç bırakacak diyetlerde. Burada sağlıklı beslenmek; ihtiyacınız olan mineral ve vitaminleri almak ancak size zarar verebilecek besinlerden uzak durmaktır. Hamilelik döneminde beslenme bebeğiniz için yaptığınız ilk fedakarlıktır. Günlük olarak 5-6 öğün yemek yemeye özen gösterin. Günlük 3 öğünde alacağınız besinleri, 5-6 öğüne bölecek şekilde alın. Bu hem bulantılarınızı azaltacak hem de aniden acıkmalar neticesinde çok yemek yemeyi önleyecektir. Bol bol su tüketin. Çok kalorili ve yağlı yiyecekler midenizi de rahatsız edeceğinden uzak durmaya çalışın.

7. hamilelik haftasında bebekte meydana gelen değişiklikler nelerdir?

7. gebelik haftasının sonunda bebeğiniz, 10-12 milimetre boyuna ulaşmıştır. Bunun yanında gelişimine büyük bir hızla devam etmektedir. Göbek kordonu, gözler, göz kapakları, kulaklar, ağız, burun kökü ve burun delikleri, neredeyse gözükmeye başlamıştır. Minik kalbi ise, gelişen organlarına kan pompalamayı sürdürüyor. Bebeğin dudakları 7. hafta sonunda gelişecek. Kolları, bacakları, dizleri, el ve ayak parmakları da gelişmeye başladı.

Gebelik döneminde bebek; gebeliğin en erken dönemlerinden itibaren amniyos kesesi denilen bir sıvı içinde korunmaktadır. Bu kese, vücut sıcaklığındadır. Görevi ise içindeki sıvılar sayesinde bebeği darbelerden ve ısı değişikliklerinden korumaktadır. Bunun dışında rahim duvarlarına temas etmeden bebeğin gelişmesine olanak sağlar. Bu kese sayesinde, soğukta durmak, çok sıcakta olmak, yanlışlıkla karnınıza hafif darbeler almanız bebeği etkileyemez. Ultrasonografi görüntülerinde hamileliğe ait bu hafta gelişen olayların görünürlüğü ultrasonu uygulayan kişiye, gebeliğin haftasına ve ultrason yöntemine göre değişkenlik gösterebilir. Örneğin; vajinal ultrasonografi, karından uygulanan ultrasonografiye nazaran göre yapıların daha erken şekilde görüntülenmesini sağlar.

Gebelik ve Spor

Hamilelik döneminde spor yapmak tam da 7. hafta düşünülmeye başlanmalı. Şayet önceden egzersiz yapmadıysanız, gebelik döneminde kendini çok fazla zorlamamanız gerekir. Ancak yatağa hapsolmak ne size, ne de bebeğe fayda sağlayacaktır. Vücudunuzu dinç tutmak adına günlük olarak hafif tempolu yürüyüşler yapmalısınız. Bunun dışında yüzme ve yoga gibi sporları da yapabilirsiniz. Hamilelik döneminde kendini yoracak ağır sporlardan kaçınıp, aşırı terlemeyeceğiniz, yalnızca sizi hareketlendirecek sporlar yapmanız uygun olacaktır.

zeynep

Sorry, the comment form is closed at this time.


© 2021 www.coolkadin.com, All Rights Reserved