Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php on line 20

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php:20) in /home/coolkadin/public_html/wp-content/plugins/smio-wpapi/class.controller.php on line 8

Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent in /home/coolkadin/public_html/wp-content/plugins/smio-wpapi/class.controller.php on line 11
6 HAFTALIK GEBELİK (HAMİLELİK)

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/header/types/header-type2.php on line 213

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/header/types/header-type2.php on line 214
Yukarı

6 HAFTALIK GEBELİK (HAMİLELİK)

ALTINCI HAFTADA HAMİLELİK – BEBEĞİN BOYU, KİLOSU, BÜYÜKLÜĞÜ

6. hafta hamilelikte annede meydana gelen değişimler nelerdir?

Hamilelik döneminde östrojen ve progesteron hormonlarının salgısında değişimler meydana gelir. Hormonların günlük salgılanma miktarları ve hatta gün içindeki salgılanma hızı dahi değişkenlik gösterebilir. Bu hormonların salgılarında yaşanan değişikliğin sebebi, anne adayını ruhen ve fiziksel olarak doğuma hazırlamaktır. Duygusal değişkenliklerin de sebebi işte bu hormonlardır.

Hamilelik döneminde salgılanan bu hormonların seviyesi git gide arttıkça, özellikle sabahları olmak üzere gün boyu süren bulantı şikayetleriniz daha da artabilir. 5. haftada olduğu gibi anne adayları bazı gıdaları gördüğünde, hatta aklına getirdiğinde dahi bulantı hissedebilir. Bazı anne adayları ise parfüm kokularına, yemek kokularına hatta eşinin kokusuna dahi tahammülsüz olabilir. Bu durum geçicidir ve normaldir. Moral bozmaya ya da korkmaya gerek yoktur.

Bulantıların özellikle sabah yaşanmasının bir avantajı vardır: Sabah yaşanan bulantılarla hamile olduğunuzu bir kez daha hatırlarsınız ve ona göre davranmak için kendini teşvik edersiniz. Bulantılar, hamilelik için salgılanan hormonların işlevlerini yerini getirdiğini ve hamileliğin normal bir şekilde devam ettiğini gösterir. Ancak bulantı yaşayamayan anne adayları da vardır. Bu da korkulacak bir durum değildir. Her anne adayının bünyesi ve gebelik süreci farklıdır.

Gebeliğin 6. haftasında bulantı haricinde:

sık idrara çıkma,

yorgunluk,

uykulu olma,

baş dönmesi,

baş ağrıları gibi belirtiler de kendini gösterebilir.

Yorgunluk ve uykulu olma, vücudunuzun hamilelik öncesi yaşadığı yorgunlukları gidermek amaçlı ortaya çıkar. Fırsat buldukça uyursanız, bu belirtiler azalacaktır.

Hamileliğin erken dönemlerinden itibaren salgılanmaya başlayan hormonlar sebebiyle meme uçları koyulaşabilir. Memelerde dolgunluk, büyüme ve bunların akabinde ağrı oluşabilir. Süt bezleri, hamilelik için gerekli sinyalleri aldığı için hazırlık aşamasına başlamışlardır. Bu değişikliklerin sebebi budur. Memelerde meydana gelen bu dolgunluk anne adayına rahatsızlık veriyor ise, bu döneme uygun sütyenler kullanmak rahatlatıcı olabilir. Sütyen kullanmama ise bu rahatsızlıkların daha da artmasına yol açabilir.

Devamlı ve kısa süreli aralarla acıkma, hormonların etkisi ile meydana gelen bir diğer etkidir.

Sık sık tuvalete çıkma ihtiyacı da rahimdeki büyümeden ve bunun idrar torbasına baskı yapmaya başlamasından kaynaklanır. Bu sebeple 6. haftadan itibaren sık sık tuvalet ihtiyacı duyulabilir

6. haftada doktorunuz sizden bir pap-smear testi isteyebilir. Bu test, jinekolojik muayene sırasında rahimağzından sıvı örneği alınmasıdır. İşlem tamamiyle ağrısızdır. Alınan bu örnek Patoloji Uzmanı tarafından mikroskop altında değerlendirilir. Bu inceleme ile bu alanda ileride kansere yol açabilecek lezyonların görülmesi amaçlanır. Rahim ağzı enfeksiyonu için de gene pap smear testi ile tanı konulabilir. Bu testi gebe olan, olmayan tüm kadınların senede bir kere yaptırması gerekir. Doktorunuz sizden bu testi ister ise korkmayınız ve kabul ediniz.

Farklı sebeplerden ötürü 6. haftada doktorunuz size vajinal ultrasonografi uygulamak isteyebilir. Jinekolojik muayene, Pap-smear testi ve vajinal ultrasonografi gebeliğinize ya da size herhangi bir şekilde zarar vermez.

Özel bir durumunuz mevcut değilse ve doktorun izni ile cinsel ilişkide bulunmamanız için herhangi bir sebep yoktur. Gebeliğin son dönemine kadar cinsel ilişki serbesttir. Ancak riskli bir gebeliğiniz varsa doktorunuz buna karar verecektir.

Birinci trimesterda bebeğin organ gelişimi devam eder. Bu sebeple doktor kontrolü dışında ya da doktor önerisi haricinde herhangi bir ilaç kullanmanız sakıncalı olabilir. Kimyasal olan saç boylarından da kaçınmanızda fayda vardır. Hatta mümkünse manikür gibi kişisel bakımlarınızı da erteleyiniz. Bu işlem esnasında enfeksiyon kapma riski, bebek için göze alınamayacak bir risktir. Alkol, uyuşturucu, sigara gibi hem bebeğe hem de anne adayına zarar veren alışkanlıklar için ise gebelik dönemi boyunca uzak durmalısınız.

Sigara içmek, düşük riskini arttırır. Bundan da öte sigara alışkanlığı erken doğuma yol açabilir ve bebeğin kilosunun oldukça düşük olmasına sebebiyet verebilir. Ancak kadınların geneli gebelik döneminde salgılanan hormonlar sebebiyle sigara kokusu sebebiyle bulantı hissedebilirler. Şayet sigaradan soğuma gerçekleşmemişse bile bilinçli olarak sigaradan uzak durmanız gerekir.

gebelik haftasından itibaren düşük belirtileri için uyanık olmak gerekir. Düşüğün en önemli belirtileri ise: kanama ve ağrıdır. Yaşanan her kanama ve duyulan her ağrı düşük manasına gelmez. Ancak kanama, lekenlenme tarzında dahi olsa doktorunuzla bunu paylaşmalısınız. Yapılan çalışmalar, sağlıklı bir bebek dünyaya getiren annelerin %40’ında kanama sorunu yaşandığını ortaya koymuştur.

haftanın başında plasenta artık işlev göstermeye başladı. Plasenta, anne adayından bebeğe oksijen ve besin maddelerini götüren, bebekten aldığı karbondiyoksit ve artık maddelerini anne adayına geri getirecek dolaşım sistemidir.Trofoblast adı verilen bebeğin beslenmesi ile yükümlü hücreler ise , rahim içine yerleşme aşamasında rahim duvarının derinliklerine iner. Burada villus adı verilen çıkıntıları yaparlar. Bu çıkıntıların içerisinde bebeğe ait kan dolaşımı, villuslar arasındaki alanda ise anne adayına ait dolaşım sistemi mevcuttur. Bu iki dolaşım sistemi birbiri ile temas halinde değildir. Bu iki hücrenin temas etmemesi, kendilerine yalnızca yarı yarıya benzeyen bebek hücrelerin yabancı olarak algılanıp tahrip edilmesini engellemektedir. Organ nakillerinin yüzde yüz başarı sağlayamamasının da sebebi tam olarak budur. Organı alan beden, bunun yabancı olduğunu anlar ve reddeder. Ancak anne adayının içinde yabancı bir dokunun gelişmesi tamamiyle istisnaidir. Mucize olarak adlandırılmasının sebebi de budur.
6.haftada bebeğinizin kalbi, damarlara kanı pompalar ve dokuların kan ihtiyacını sağlamayı sürdürür.

6. hafta hamilelikte bebeğin ultrason görüntüsü nasıldır?

6-hafta-hamilelikte-ultrason

 

Anne adaylarına öneriler

Özellikle bu haftada ortaya çıkan ve belirginleşen hormonal değişimler, anne adayında duygusal değişimlere ve dalgalanmalara yol açabilir. Çoğunlukla 6-10. haftalar arasında meydana gelen bu durum genellikle olumlu şekilde dalgalanmalar olsa da, kimi zaman olumsuz duygu durumlarının yaşanmasına da yol açabilir. Bu sebeple bu dönemde yaşanan, baba adayına karşı düşünülen olumsuzluklar, kendinizde olan değişimlere adapte olma süreci gibi duygularınızı etkileyen düşüncelerin normal olduğunu unutmayınız. Bu duygu değişimlerinin ve sizi olumsuz etkileyen düşüncelerin sebebi yaşanacak olan büyük değişimdir. Anne olacağınız gerçeği, bebeğin sağlığı hakkında duyulan endişe, onun geleceği, eşinizin bu konuya hazırlığı, maddi durumlar gibi sorular anne adayının kafasını sürekli kurcalar. Bu sorular duygulara da yansır ve sinirlilik, mutsuzluk görülebilir. Ancak bu sorular bebeğinizi kucağınıza alır almaz mutluluğa dönüşür. Aileniz yanınızda ise, bebeğiniz kucağınızda sağlıklı bir şekilde duruyorsa çözülemeyecek hiçbir problem yoktur.

Anne adayının kafasını kurcalayan sorular aslında çifti çözüme ulaştıracak sorulardır da. Nasıl bir anne olacağını merak eden gebe, ”nasıl daha iyi bir anne olabilirim, neler yapabilirim?” şeklinde düşünerek bu endişesini avantaja çevirebilir.

Gene aynı şekilde, ”bebeğin sağlıklı bir şekilde dünyaya gelmesi için çiftin yapabileceği şeyler, alabileceği önemler nelerdir? Bebek sahibi olacağımız için maddi durumumuzu nasıl ayarlamalıyız?” gibi sorularla endişeler, çözüme dönüşebilmektedir. Bu süreç içinde anne adayı ve baba adayı sürkeli bir iletişim halinde olamalıdır. Anne adayı kendini güzel ya da çekici hissetmeyebilir. Bunu eşiyle konuşmalıdır. Bu gibi kaygılar kesinlikle küçük görülecek kaygılar değildir, iletişim kurularak halledilebilecek durumlardır.

Ancak bu olumsuz duygu durumları baş edilemeyecek kalibrede ise, psikolojik yardım almak oldukça faydalıdır. Çünkü bu dönemde anne adayının kendini iyi hissetmesi, bebeğinin sağlıklı olması için önemlidir. Mutlu bir anne, mutlu bir bebek demektir. Bu sebeple profosyenel yardım almaktan çekinmemelisiniz.

İlk haftalarda hamilelikler düşükle sonuçlanabilir. Bu elbette ki anne ve baba adayları için oldukça üzücü ve yıkıcıdır. Ancak unutmamak gerekir ki, bunun bir amacı vardır. O da sağlıklı nesillerin devamıdır.

Bu dönemde yaşanan düşükler sebebiyle aile genellikle kendini suçlar. O rafa uzanmayacaktı, eşiyle birlikte olmayacaktı, uzun süre ayakta kalmıştı, bu sebeple bebek düştü, gibi düşüncelerle kendini suçlar. Ancak bu sebepler dolayısıyla bebeklerin düşme riski hiçbir tıp kitabında yer almaz. Riskli gebelikler haricinde, bu gibi basit sebepler bebeğin düşmesine neden olmaz.

Doğa, anne ve baba adayından gelen kromozomların yeni canlıda hatalı olduğunu tespit eder ise o gebelik iptal edilir. Bu sayede çifte sağlıklı bir gebelik için de yol açılmış olur. Oldukça üzücü bir durum olsa da olaya bir de bu açıdan bakılmalı ve aile kurma planları için hayal kırıklığı yaşanmamalıdır.

6. hafta hamilelikte bebekte meydana gelen değişimler nelerdir?

Kollar ve bacaklar gelişimini sürdürür: Bu eklemler uzar. Beyin gelişmeye başlar: İleriki aylarda bebeğin beynindeki nöronlar 100 milyon olacaktır. Bunun başlangıcı da 6. haftada başlar.

Gözlerin retinası gelişir: Retina, gözdeki görme merkezidir. Ve ilk defa 6. haftada belirginleşir.
Burun delikleri şekillenir: Burnu asıl yerine oturur ve burundan beyne giden sinirler belirir.
Pankreas: Bebeğin vücut işlevleri ve büyümesi için gerekli olan insülin, üretmeye başlanır.
Kalp atışı artık duyulabilir: 6. haftada doktorun tekniği ve yöntemi doğru ise vajinal ultrason ile bebeğin kalp atışları duyulabilir.

6. hafta hamilelik döneminde bebeğin boyu ve kilosu ne kadardır?

hafta gebelikte bebek 4 ya da 6 mm civarındadır. Kilosu ise henüz 3 gramdır. 6. haftalık hamilelikte gebenin bilmesi gereken ilk üç ayın bebeğin gelişimi için oldukça önemli olduğudur. Bu sebeple ilk 3 ay bu durumu bozabilecek her şeyden kaçınmak gerekir.

zeynep

Sorry, the comment form is closed at this time.


© 2021 www.coolkadin.com, All Rights Reserved