Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php on line 20

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php:20) in /home/coolkadin/public_html/wp-content/plugins/smio-wpapi/class.controller.php on line 8

Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent in /home/coolkadin/public_html/wp-content/plugins/smio-wpapi/class.controller.php on line 11
6 Aylık Bebekler

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/header/types/header-type2.php on line 213

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/header/types/header-type2.php on line 214
Yukarı

6 Aylık Bebekler

6 Aylık bebeklerin gelişimi nasıl olur? Ne gibi değişimler meydana gelir ve neler yapılması gerekir? gibi sorulara cevap bulabileceğiniz bir yazı.

6 aylık bebek pratik özet:

Fiziksel-zihinsel-duygusal gelişim
Düşen sessiz nesneyi arar. İki elle birden iki ayrı nesneye uzanıp alma çok netleşir. Heceler artar, hece tekrarı başlar. Aynadaki görüntüsü ile oynar. Neşeli ve öfkeli sesleri uygun yüz ifadesiyle bağdaştırmaya başlar. Yüzükoyun durumda ellerinin üstüne kalkabilir(Oturma çabası başlar, daha kendi oturamaz)

Tıbbi takip/Öneriler
Muayene: Genel fizik muayene, gelişim, kalça çıkığı muayenesi Yenidoğan refleksleri büyük oranda kaybolur. Göz bebeklerinde kırmızı yansıma testi.
Öneriler: Günlük enerjinin %70-80’i anne sütü+ 6 ay dolunca katı gıdalara geçiş (sebze-meyve püresi)+D vit+Demir+ Flor*

Aşıları
DTacB-IPV-Hib(Difteri boğmaca karması), KPA 13(Konjüge pnömokok-Zatürre aşısı), Rotavirüs(ishal)aşısı, Hepatit B(Sarılık aşısı) 3. dozları
Not1: Rotavirüs 2 ay arayla 2 doz veya 3 doz yapılan 2 farklı aşı markası mevcuttur. Bazı hekimler bunu 3-5-7. aylarda da yapmayı tercih edebilir
Not 2: Flor takviyesi 6 ay-2 yaş arası halen bazı hekimler tarafından tercih edilir. Ancak son yıllarda diş hekimleri 4-5 yaş sonrası florlu çürük önleme yöntemlerini daha çok önermektedir

Aşağıdaki videolarda Uzm. Dr. Duygu Gür Ünal, “Bebeklerde Ek Besinlere Geçiş” ve “Özel Aşılar” hakkında bilgiler veriyor.
Tebrikler! Bu ay bebeğiniz ve sizin için en zor olan il 6 ayı tamamladınız, artık bir kutlama yapmanın zamanı. İşin yarısını tamamladınız. Bebeğinizin bakımında ne kadar başarılı olduğunuzu ve bebeğinizin neleri öğrenerek başardığını görmek için sakin kafyala bir düşünün. Sadece ağlayan ufacık bebeğiniz ne hale geldi.

Bebeğinizin Hareketleri

Bebeğinizin büyük hareketlerini, yuvarlanmasını ve kaldırılmak üzere ellerini açmasını ve yine önemli daha küçük hareketlerinin her geçen gün aratark şçeşitlendiğini fark edeceksiniz.

Artık yavaş yavaş tüm parmaklarını birlikte kullanmayı öğrenme zamanı. Eşyalara vurmayı, tutmayı-sallamayı ve ilgisini çeken oyuncakları ağzına götürmeyi zaten öğrenmişti. Şimdi sıra onları küçük eşyaları savurmak için birer araç olarak kullanmaya geldi.

Artık halı üzerine düşmüş ufak bir kuru üzümü bile görebilecek keskinlikte bir görüşe sahiptir, elini küçük eşyalara karşı raket gibi kullanabilir. Başparmağını, ikinci ve üçüncü parmaklarını birlikte kavramayı kuvvetlendirmek için kullanır.

Bebekler eşyaları tutma konusunda mükemmel olmakla birlikte, bazen onları aniden bırakıverirler, o yüzden eline kırılacak şeyler vermemeye dikkat etmekte her zaman fayda vardır. Bu ayalarda belki bebeğinizin bir eşyayı tutup diğer eline geçirdiğini bile gözlemiş olabilirsiniz.

Bebeğinizle Mümkün Olduğunca Çok Konuşun

Çoğu bebek 6 ay civarında ne olduğunu anlamasanız da konuşur gibi farklı sesler çıkarmaya başlayabilir. Genellikle “anne” “baba” demesini heyecanla beklersiniz. Sık olarak bebek “baba” sözcüğünü belli belirsiz anne ve babasına seslenmeden farklı bir söz söylemek için kullanır. Ynai analmını bikeden amaçsız baba der. Bazen bir sözü tekrarlar, bazen de başka sözü tekrarlar. Genellikle söylediği söz ile söylediği kişi arasında ilişki kuramaz ama bu sözleri tekrarlamaya devam eder. Çok yakın zamanda gereçkten size seslenmeyi de öğrenecektir. Ve şunu asla unutmayın ki onunla ne kadar çok konuşursanız o da bunu o kadar çabuk öğrenecektir.
Başlangıç İçin Ek Gıdalar

İlk yiyecekler genelde tahıllı muhallebiler, yoğurt, muz-elma-şeftali gibi meyve püreleri, patates-havuç gibi sebze püreleri olabilir. Bu besinlere kesinlikle şeker-tuz eklenmemelidir. Bu yiyeceklere bebeğinizin tepkisine dikkat ediniz. Hemen reddediyorsa, ek gıdalara henüz hazır olamayabilir, bazılarını biraz ertlemeniz gerekebilir. Bu konuda daha ayrıntılı makalelerimize ve videolarımıza başvurabilirsiniz.

Biberon Denemeleri

Bebeğiniz mama sandalyesindeki tecrübesinden hoşlanıyorsa, ona ilk biberonunu vermeyi deneyebilirsiniz. Onun annesinin memesi dışında başka bir şekilde bir şeyler içebildiğini öğrenmesi önemlidir. Ona her iki eli ile kavrayabileceği bir büyüklükte biberon kullanmaya özen gösterin. Başlangıçta önemli bir miktar sıvı belki çenesinden akacaktır, fakat bu onun dikkatli olmasını sağlayacak ve içmesini zamanla öğrenecektir. Aynı zamanda biberonu atarak yüksek bir ses çıkarmasını da öğrenecektir, sakın ona kızmayın, o dünyayı deneyerek öğreniyor. Biberonla su ve formül süt(mama) verebilirsiniz, meyve suyunun biberonla verilmesi genellikle diş çürüklerine yol açacağı için önerilmez. Meyvenin püresini kaşıkla vermek daha doğrudur.

Besin Alerjileri

Bu ay bebeklere karışık yemek veya katı besin vermeye yeni başlamaktasınız. Birçok bebek bu aya kadar henüz buna hazır değildir.

Bir uyarı – eğer aile olarak bir besine alerjiniz var ise veya bir besin alerjisini fark ederseniz, bunu doktorunuzla paylaşmalısınız. Bunu fark edebilmek için 3 gün geçmeden yeni bir besine başlamamalısınız. Eğer alerjik reaksiyon gelişirse bazı besinleri vermeyi belki de bir sonraki altı aya ertelemeniz gerekebilir. Bu alerjiler kendilerini, deri döküntüleri, aka bir burun, kaşıntılı gözler ve ishal şeklinde kendini gösterebilir. Süt ürünleri, çikolata, turunçgiller, yumurta beyazı, fındık, çilek ve midye gibi alerji yapma ihtimali yüksek besinlerden 1 yaşına kadar sakınınız.

admin

Sorry, the comment form is closed at this time.


© 2021 www.coolkadin.com, All Rights Reserved