Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php on line 20

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php:20) in /home/coolkadin/public_html/wp-content/plugins/smio-wpapi/class.controller.php on line 8

Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent in /home/coolkadin/public_html/wp-content/plugins/smio-wpapi/class.controller.php on line 11
34 HAFTALIK GEBELİK (HAMİLELİK)

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/header/types/header-type2.php on line 213

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/header/types/header-type2.php on line 214
Yukarı

34 HAFTALIK GEBELİK (HAMİLELİK)

OTUZ DÖRT HAFTALIK HAMİLELİK – BEBEĞİN BOYU, KİLOSU, BÜYÜKLÜĞÜ

Hamilelik dönemi 34. hafta bebek

Artık kasılmalarınız daha sık yaşanabilir. Sizi doğuma hazırlamak amacıyla yaşanan bu kasılmalara Braxton-Hicks kasılmaları denilir. Bu kasılamlar, esas doğum sancısı gibi uzun sürmez. Kısa sürede sona erer. Rahim bu şekilde kendini doğuma hazırlar.

Anne baba adayları artık gebeliğe yaklaşılan bu dönemlerde cinsellikten kaçabilirler. Bunun sebebi de bebeğe herhangi bir zarar verebileceklerini düşünmeleridir. Ancak çeşitli özel durumlar dışında ve gebelik riskli değilse cinsel ilişkiye girmenin herhangi bir sakıncası yoktur. Anne adayları orgazm sırasında rahimlerinin kısa süreli kasıldığını hissedebilir. Endişelenmeye gerek yoktur. Bu kasılmaların bebeğe herhangi bir zararı bildirilmemiştir.

Cinsel ilişkide dikkat edilmesi gereken karnınıza baskı yapmayacak bir pozisyon belirlemektir. Şayet cinsil ilişkiye dair anne adayı bir soğuma yaşıyorsa, kaygıları çok şiddetliyse eşi mutlaka anlayışla karşılayacaktır. Kendinizi zorlamayınız.

Epidural Nedir?

Epidural bir doğum yöntemi değildir. Epidural bir anestezi yöntemidir. Epiduralli normal doğumda, doğumda gerçekleşen rahim kasılmalarının ağrılı olması halinde belden ince bir iğne yerleştirilir. Omurilik zarının çevresinden verilen anestezi aracılığıyla ağrılar hafifletilebilir. Epidural doğumda da bebek vajinal yoldan dünyaya gelir. Normal doğumda epidural dışında damardan, kalçadan ya da nadir durumlarda rahim ağzından uygulanan ilaçlarla da ağrının biraz olsun hafifletilmesi mümkündür.

Epiduralli sezaryen doğum ise yine kişi uyanıkken bebeğin karından uygulanan bir kesi ile sezaryen dünyaya gelmesidir. Anestezi ilaçları farklı dozlarda verilir. Sezaryan, epidural haricinde spinal anestezi, kombine epidural anestezi ve genel anestezi de uygulanabilir.

Spinal anestezi yönteminde anestezi ilacı doğrudan omurilik sıvısı içine, kombine epiduralde omurilik zarı çevresine ve omurilik sıvısı içine uygulanır. Omurilik sıvısı içine anestezi ilacı uygulandığında istemli çalışan kaslar da geçici olarak uyuşma meydana gelir. İstemli kaslar çalışmaz ise, ıkınma da mümkün olmaz. Bu sebeple spinal ve kombine anestezi normal doğumda kullanılmaz.

Genel anestezi ise bilincin ve ağrı duyularının geçici şekilde kapatılmasıdır. Bu anestezi yöntemi kişinin solunum yoluna yerleştirilen plastik bir borudan kişiye solutulan anestezi ilaçlarıyla yapılır. Yalnızca sezaryan ile doğumda uygulanır. Ancak bazı doktorlar normal doğumda bebeğin başının doğması aşamasında kısa süreli genel anestezi uygulamasını kullanabilirler.

Hafta itibariyle bebeğin solunum hareketleri git gide artar.Bunun sebebi de dış dünyaya daha kolay uyum sağlaması için egzersiz yapmasıdır. Bu hareketlerin mevcudiyeti bebeğin sağlıklı olduğunun en mühim işaretlerinden biridir.

34. hafta hamilelikte ultrason görüntüsü nasıldır?

34. hafta hamilelikte ultrason görüntüsü aşağıdaki gibidir.

 

34.-hafta-gebelik.

 

34. haftadaki anne adaylarına öneriler

İstanbul gibi yoğun trafik problemleri olan şehirlerdeki anne adaylarının en büyük korkusu hastaneye yetişemeden doğum yapmaktır. Aslında hastaneye yetişemeden doğum yapmak özellikle ilk hamileliğini yaşayan anne adayları için söz konusu olabilen bir risktir. Ancak bu durum oldukça nadir görülür. Gerçek doğum kasılmalarının başlaması ile beraber rahimağzı git gide açılır ve “tam açık” yani ortalama 10 cm’ye ulaşana kadar 6-10 saatlik bir süreye ihtiyaç vardır. Ikınma süreci ise 2 saati bulabilir. Şayet hastaneniz evinize bu kadar uzak değilse doğum kasılmalarınız başladığı anda doktorunuzu bilgilendirin. Hazırlıklarınızı tamamlayın ve sakince hastaneye doğru yol alın.Yetişememeniz oldukça ender görülen bir risk.

34.hafta hamilelik döneminde bebeğin boyu ve kilosu ne kadar?

haftada bebeğinizin başından poposuna olan uzunluğu ortalama olarak 32 cm’i buldu, toplam uzunluğu ise 45 cm’i aştı. Kilosu ise neredeyse iki kiloyu geçti. 34. hafta itibari ile bebeğiniz hızlı bir kilo alma dönemine girmiştir. 3. trimester yani üçüncü üç ayların başından itibaren haftalık olarak ortalama 100 gram alan bebeğiniz artık haftalık olarak 200-250 gram almaya başlayacaktır. Artık anne karnında alanı daralan bebeğiniz doğum öncesi duruşunu alarak kendini doğuma hazırlamaya başlamıştır. Boyun öne doğru bükülmüştür, çene göğüs kafesine yaslanmış pozisyondadır. Bacaklar dizlerden bükülmüştür ve dizler iyice karına doğru çekilmiş vaziyettedir. Kollar da aynı şekilde dirseklerden bükülmüştür. Bu duruş şekline ise ‘fleksiyon postürü’ adı verilir. Bebekler genellikle sırtını annenin sol tarafına dayanmış vaziyettedir.

Git gide artan gebelik şikayetleri

Artık rahim ve karın oldukça büyümüştür. Bu sebeple anne adayları kasık ağrısı, bel ağrısı, mide ekşimesi, bacaklarda ve ellerde şişlik gibi sorunları daha fazla yaşamaya başlayabilir.Artan kilo sebebiyle hareket ederken güçlükler yaşanabilir. Uykudan uyanma sorunları artmıştır. Vücudunuz sizi bebeğinizi gece emzirmeniz için hazırlıyor. Bu sebeple şimdiden gece uyanmaya başladınız. Bu ağrılara rağmen kendinizi hafif yürüyüşlere zorlamalasınız. Mümkünse yüzebilirsiniz. Bu hareketler sizin daha rahatlamanızı sağlayacaktır. şayet gebeliğiniz bir risk teşkil etmiyor ise, çoğul gebelik durumu söz konusu değilse bu egzersizleri yapmanızda bir sakınca yoktur. Uyumaya yakın yemek yemeyiniz. Kafeinli içecekler, asitli içecekler içmeyiniz.

Çoğul Gebelik ve Riskleri

Gebeliğin beraberinde taşıdığı riskler rahmin içindeki bebek sayısıyla doğru oranda artmaktadır. Günümüzde tüp bebek tedavi yöntemlerinin yaygınlaşmaya başlaması ile çoğul gebelik risklerinde de artış gözlemlenir. Dışardan bakıldığında insanlara eğlenceli gelebilen bu durum, aslında birçok riski beraberinde taşır. Çoğul gebelik durumundaki anne adayları daha yakından takip edilir.

Çoğul gebeliklerde;

Gebeliğin ilk 3 ayında meydana gelen bulantı kusmalar daha sık ve daha yoğun yaşanır.Gebeliğin ilk 3 ayında daha fazla olan düşük riski, çoğul gebeliklerde rahimdeki bebek sayısı ile beraber artmaktadır.Gebeliğin erken zamanlarında ve son zamanda daha sık yaygın yaşanan halsizlik ve yorgunluk daha yaygın ve daha yoğun hissedilir. Bu durumun temel sebebi çoğul gebelik yaşayan anne adaylarında gebelik kaynaklı kansızlığ daha yoğun yaşamasındandır.Tekil gebeliklerde doğumun gerçekleşeceği hafta olarak 40. hafta kabul edilir. Çoğul gebeliklerde ise bu süre 38-33 haftaya kadar çekilebilir. Bu da, çoğul gebeliklerin erken doğum için daha riskli olduğunu ortaya koyar. Çoğul gebelik yaşayan anne adayları üçüncüncü üç ay yani 28. hafta itibari ile fiziksel aktivitelerini sınırlaması için uyarılır.Plasenta previa (bebeğin eşinin olan plasenatanın rahim ağzını kapatması) riski çoğul hamileliklerde daha fazladır.Anne adayının vitamin ve minerallere olan ihtiyacı tekil gebeliklere göre normal olarak artar.Anne adayının sezaryen ile doğum riski daha fazladır. Üçüz ve daha fazla gebelik durumunlarında doğum mutlaka sezaryenle gerçekleştirilir.Anne adaylarında hamilelik kaynaklı şeker görülmesi ve gebelik zehirlenmesi çoğul gebeliklerde daha fazladır.Doğum ardından yaşanabilecek kanama riski çoğul gebeliklerde daha fazladır. Rahim bir kas kütlesi yapısındadır. Doğum ardından kanama rahim tarafından kasılarak durdurulur. gebelik süresince normalde taşıyabileceğinden daha büyük bir ağırlık taşımaya çalışan rahim doğum ardından kasılmakta güçlük çeker. Bu durumda anne adayları daha fazla oranda kan kaybetme riski ile kaşrı karşıya kalabilir.

zeynep

Sorry, the comment form is closed at this time.


© 2021 www.coolkadin.com, All Rights Reserved