Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php on line 20

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php:20) in /home/coolkadin/public_html/wp-content/plugins/smio-wpapi/class.controller.php on line 8

Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent in /home/coolkadin/public_html/wp-content/plugins/smio-wpapi/class.controller.php on line 11
33 HAFTALIK GEBELİK (HAMİLELİK)

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/header/types/header-type2.php on line 213

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/header/types/header-type2.php on line 214
Yukarı

33 HAFTALIK GEBELİK (HAMİLELİK)

OTUZ ÜÇ HAFTALIK HAMİLELİK – BEBEĞİN BOYU, KİLOSU, BÜYÜKLÜĞÜ

Hamilelik dönemi 33. hafta bebek

Anne adaylarının bazılarının karnı gebelik haftasının sonlarına doğru iyice belli olmaya başlayabilir. Şayet doktor, bebeğin ölçümleriyle ilgili bir sorun tespit etmemiş ise herhangi bir sorun yoktu. Bu durum anne adayının yapısal özellikleri ile ilgili bir durumdur. Bu haftada ayak bileklerinde şişlikler oluşabilir. Geçen haftalarda söyledğimiz gibi bu semptomlar normaldir. Fakat:

elde ve yüzde şişmeler,
geçmeyen baş ağrısı,
şimşek çakması,
şişmelerin 2-3 gün gibi bir süre içinde birden artması,
karın ağrısı,
bulantı-kusma durumlarına karşı duyarlı olmasınız. Bu belirtiler preeklampsi (gebelik zehirlenmesi) belirtisi olabilir. Doktorunuza zaman geçmeden haber verin.
Bu hastalık tansiyon yükselmesi, idrarda protein ve vücutta şişmeyi de beraberinde getirir. Ciddi bir sağlık durumudur.Vücut dokularında sıvı tutumu, özellikle gebeliğin 33. haftasında el parmaklarında uyuşmalar hissedilebilir. Normal bir durumdur, gebelikle ilgilidir ve doğum gerçekleştikten sonra ortadan kalkacaktır. Şayet ilerlerse karpal tünel sendromu meydana gelebilir ve bu sorun tedavi gerektirebilir. Tedavide çoğunlukla el parmaklara sabit bir pozisyonda atel takılır.

Gebelik haftasından önceki 31. gebelik haftasında bebeğin içerisinde yüzdüğü amnios adı verilen sıvı en yüksek oranındadır. Bu noktadan sonra doğuma dek miktarı (nispeten) sabit kalacaktır. Bu sıvının bebeğinize olan yararlarından ve bebeği dış etkenlerden koruyucu özelliklerinden bahsetmiştik. Bebeğinizin içinde yüzdüğü bu sıvının azalması kordona baskı yapabilir. Bu riskin izlenmesi için her doktora gittiğinizde amniyos sıvısının miktarı da araştırılacaktır.

33.haftada bebeğinizin beyin dokusu hızlı bir şekilde gelişir. Bu sebeple başı vücuduna oranla daha büyük gözükebilir. Ayrıca ciltaltında yağ dokusu depolanmasını arttırdıkça bebeğin rengi de kırmızıdan yavaşca pembeye doğru değişecektir. Erkek bebekler için testisler artık tamamen karın boşluğundan normal yerleri olan skrotuma (torba) gitmişlerdir.

33. hafta hamilelikte bebeğin boyu ve kilosu ne kadar?

Bebeğinizin başından poposuna olan uzunluğu (CRL) artık neredeyse 35 cm’e ulaştı. Toplam uzunluğu ise 45 cm’i buluyor.Kilosu ise yaklaşık olarak 1900 gram.

33.haftada bebeğin ultrason görüntüsü nasıldır?

33. hafta hamilelikte ultrason görüntüsü aşağıdaki gibidir.

33-haftada-ultrason.

 

33.hafta hamilelikte annede meydana gelen değişiklikler nelerdir?

Gebelik hormonlarından olan progesteronun dışında relaxin ismi verilen farklı bir hormonun daha salgılanmaktadır. Bu sebeple anne adayının düz kaslarındaki gevşemeye eklemlerindeki yumuşama ve gevşeme de ilave olur. Eklemlerdeki bu yumuşama en fazla, sabit kemiklerden oluşmuş ve doğum aşamasında bebeğin içinden geçeceği leğen kemiklerine (pelvis kemikleri) etki eder. Bu sayede leğen kemikleri (pelvis kemikleri) bebek içerisinden geçerken bebeğe zarar vermez ve esner. Bunun dışında kemikler arasındaki bu gevşeme anne adaylarının yürüyüşlerinde de birtakım değişikliğe yol açar. Anne adayı elleri belinde, karnını öne çıkararak ve bacaklarını normalden fazla açarak yürüyüşlerini yaparlar.

Plasenta previa

Şayet anne adayı, doktor kontrollerinde bebeğin eşinin doğum kanalının girişini kapattığı konusunda uyarılmış ise oldukça hassas davranmalıdır. Bebeğinin eşi yani plasenta, rahim ağzını kapatırsa buna ”plasenta previa” ismi verilir. Rahim ağzı artıkbu haftalarda kendini doğuma hazırlamaya başlamıştır. Bu anne adayları 33. haftadan itibaren başlayarak önlerindeki birkaç hafta içerisinde açık kırmızı lekelenme tarzu bir kanama görebilirler. Bu halde zaman kaybetmeden doktorlarına başvurmaları gerekir. Bebeğin akciğerlerinin tam olarak gelişimini tamamladığı hafta 33. haftadır. Bu sebeple anne adayı doktor kontrolünde takip edilmelidir. Doktor kanamanın kesilmesine yardım eder ve bebeğin anne karnında kalmasını sağlar. Şayet kanama durmaz ise sezaryen ile bir kaç hafta önceden doğum yapılabilir. Anne adaylarının doğum kanalları plasenta ile engellenmiş durumda ise normal doğum söz konusu olmaz.

Plasenta Previa Kimlerde Görülür?

Daha önce myomektomi operasyonu geçiren,
Daha önce sezaryen ile doğum yapmış olan,
İkiz gebelik taşıyan,
Doğum sayısı fazla olan anne adaylarında,
plasenta previa ile karşılaşma oranı fazladır.
Amnios suyunun azalması

Bebeğin amnios suyunun az olmasına oligohidramnios adı verilir. Bu sıvının miktarının 2 litreden az olduğu anlamına gelir. Fakat ultrason ile amnios sıvısının toplam hacmini ölçmek pek olasılıklı değildir. Bu sebeple karnın dört alanından uygulanan ölçümler 5 cm’in altında tespit edilirse bebeğin sularının az olması (oligohidramnios) gündeme gelebilir .

Bebeğin suyunun az olmasının sebepleri;

bebekte böbrek ve idrar yolları anomalisi,
bebeğin günlerinin geçmesi: bebeğin günlerinin geçmesi ile plasenta yaş almaya başlar. Bu sebeple de bebeğe giden kan azalma gösterir, bebek daha az idrar çıkarmaya başlar.
bebekte gelişme geriliği,
bebeğin sularının gelmesi olarak sayılabilir. Fakat bazı vakalarda hiçbir sebep bulunamaz. ncak bir kısım vakada herhangi bir neden bulunamaz.
Bebeğin sıvısının azalması bebek için oldukça ciddi bir sorundur. Amnios mayi bebeğin akciğer gelişimi adına oldukça mühim bir durumdur. Bu gibi bir sorunda akciğer gelişimi yavaşlar. Rahim içinde bebeğin alanı azalmaya başlar. Kordon sıkışma yapabilir ve bebeğin kalp atışlarında bozulmalar meydana gelebilir.

Şayet gebelik doğum için uygunsa, örneğin 37. haftada ise zaman kaybetmeden doğumun gerçekleştirilmesi gerekir. Şayet gebelik doğum için henüz erkense bebek yakından takip edilmelidir.

İçinde bulunduğu suyun az olduğu bebeklerde illa ki sezaryen doğum şart değildir. Fakat kontroller esnasında kalp atışlarında ciddi bozulmalar tespit edilir ise sezaryen yapılması gerekir. Suyu az olan bebeklerde en yaygın olarak rastlanan durum da kalp atışlarında bozulmalardır.

zeynep

Sorry, the comment form is closed at this time.


© 2021 www.coolkadin.com, All Rights Reserved