Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php on line 20

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php:20) in /home/coolkadin/public_html/wp-content/plugins/smio-wpapi/class.controller.php on line 8

Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent in /home/coolkadin/public_html/wp-content/plugins/smio-wpapi/class.controller.php on line 11
26 HAFTALIK GEBELİK (HAMİLELİK)

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/header/types/header-type2.php on line 213

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/header/types/header-type2.php on line 214
Yukarı

26 HAFTALIK GEBELİK (HAMİLELİK)

YİRMİ ALTI HAFTALIK HAMİLELİK – BEBEĞİN BOYU, KİLOSU, BÜYÜKLÜĞÜ

26. hafta hamilelikte annede meydana gelene değişiklikler nelerdir?

Anne adayı 26. hafta itibari ile kimi zaman rahminde kasılma ve gevşemeler duyabilir. Telaşa kapılmaya gerek yoktur. Bu kasılmalara Braxton-Hicks kasılmaları ismi verilir. Ağrısızdır, adet krampları gibidir ve düzensiz aralıklarla yaşanır. Rahim, yaklaşan doğum sancıları için alıştırma yapmaktadır. Birçok anne adayının kasılmaları 30. haftadan itibaren başlar. Ancak bazı anne adaylarının sancıları 26. haftadan itibaren başlar.

Braxton-Hicks denilen kasılmalar günlük hayatı etkileyecek denli sık yaşanıyor ise erken doğum habercisi olabilmektedir. Zaman kaybetmeden doktorunuza başvurun.

Bu dönemlerde her anne adayı erken doğum riski için duyarlı olmalıdır. Her ufak şey de telaşlanmamalı ancak doktorunuzu haberdar etmelisiniz.

Erken doğum riskinin en mühim belirtisi rahimde düzenli aralıklarla hissedilen kasılmalar olmaktadır. Bu kasılmalar nadir şekilde ağrısız şekilde olabilir.

Şayet kasılmalarınız olduğundan emin değilseniz, avucunuzun içini oldukça hafif şekilde karnınıza dokundurun. Avucunuzun altında rahiminizin toplandığını hissediyorsanız kasılma olduğunu anlayabilirsiniz.

Kasılmalar sırasında ağrı duyulması duymayabilirsiniz.

Bu kasılmaların sıklığını ve süresini kaydedin. Şayet bu kasılmalar saatte dört ya da daha fazla yaşanıyor ise kesinlikle doktorunuza haber verin.

Erken doğum riskinin en mühim diğer belirtileri ise:

pelviste dolgunluk hissi,
adet sancısına benzer kramp gibi ağrılar,
pozisyon değiştirmekle geçmeyen bel ağrıları,
vajinal akıntının artması,
ishalle birlikte olan ya da tek başına meydana gelen bağırsak krampları sayılabilir.
Şayet bu belirtiler mevcut ise, kasılmaları elinizle kontrol ediniz. Saydığımız belirtiler kasılma olmadan yalnız başlarına erken doğum riski bakımından etkin değillerdir. Fakat bu belirtilerden biri mevcut ise ve kasılmalarınızdan emin olamıyor iseniz doktorunuza haber veriniz.

Hamilelik sürecinde, bel ve kasık bölgesinde ağrıların yaşanabildiği bir dönemdir. Mekanik ağrı denilen bu ağrılar çoğunlukla bel ve kasık bölgesindeki bağların gerilmesi kaynaklı olarak ve belin yanlış kullanılmasından dolayı oluşan ağrılar genellikle ayaktayken duyulurlar ve dinlenildiği zaman hafifleyebilirler. Kimi zaman uzun süre aynı pozisyonda kalmak da bu ağrıların duyulmasına yol açabilir.

Mekanik ağrılar adı verilen ağrılar erken doğum belirtisi değildir.

“Kordon dolanması” ne anlama gelir?

Anne adaylarının endişe ettiği en büyük korkulardan biri de, kordon dolanmasıdır. Aslında kordonun bebeğin boynuna dolanmış olması bebeğe genellikle zarar vermez. Çünkü kordon Wharton jeli ismi verilen sağlam bir kılıfla içinden geçen damarları muhafaza edilir.

Toplum arasında bilinen “kordon dolanması” aslında kordon sıkışması olayıdır. Göbek kordonu çeşitli sebeplerle baskıya uğrayabilir ve Wharton jeli de kordondan bebeğe giden kan akımını korumada başarısız kalabilir. Bu sebeple bebeğe giden kan, azalır. Bu sebeple çeşitli sorunlar meydana gelir. Kordon sıkışmaları çoğunlukla bebeğin amniyos sıvısının oldukça azalmış olduğu durumlarda yaşanmaktadır. Amniyos sıvısı az olduğu zaman göbek kordonu amniyos sıvısı içinde serbest şekilde yüzemez. Bu sebeple de rahim duvarları tarafından basıya uğrayabilir. Bu basılar normal doğum anında oluşan rahim kasılmaları ile çeşitli risklere yol açabilir.

Ultrasonografi muayenelerinde doktorunuz amniyos sıvısının yeterliliğine oldukça önem verir.

Günümüz teknolojisi ile normal doğum eylemi sırasında bebeklerin kalp atışları kusursuza yakın bir şekilde izlenebilmektedir. Kordon basısı mevcut ise erken dönemde ve oldukça pratik şekilde tespit edilebilir. Bu şekilde de gerekli önlemler alınıp bebeğin sağlıklı bir şekilde doğması sağlanabilmektedir.

26. hafta hamilelikte bebekte meydana gelen değişiklikler nelerdir?

hafta itibari ile artık bebeğinizin tüm insanlardan ayırt edilmesini sağlayan el ve ayak izleri oluşacak. 26. gebelik haftasında bebeğinizin boyu ortalama 30-35 cm ve kilosu 770 gram dolaylarındadır.haftada ise akciğerlerde alveol ismi verilen hava kesecikleri gelişmeye başlar. Akciğerlerde sürfaktan ismi verilen madde salgılanmaya başlar. Sürfaktan akciğerlerdeki hava keseciklerinin iç yüzeyini kaplar ve solunum yapmasına yardımcı olmaktadır. 26. haftalarda erken dünyaya gelen bebeklerin solunumu gerçekleştirebilmesi adına bu gelişmeler oldukça faydalıdır. Bebeğin cildindeki yağ ve ter bezleri bu haftalarda aktifleşir. Tırnaklar, kaş ve kirpikler uzamasını sürdürür. Bebeğiniz sizi ve dışarıdan gelen sesleri duyabilir. Seslere tepki verebilir. Şayet dışarıda çok ışık var ise, rahim içerisinden bu ışık geçebilir ve bebek bunu fark ederek tepki verebilir. Bebeğiniz artık dışarının karanlık ya da aydınlık olduğunu ayırt edebilir. Bebeğinizin cildi hala ince bir yapıdadır.

Artık gebeliğin 6 aylarına girmek üzeresiniz. Gebelik için yapılan kontrollerin ihmal edilmemesi oldukça önemlidir. Bu kontroller 32. haftaya dek sürecek. 32 – 36. haftaları ise 15 günde bir 36. haftadan sonra doğuma kadar haftada bir kontroller için doktorunuza başvurmalısınız.

Bebeğiniz bu hafta itibari ile arzu ederse gözlerini kapatıp açabilir. Hamileliğin ilerleyen zamanlarında göz kapaklarını daha sık açıp kapamaya başlayacaktır.

Bebeğinizin artık içinde rahatça hareket ettiği amniyotik sıvı azalmaya başladı. Bu sebeple bebeğinizin tekmelerini ve yumruklarını daha sağlam ve güçlü şekilde hissetmeye başlayacaksınız. Hatta bu hareketler o kadar güçlü olacak ki sizi uykudan uyandırabilir.

26. hafta hamilelikte bebeğin ultrason görüntüsü nasıldır?

 

26.-hafta-gebelik-ultrason.

 

26. hafta hamilelikte anne adaylarına öneriler

Hamilelikte 26. hafta ve ilerleyen haftalarda oturup kalkarken yavaş hareket etmeye çok dikkat edin. Ani hareketler etmeyin.
Anne adayı uyandığı zaman yataktan ani şekilde kalkmamalı. Biraz dinlenmeli ve öyle kalkmalı.
Bebeğinizin odasını artık hazırlayın. Çünkü doğduktan sonra vaktiniz olmayacak.
Bir sonraki kontrolünüzde hemoglobin düzeyinizin kontrol edilmesine gerek olup olmadığını mutlaka sorunuz.
Demir eksikliği kaynaklı anemi oluşabilmektedir. Demir açısından mutlaka zengin olan besinler tüketmelisiniz.

zeynep

Sorry, the comment form is closed at this time.


© 2021 www.coolkadin.com, All Rights Reserved