ON ALTI HAFTALIK HAMİLELİK – BEBEĞİN BOYU, KİLOSU, BÜYÜKLÜĞÜ
16. hafta hamilelik döneminde anne adayın meydana gelen değişiklikler nelerdir?
hafta itibari ile anne adayının yüzünde ve vücudunda güneş kaynaklı lekelenmeler meydana gelebilir. Östrojen hormonun artışı, cilt rengini sağlayan pigment üretici hormonlara etkide bulunur. Bu sebeple de lekelenmeler oluşabilir. Ancak bu lekelenmeler kalıcı olmadığı için endişelenmeye gerek yoktur. Fakat lekeler, cildin derin tabakalarında meydana gelirse, doğum ardından bu lekeleri gidermek için ileri tekniklere ihtiyaç duyulabilir. Anne adayı güneşe çıkacağı zaman koruyuculuğu yüksek güneş kremleri kullanmayı ihmal etmemelidir. Bu sayede lekelenmelerin önüne geçilebilir. Çok ağır olmayan makyajlarla bu lekeler kapatılabilir. Anne adayının kendini iyi hissetmesi, bu dönemlerde oldukça önemlidir.
Bu hafta itibari ile, damarlardaki kan miktarı artış gösterir. Genel olarak gebelikte damarlardaki toplam kan miktarı gebelik öncesi döneme göre %50 daha fazladır. 16. haftada ise bu oran hızlanır.
Bu artış, burun tıkanıklığı ve burun kanaması şeklinde kendini gösterebilir.
Kan hacminin bu denli artması, bebeğin gereksimlerinin karşılanması adına oldukça önem teşkil eder. Kalp, daha fazla çalışmaya başlar.
Şayet anne adayının alerjisi var ise, gebelik döneminde bu alerjiler azalabilir. Ancak bazı anne adaylarında alerik reaksiyonlar daha da artabilir. Kimi zaman yeni alerjiler dahi meydana gelebilir.
16. haftada anne adaylarının bacakları özellikle arka yüzünde kılcal damarlarda bir belirginleşme fark edilebilir. Bu kılcal damarlar için gerekli önmleri almak gerekir. Aksi halde tedavisi oldukça zor olan varislere yol açılabilir. Şayet kan bağı olanlarda varis sorunu mevcut ise, varise eğilim olabilir. Bu sebeple anne adayı varis için önemler almalıdır.
Bu tedbirler sayesinde varis oluşumu yavaşlayabilir ya da durabilir.
Bu haftalarda nöral tüp defekti ve Down sendromu risk belirlemesini mümkün kılan Üçlü test, ideal olarak 16-18. gebelik haftaları arasında bebeğinize uygulanır. Bu testin uygulanabilmesi adına, belirlenmiş olan haftalar arası doktorunuza başvurmanız oldukça önemlidir. 11-14 testi uygulanmış ise, doktor bu testin yapılmasına gerek olmadığını söyleyebilir. Türkiye’de en yaygın olarak yapılan üçlü testtir. İkinci en yaygın test ise hem ikili test hem de üçlü test yapılması, en az tercih edileni ise tek başına ikili test uygulanmasıdır.
Gebelik Ve Nefes Darlığı
Nefes darlığı sorunu gebelik döneminde sık sık yaşanan bir şikayettir. Bu şikayeti nefes nefese kalma takip eder. Daha çok 16. haftada kendini göstermeye başlayabilir. Bu şikayetlerin en önemli sebebi de hamilelikle beraber artmış olan oksijen gereksinimi karşılamak için oluşan solunum sistemi değişikleri olmaktadır. Hamileliğin son haftalarında ise bebek, yukarı doğru büyüdüğü için anne adayının göğüs kafesine baskı yapabilir. Bu sebeple de belirti artabilir. Ancak her nefes darlığı şikayeti gebelik ile ilgili olmayabilir. Bu sebeple bu şikayeti doktorunuz ile paylaşmanız gerekir.
“Nefes darlığı” şeklinde düşünülen durum ise, aslında “nefes açlığıdır”. Anne adaylarının bazılarında derin nefes almada esnasında zorluk görülür. Normal olarak, kendi kendine birkaç dakikada bir otomatik şekilde gerçekleşen derin nefes alma mekanizması sekteye uğramıştır. Bu sebeple de derin nefes alma esnasında bu durum sekteye uğrar ve yarıda kalır. Bu sebeple de nefes alma eylemi anne adayının düşüncesine göre nefes darlığı olarak algılanır. “Nevrotik solunum” ismi verilen bu şiakeyet çoğunlukla psikolojik gerginlik kaynaklıdır. Şayet anne adayı derin nefes alamaz ise, bu soruna odaklanarak derin nefes almaya çalışır. Bu anda da derin nefes alınıyor gibi hissedilirken nefes yarıda kalır. Tekrar bu olaya konsantre olunur. Bu şikayet çoğunlukla geceleri meydana gelir ve anne adayının uykusunu bölebilir.
Bu şikayet söz konusu ise, anne adayı derin nefes almaya odaklanmaktan vazgeçmelidir.
Şayet anne adayı nefes darlığı problemini çok ciddi ve rahatsız edici seviyede yaşıyor ise, psikolojik bir danışmana başvurabilir. Nevrotik solunum çoğunlukla mükemmelliyetçi kişilik yapısına sahip kişilerde ortaya çıkar. Bunun dışında psikosomatik bir sorundur.
16. hafta hamilelik dönenimde bebekte meydana gelen değişiklikler nelerdir?
gebelik haftasında bebeğinizin bacakları, kollarından daha uzun olmaktadır. Rahim içinde yerleri bol olduğundan çoğunlukla hareket halindedirler. 16. gebelik haftası itibari ile bebeğinizin el ve ayak tırnakları daha da uzamaya başlar. 16. hafta itibari ile doğum ve gebelik tecrübesi olan anne adayları, bebeklerin hareketlerini duyumsamaya başlarlar. Bebeğinizin kas ve kemileri gelişmeye devam ettikçe bu hareketler daha çok hissedilecektir.
16. hafta hamilelik döneminde bebeğin ultrason görüntüsü nasıldır?
16. hafta hamilelik döneminde bebeğin ultrason görüntüsü aşağıdaki gibidir.
Hamilelik Ve Uyku
Sağlıklı uyku düzeni ve kaliteli bir uyku gebeliğin gelişmi ve sağlılı şekilde devam etmesi açısından oldukça önem taşır. Gebeliğin ilk haftalarında anne adayları uykuya oldukça meyillidir. Ancak gebeliğin 16. haftasında anne adayı uyku sorunları yaşamaya başlayabilir. Uyku problemleri, çoğunlukla gebeliğin son haftalarında kendini gösterir ancak 16. haftada da gündüzleri yorgun olmanıza sebep verecek kadar yaşanabilir.
Sağlıklı ve Yeterli Uyku İçin Öneriler:
Anne adayı her gün aynı saatte uyuyup, uyanmaya dikkat etmelidir. Bu düzen sayesinde santral sistemi eğitilecektir.
Uyumadan birkaç saat evvel su ya da sıvı içecekler tüketmeyiniz. Tuvalet gereksinimi yüzünden uykunuz bölünmesin.
Mümkünse akşam saatlerinde kahve, çay gibi kafeinli içecekler tüketmeyiniz. Kafein dolayısıyla uykunuz kaçabilir.
Gece uyumadan önce size uygun olan egzersizleri yapın. Bu egzersizler uykuya dalış süresini de kısaltacaktır. Egzersiz kaslardan kana laktik asit geçmesine yardımcı olur. Bu sayede de uykularınız daha rahat olur.
Uyuduğunuz odanın sıcaklığı 20 derecede olsun. Bu dereceler ne aşırı, ne de aşırı soğuk olmamalı. Uykunuz engellenebilir.
Şayet anne adayının mide ekşimesi sorun u mevcut ise, iki yastık kullanmak faydalı olacaktır.
Diğer bir önemli nokta da sol tarafa doğru uyumaktır. Nefes darlığı problemi böylece hafifletilebilir.
Uyumadan önce ılık bir duş ve ardından ılık süt uykuya dalışı kolaylaştıracaktır.
Uyku probleminiz ciddi ise, uyurken sürekli hareket halinde rahatınızı bulmaya çalışıyor iseniz, yeni bir yatak almayı düşünebilirsiniz. Bunun ötesinde yalnız uyumakta sizi daha rahat kılabilir.