Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php on line 20

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php:20) in /home/coolkadin/public_html/wp-content/plugins/smio-wpapi/class.controller.php on line 8

Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent in /home/coolkadin/public_html/wp-content/plugins/smio-wpapi/class.controller.php on line 11
14 HAFTALIK GEBELİK (HAMİLELİK)

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/header/types/header-type2.php on line 213

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/header/types/header-type2.php on line 214
Yukarı

14 HAFTALIK GEBELİK (HAMİLELİK)

14. hafta hamilelik döneminde anne adayında meydana gelen değişikler nelerdir?

Artık ikinci trimester dönemine resmi şekilde girmiş bulunuyorsunuz. Trimesterlar, üç aylık dönemleri ifade eder. İkinci trimester ise, ikinci üç aylık dönem olarak geçer. İkinci üç aylık , gebelik döneminde en rahat edeceğiniz zaman dilimini yaşarsınız. Hamilelik döneminin ilk haftaların da meydana gelen belirtilerin çoğu, bu hafta kaybolmuştur. Artık vücudunuz gebelik için adaptasyonunu sağlamıştır. Şayet hala yorgun ve uykuya eğilimli hissediyorsanız, dinlenmeye devam etmelisiniz.

Gebelikte salgılanan gebelik hormonları bu hafta ile birlikte en üst düzeye çıkmıştır. Bu düzeyden sonra daha fazla artış göstermemektedir. Bunun anlamı da artık bulantıların yaşanmayacağı ve anne adayının kendini sürekli yorgun hissetmeyeceğidir.

14. gebelik haftasında kabızlık sorunu ile karşılaşabilirsiniz. Bunun sebebi de 14. haftada progesteron hormonunun etkisiyle bütün düz kaslarda meydana gelen gevşeme, bağırsak hareketlerinin de azalmasına sebep olur. Bu da kabızlık sorununa yol açar. Rahmin büyümesi ile beraber, kalın bağırsak üzerindek, baskı da artacaktır. Lif bakımından zengin besinleri tüketmeye özen gösterin. Tuvalet ihtiyacanız olur ise, ertelemeyiniz.

Şayet kabızlık şikayeti rahatsız edici boyutta yaşanır ise, bir doktora başvurarak bu durumu çözüme kavuşturabilirsiniz.

Kabızlık İçin Öneriler:

Bir anne adayı için en uygun kahvaltı:
mısır gevreği,
yulaf ezmesi,
süt,
az miktarda şeker (süt yerine taze sıkılmış meyve suyu da kullanılabilir).
Bu kahvaltı kabızlık sorunu çeker anne adaylarını rahatlatacaktır. Lif oranının yüksek olması, bu sorunu çözmeye yardım edecektir. Süt kalsiyum ihtiyacınızı karşılayacak, şayet meyve suyu tercih edecekseniz bu da C vitamini ihtiyacını karşılayacaktır.

14. haftadan itibaren ise anne adayının memelerinde ve karnında toplardamarların daha da genişlemiş olduğu gözlemlenebilir. Anne adayının meme uçları büyümeye başlar. Bunun dışında rengi de koyulaşmaya başlar. Meme dokusu doğum ardından bebeği emzireceği için şimdiden kendini buna hazırlamaktadır.

Artık 14. haftadan itibaren, gebe olduğunuzu insanlardan saklayamaz hale geleceksiniz. Eski usullere göre bebeğin cinsiyeti, anne karnının şekline göre tahmin edilmeye çalışılırdı. Ancak siz böyle hurafelere inanmayınız, kendinizi farklı beklentiler içerisine sokmayınız. Karnınızın şeklinden bebeğin cinsiyeti anlaşılamaz. Karnınızın gebelik haftasına göre büyük olabilmesi bebeğin karnınızdaki pozisyonu ile ilgili olabilmektedir. Gene karnın gebelik haftasına göre büyük olmasında, anne adayının kilo alımı, vücudun sıvı durumu, karın kaslarınızın gerginliği ve birçok faktör bu duruma yol açabilir. Örnek olarak henüz ilk bebeğine hamile olan ve uzun boylu kadınların karnı daha geç büyümeye başlar.

14. hafta hamilelik dönemimde bebeğin ultrason görüntüsü nasıldır?

14. hafta hamilelik döneminde bebeğin görüntüsü aşağıdaki gibidir.

 

14.hafta-gebelik-ultrason

 

14. hafta hamilelik döneminde bebekte meydana gelen değişikler nelerdir?

14. haftada karnınızda gelişen bebeğiniz, solunum yapmasını hızlandırır. Gözler ve kulaklar gelişimini sürdürürken boyutları ve yerleri de git gide olması gereken şekli alır. Bebeğinizin boynu da hızla uzamaktadır. Bu hafta bebeğin başı daha da hareketlenmiştir ve çenesine yaslanmış sabit pozisyonundan kurtulmaya başlamıştır. 14. haftada artık bebeğin elleri ve ayakları serbest şekilde hareket kabiliyetine sahiptir.

Bebeğin kalp atışları 14. haftada Doppler cihazı aracılığı ile duyulabilecek şekildedir.

Doppler Cihazı: Bu doppler cihazı bebeğin kalp atışlarının duyulmasını sağlayan ufak bir el cihazıdır. Ultrasonografide kullanılan doppler cihazı ile karıştırılmamalıdır. 14. haftada daha önceden gebelik yaşamış anneler, bebeklerinin hareketlerini hissetmeye başlayabilir. Bu haftada genellikle bebeğin hareketleri hissedilmez. Hissedilen anne adayının bağırsaklarının hareketidir. Tekmelerini ve bebeği hissedebilmek için biraz daha beklemek gerekmektedir.

Bitki Çaylarına Dikkat!

Anne adayları, her bitki çayını içmemelidir. Örnek olarak sinameki çayı, rahimde kasılmalara yol açar.

Gebelerin içmesinde sakınca olmayan bitkisel çaylar:
– Ahududu
– Nan
– Limon
– Zencefil
– Ihlamur
– Elma
– Portakal
– Turunç
– Kuşburnu
– Papatya
– Rezene
– Yeşil çay

Gebelikte hangi bitki çayları içilmemelidir?

Bu çaylar rahim kasılmalarını uyarıcı v.b etkilerde bulunabilir.

– Aloe Vera
– Karanfil yapı
– Sarı çiğdem
– Kimyon
– Lavanta
– Fesleğen yağı
– Ökseotu
– Tarçın
– Kekik Yağı
– Sinameki
– Safran
– Maydonoz içillmemelidir (yemeklerde kullanılmasında sakınca yoktur)
– Akçaağaç
– Melekotu
– Kimyon
– Yasemin
14. hafta hamilelik döneminde bebeğin boyu ve kilosu ne kadardır?

14. haftanızda bebeğiniz artık yaklaşık 9 cm boyunda ve ağırlığı da 45 gram civarındadır. 14. gebelik haftanız da bebeğiniz nefes alış veriş hareketlerine başlamaktadır. Nefes alışverişine başlaması ise hava ile yapılmaz. Amnion suyu ile gerçekleşir. Bebek amnion sıvısını akciğerlerine alır ve sonra yeniden ağzından dışarı atar. Bu solunum egzersizleridir. Bebeğin boynu bu haftada uzamaya başlar. Çenesi ise göğsündeki sabit pozisyonu bozarak buradan uzaklaşmaya başlar. Bebek ellerini kollarını artık istediği gibi hareket ettirme kabiliyeti kazanmaya başlar. Bebeğin sindirim sistemi de yemekleri sindirir gibi hareketler sergilemeye başlar. 14. haftalarda bebeğiniz baş parmağını emmeye başlayabilir. 14. haftada bebeğiniz kemik iliği kan hücreleri üretmeye başlar.

zeynep

Sorry, the comment form is closed at this time.


© 2021 www.coolkadin.com, All Rights Reserved