Yukarı

13 HAFTALIK GEBELİK (HAMİLELİK)

ONÜÇÜNCÜ HAFTADA HAMİLELİK – BEBEĞİN BOYU, KİLOSU, BÜYÜKLÜĞÜ

13. hafta hamilelik döneminde annede meydana gelen değişiklikler nelerdir?

haftada anne adayının karnında ve sağ kasığında ağrılar meydana gelebilir. Bu haftada ortaya çıkan ağrılar sebebi ise büyüyen rahmin, rahimi yerinde tutan bağları ve özellikle de ligamentum rotundum (“yuvarlak bağ”) ismi verilen yapıyı germesi dolayısı ile yaşanır. Yani bu ağrılar, rahimin yuvarlak bağa göre daha hızlı büyümesinden dolayı bu ağrılar yaşanır. Ancak anne adayının endişelenmesine gereke yoktur. Bu ağrılar uzun süreli değildir. Ligamentlerin gevşemesi ve gebeliğe adapte olması ile bu ağrılar yok olacaktır. Ancak ağrılar çok şiddetli olur ise, doktorunuza başvurabilirsiniz ve uygun göre ağrı kesicileri kullanabilirsiniz.
Hafta itibari ile, ikinci üç aylara giriş yaptınız. Arık erken dönem hamilelik belirtilerinden şikayetleriniz neredeyse bitti. Rahminizin gittikçe büyümesi, bebeğin artan beslenme ihtiyacı ve artan metabolizma hızını karşılamak adına anne adayının vücudundaki toplam kan hacmi artış göstermektedir. Baş ağrılarına da bu kan hacmi artışı sebep olur. Çoğunlukla ağrı kesici kullanmaya gerek olmayacak kadar hafif yaşanabilir.
Haftadan itibaren artık karnınız ortada. Gebelikten önceki kıyafetlerinize girememeniz oldukça normal.
Haftada bebeğin başı ve poposu arasındaki mesafe 60 mm civarındadır.
Sinir sistemi gelişimini sürdürür.
Bebeğinizin beslenme görevini tamamen plasenta ve göbek kordonu devralmıştır. 13. haftanın başından itibaren ise gebeliğin düşük ile sonuçlanma riski oldukça azalmıştır. Bebeğiniz artık size daha sıkı tutunmaktadır.
13. hafta hamilelik döneminde bebeğin ultrason görüntüsü nasıldır?

13. hafta hamilelik döneminde bebeğin görüntüsü aşağıdaki gibidir.

 

 

13.haftalik-gebelik

Gebelikte vajinal mantar problemi

Haftada anne adayı mantar sorunu ile karşılaşılabilir. Bunun sebebi de, vajende yer alan yararlı bakterilerin (laktobasiller) sayılarının çoğalması ile glikojen ismi verilen bir şekerden asit üretiminin artması kaynaklıdır. Bu sebeple de vajenin asidik özelliği artış gösterir. Artan bu asit derecesi korkulacak bir seviyede değildir. Sadece hassas ölçümler ile anlaşılır. Zararlı olabilecek mikropların çoğalmasının önüne geçecek kadar da etkili olmaktadır. Ancak bu asidik ortamın bir dezavantajı vardır, o da mantar sorununa uygun bir ortamı oluşturmasıdır. Bu sebeple 13. haftada anne adayı kaşıntılı bir beyaz akıntı sorunu fark edebilir. Doktoru ile bu durumu paylaşması yararlı olacaktır.
Gebelikte olan değişimler nelerdir?

Hamilelik döneminde kadın tamamen değişir. Bu fiziksel ve ruhsal değişimlerin tek amacı anne adayının vücudunu bebeğin gelişmesine ve doğuma hazırlamaktır.

Gebelik döneminde yaşanan belirtileri ve değişimlerin amaçları;

Gebeliğin ilk aylarında çeşitli besinleri canınız çekerken bazılarını kesinlikle görmek dahi istemezseniz. Bunun sebebi bünyenizde ihtiyaç duyulan besinleri almak ve zararlı olanlardan kaçınmaktır. Vücudunuz neye ihtiyacı olduğunu bilerek, sizi yönlendirir.
Gebe anne adayları genellikle sabah uyandıklarında bir mide bulantısı duyarları. Bunun sebebi de sabah uyanır uyanmaz anneye, hamile olduğunu hatırlatmak ve gün içinde öyle davranmasını sağlamaktır.

Gün içinde yaşanan sürekli uyuma hali de ilerleyen haftalar için sizin enerjik olmanızı sağlamak içindir.
Gebelik döneminde solunum potansiyelinizde artış olur. Bunun sebebi de bebek için yeterli oksijeni sağlamaktır.
Anne adayının kalp damar sisteminde dolaşan kan hacmi ve tüm vücut sıvısı %50 oranında bir artış gösterir. Kalp daha güçlü ve hızlı bir çalışma sergiler. Gene bunların da amacı bebek için yeterli oksijeni sağlamaktır. Doğumda yaşanabilecek kan kaybı için kan yedeklenmesi yapılmasıdır.
Gene anne adayının kanındaki pıhtılaşma yetisinde bir artış olur. Bunun sebebi de doğumda yaşanabilecek kan kayıplarını minimuma indirgemektir.

Gebeliğin erken dönemlerinde anne adayı sürekli uyumak isteyebilir. Gebeliğin sonlarına yaklaşıldığında ise gece boyu uyanmalar yaşanabilir. Bunun sebebi ilk başlarda, gebelik için gereken enerji sağlamaktır. Son aylarda ortaya çıkan uykudan uyanma ise, bebek doğduktan sonra emzirme yapılacağı için önden yapılan araştırmadır. Vücudunuz uykusuzluğa şimdiden alışmanızı ister.

Gebelik döneminde karındaki ve vücuttaki yağ dokusu artar. Bunun sebebi ise doğumdan sonra yaşanabilecek bir açlık durumunda bebeği ve anneyi beslemeye yardım etmektir. Vücut, kendini ve bebeği garanti altına almaya çalışır.
Gebelik döneminde tüm duyularınız keskinleşir. Bebeğinizi olası tehlikelerden korumak için tüm duyu sistemleri tam performans çalışır. Bebeğinizin nefes alış verişisi, farklı bir odadan dahi duyabilirsiniz.

Anne adayları gebelik dönemi boyunca genellikle uykudayken sol tarafa dönerek yatarlar. Bunun sebebi ise, vücudun yanında bulunan büyük toplardamarlara baskı yapmamaktır. Karındaki bebek de buna yardımcı olacak genellikle vücutlarını sola döndürerek pozisyon alırlar. Vücudunuz neler olduğunun farkında, gelen sinyallere mutlaka kulak asmalısınız.

13. hafta hamilelik döneminde bebekte meydana gelen değişiklikler nelerdir?

Bu haftada artık bebeğin ses telleri oluşmaya başlamıştır.
haftadan itibaren yüzü daha çok insanlaşmaya başlar. Önceki haftalarda yan tarafta olan gözler git gide birbirine yaklaşmaya başlar.
Kulaklarda bu haftada olması gereken yerlere doğru gelmeye başlıyorlar.
haftada bebeğinizin cinsiyeti hakkında bilgi edinilebilir. Genital tüberkül (“tepe”) ismi verilen yapının ultrasonografideki duruşuna göre (erkek bebeklerde yukarı doğru, kız bebeklerde vücuda paralel) cinsiyeti anlaşılabilir. Ancak genellikle bu bilginin kesin olması adına 13. haftada cinsiyet belirlemesi yapılmaz.

Gebelik Sürecinde Diş Sorunları

Hamilelik planlı ise, gebelikten önce diş bakımın tamamlanması en uygunudur. Fakat buna rağmen, diş problemleri gebelik döneminde de oluşabilir. Diş sorunlarınun ihmal edilmemesi gerekir. Size ve gebelik döneminize uygun olan tedavi yöntemleriyle bu sorunlar giderilmelidir.

13. hafta hamilelik döneminde bebeğin boyu ve kilosu ne kadardır?

13.gebelik haftasında artık bebeğinizin boyu ortalama olarak 8 cm, ağırlığı ise 20 gram olmaktadır. Bebeğinizin gözleri olması gereken pozisyonları almaya başlar. Kulaklar da aynı şekild eolması gereken yerlere doğru ilerlerler. Bebeğinizin yüzü artık daha çok insan yüzünü andırır. Ses telleri de oluşmaya başlamıştır. Artık birkaç hafta sonra bebeğinizin cinsiyeti belli olacaktır. 13. haftada bebeğin karaciğerinden safra sıvısı salıglanmaya başlayabilir, pankreas bezinden insülin üretimine başlanır. 13. haftada artık damaklarının aştında 20 adet diş oluşmuştur.

zeynep

Sorry, the comment form is closed at this time.


© 2021 www.coolkadin.com, All Rights Reserved
ankara escort