Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the ad-inserter domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/coolkadin/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114

Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the really-simple-ssl domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/coolkadin/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
12 HAFTALIK GEBELİK (HAMİLELİK) – Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı
Yukarı

12 HAFTALIK GEBELİK (HAMİLELİK)

ONİKİNCİ HAFTADA HAMİLELİK – BEBEĞİN BOYU, KİLOSU, BÜYÜKLÜĞÜ

12. hafta hamilelik döneminde anne adayında meydana gelen değişiklikler nelerdir?

Artık 12. haftada gebeliğiniz, oldukça hızlı bir şekilde ilerlemeye devam ediyor. Genellikle bu haftalarda anne adayları bebeklerine kavuşmak için oldukça sabırsızlanırlar. Ancak zaten bebeğinizin sizinle olduğunu unutmayın ve gebelik haftalarınızın tadını çıkartın. Anne adayının rahmi pelvis bölgesinden yukarı doğru çıkmaya başlar. Bu sayede de mesane üzerindeki baskı azalır. 12. haftaya kadar anne adayını rahatsız eden sık sık tuvalete çıkma şikayeti de azalmaya başlar. 12. haftadan sonra artık bulantılar, yorgunluk hissi, uykulu olma hali azalır. 12. haftada kan hacmi artık oldukça artmıştır. Bu sebeple de baş ağrısı gibi belirtiler gözlemlenebilir. Anne adayının migreni varsa şayet, gebeliğin ilerleyen haftalarında genellikle migren sorunu düzelme gösterecektir. Hamilelik sürecinde yaşanan baş ağrıları genellikle, bilgisayar ekranına uzun süre bakma, sinüzit gibi etkenler kaynaklı da olabilir. Ancak baş ağrıları çok yoğun ve devamlı ise bir doktora başvurmakta fayda olacaktır.

12. hafta hamilelik döneminde anne adayının cildinde ne gibi değişikler olur?

12. haftada anne adayları ciltlerinin güzelleştiğini hissedebilir. Bunun sebebi de, cildin gerilmesidir. Ancak bazı anne adayları ise tam tersini düşünerek, ciltlerinin bozulduğunu düşünebilirler. Akne sorunlarının arttığından şikayetçi olabilir.Toplumda yaygın olan bir düşünceye göre ise, şayet kız çocuğu bekleniyor ise, bebeğin anne adayından güzelliğini ödünç aldığı söylenir.

Şayet cildiniz ve tırnaklarınızda olan değişimlerden memnun değilseniz, bu durumun geçici ve hormonal olduğunu unutmayınız.

Bazı anne adayları 12. haftada saçlarının dökülmesinden şikayetçi olabilirler. Bazı anne adayları ise tırnaklarının çabuk uzaması ile ilgili şaşkınlık duyarlar.

Amniyos Sıvısı Nedir?

Amniyos sıvısı, bebeğin içinde yüzdüğü sıvıdır. Bebek, amniyos boşluğuna idrar yapar. İdrarı da amniyos sıvısını yutması ile ilişkilidir. Amniyos sıvısının yeterli olması bebeğin böbreklerinin, sindirim sisteminin ve beyin tarafından idame ettirilen yutma fonksiyonlarının kusursuz olarak çalıştığının bir işaretidir. Böbreklerin amonyak gibi çeşitli zehirli artıklar içerir. İçilmesi de hayati tehlike doğurur. Ancak bebekte ise toksik maddeler plasentayla anne adayının vücuduna verildiği için bebeğin idararı böyle sorunlara yol açmaz. 12. haftada ortalama 50 mililitre olan bu sıvı 20. haftada ise 400 mililitreye, bunun devamında ise yaklaşık bir litreye kadar ulaşır.

Amniyos sıvısı bebeğin ısısının muhafaza edilmesine yardım eder. Bunun dışında darbelere karşı onu korur. Rahimiçi duvarlara bebeğin değmemesini sağlar ve oldukça kusursuz bir şekilde büyümesi ve gelişmesi için ona zemin hazırlar. Yer çekimi sorunu olmadan hareket özgürlüğü de sağlar. Uzun süre su içinde kalmak, cildin buruşuk olmasına yol açar. Ancak doğanın kendi mekanizması buna karşı önlem almıştır. Bu etkiye karşı verniks demilen bir salgı maddesi üretilir ve bebek bu etkiye karşı korunmuş olur.

Amniyos sıvısı, bebeğin yenilenip dökülen cilt hücrelerini, saç, tüy, tırnak gibi yenilenmek üzere atılmış ölü dokuları ve yine bebeğin çeşitli dokularına ait hücrelerin bulunduğu da sıvılardır. Bu sebeple de bu sıvı özellikle ultrasonografide çeşitli partiküllerin görüntüsünü sergileyebilir.

12. hafta hamilelik döneminde bebekte meydana gelen değişimler nelerdir?

haftada bebeğin bütün organları artık oluşmuş vaziyettedir. 12. haftadan itibaren ise, yapısı ve işlevleri hali hazırda belirlenmiş olan organlar artık hacim olarak büyüme gösterirler.
haftada bebeğin parmaklarında tırnaklar gelişmeye başlamıştır. Saç ve tırnaklar artık uzamaya başlar.
haftada bebek, artık oldukça hareketlenmeye başlamıştır. Oldukça sık bir şekilde ağızını açıp kapar. Şayet şanslı iseniz, ultrasonografi uygulanırken hıçkırıklarına dahi şahit olabilirsiniz. Bebek, 12. haftada yeni yeni yutkunmayı öğrendiği için beceremeyip hıçkırığa tutulabilir.
hafta itibari ile bebek artık parmağını emmeye başlamıştır.
11-14 testi de bu haftalarda uygulanmaktadır. haftada rahim içindeki bebeklerin kalbi dakikada 120-160 defa atmaktadır. Bu hızlı kalp atışının sebebi ise, rahim içinin biraz daha düşük oksijene sahip bir ortam olmasıdır.
Çoğul gebeliklerde ise bu durum biraz daha romantiktir. Çoğul gebeliklerle ilgili yapılan araştırmalarda ikiz bebeklerin ana rahmindeyken bu durumu fark ettikleri ortaya konmuştur.
İkizleri birbirinden ayıran amniyos zarı şeffaf bir yapıdadır. Bu sebeple de gebeliğin ilerleyen haftalarında kardeşler birbiriniz görebilir.

12. hafta hamilelik döneminde bebeğin ultrason görüntüsü nasıldır?

12. hafta hamilelik döneminde bebeğin görüntüsü aşağıdaki gibidir.

 

12.haftalik-ultrason-3d

 

Bu haftada Baba Adayına Öneriler

Hamilelik süreci, hem anne adayının hem de baba adayının ruh halini değiştirmektedir. Anne adayı artık hamileliğe yavaş yavaş adapte olmaya başlarken, baba adayı da bu sürece, hem eşinin artık bir anne olmasına, hem çocuğunun olacağına hem de baba olacağına adapte olmaya çalışır. Erkeklerde bu adaptasyon süreci elbette ki psikolojik olmaktadır. Baba adayları, bu dönemdeki ruhsal değişikliklerini çok farklı şekillerde gösterebilir. Mesela, bu konuda çok heyecanlı oldukları için panik olan ve agresif bir ruh haline bürünebilirler. Bu süreci ilk defa yaşayan baba adayları ise bu konuda bazı hatalar yapabilirler. Ancak ne olursa olsun en büyük yükü anne adayının taşıdığını unutmadan, anlayışlı ve mantıklı bir tutum sergilemelidirler. Anne adaylarına her konuda tam destek olmalı, mümkünse her doktor kontrolünde eşlerinin yanında olmalıdırlar. Anne adayının hormonal değişimlerden dolayı sergilediği ruh hallerine karşı anlayışlı olmalıdır. Gebelik dönemi cinsel hayatı da etkileyebilen bir dönem olduğu için baba adayları sabırlı ve anlayışlı olmalıdır.

Aynı şekilde anne adayları da baba adaylarının uğraşlarını görmelidir. Bu 9 aylık marotonda elbette ki çatışmalar olacaktır. Ancak doğacak bir bebeğiniz olduğunu hatırlamak, ve o bebeğin size ihtiyacı olduğunu fark etmek bu çatışmaları aşmanıza ve birbirinize daha sıkı bağlanmanıza yardım edecektir.

12. hafta hamilelik döneminde bebeğin boyu ve kilosu nedir?

12.haftada bebeğin boyu artık ortalama olarak 5 cm, ağırlığı ise 15 gramı bulmuştur. Bebeğin artık tüm organları oluşmuştur. Geriye kalan ise doğum zamanına kadar büyümeleridir. 12. haftada ördek ayağı gibi birbirine yapışık olan el ve ayak parmakları birbirinden ayrılmıştır. Bebeğin cinsiyeti de belli olacak şekilde genital organda şekillenme başlar. Artık iki hafta içerisinde bebeğin cinsiyeti belli olacaktır. 12. haftanın sonuna geldiğinizde gebeliğinizin ilk trimesterı tamamlanmış demektir. Trimester, üç aylık dönem demektir. İlk üç aylık dönem de 12. hafta ile tamamlanır.

zeynep

Sorry, the comment form is closed at this time.


© 2021 www.coolkadin.com, All Rights Reserved