Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php on line 20

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php:20) in /home/coolkadin/public_html/wp-content/plugins/smio-wpapi/class.controller.php on line 8

Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent in /home/coolkadin/public_html/wp-content/plugins/smio-wpapi/class.controller.php on line 11
12 Aylık Bebekler

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/header/types/header-type2.php on line 213

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/header/types/header-type2.php on line 214
Yukarı

12 Aylık Bebekler

12 Aylık bebeklerin gelişimi nasıl olur? Ne gibi değişimler meydana gelir ve neler yapılması gerekir? gibi sorulara cevap bulabileceğiniz bir yazı.

12 aylık bebek pratik özet:

Fiziksel-zihinsel-duygusal gelişim
Kısa emir cümlelerini anlar. Sizin yaptığınız ev işlerini taklit eder. Karşılıklı oturduğunuzda sizinle top oyunu oynar. Görmesi yetişkinlerle eşit düzeydedir. Bir nesnenin adı söylendiğinde onun ne olduğunu anlar. Anlaşılır net sözcükler başlar, yaklaşık beş sözcüğü vardır. Taklit yoluyla göz kırpmak gibi yeni davranışları öğrenir. Güvendiği kişilere güler ve kucaklar. İnatçı davranışları başlar. Bağımsız ayakta durabilir, yardımsız yürüyebilir. (Tutunup kendini ayağa kaldırması gerekir, birçok çocuk yürümeye başlar)
Tıbbi takip/Öneriler
Muayene: Genel fizik muayene, gelişim, kalça çıkığı muayenesi, gözde yansıma testi ile şaşılık kontrolü (Hirshberg testi)(2 yaşa kadar 3-4 kez tekarlanır)
Öneriler: Günlük enerjinin %30-40’ı anne sütü+Aileyle birlikte sofra gıdası+D vit(2,5-3 yaşa kadar devam)
Dikkat: Kolalı-gazlı-alkollü içecekler, fazla tuz-şeker-baharat, şarküteri ürünleri suni tatlandırıcılar, boğaza kaçabilecek gıdalar yasak.
Testler: 9 ayda yapılmadıysa tam kan sayımı(Normalse Demir kesilir), Tam idrar tahlili

Aşıları

Su Çiçeği ve KKK (Kızamık-kızamıkçık-kabakulak) aşıları 1. doz, KPA13(Zatürre aşısı) 4. doz. Meningokok(Benekli menenjit) aşısı 1. doz (9 ayda yapılmadıysa)
Not 1:1 yaştan sora tek doz uygulanan bir marka daha vardır.

Aşağıdaki videolarda Uzm. Dr. Duygu Gür Ünal, “Bebeklerde Ek Besinlere Geçiş” ve “Özel Aşılar” hakkında bilgiler veriyor.

İlk Doğum Günü Partisi
Tebrikler! Artık bebeğiniz 1 yaşında, bu ay bebeğinizin ilk doğum gününü kutluyorsunuz. Ve siz de anne baba olmanın ilk yıldönümünü tadıyorsunuz. Bunu kutlamak için büyük bir parti yapsak ne güzel olur diye düşünebilirsiniz. Lütfen dürüst olalım. Bu ilk parti bebekten ziyade aileler için bir kutlamadır. Hatırlayın ki o koca bir yaşında olmakla beraber hala bir bebek ve o gün olanların çoğunu belki de anlamayacak hatta korkacak.
O özel günde, balonlar, maytaplar, pastalar ve kendisini izleyen, onla konuşmaya çalışan bir sürü insanın çıkardığı gürültü arasında bu kutlama onu gözyaşlarına da boğabilir. Eğer parti yapmayı düşünüyorsanız bu olasılığa da şimdiden hazırlıklı olun. Her halükarda kutlamak isterseniz unutmayın ki o bir bebektir. Bebek ve sizin için mümkün olduğunca sorunsuz bir kutlama yapabilmeniz için işte size bazı ipuçları:
• Öncelikle misafir sayısını çok arttırmamaya çalışın. Çünkü ne kadar çok kişi ve ses, siz ve bebeğiniz için o kadar çok stres demektir.
• Hava uygunsa, partiyi dışarıda da yapabilirsiniz. Bebekler kendilerini sınırlayan dört duvarın olmadığı dışarısını daha çok severler.
• Eğer bir palyaço falan getirtmeyi düşünüyorsanız, bebeğin tepkisine saygılı olun. Eğer korkarsa, korkusunu yeneceğini beklemeyin. Gösteri hakkında onunla konuşun ve onu mümkün olduğunca uzak tutun.
• Pastasından tattırın. Bebeklere tatlı verilmesine karşı olan biz doktorlara rağmen, arada böyle tatlı kaçmaklara müsaade ettiğimizi de söylemliyim. O şekeri nasıl olsa bir gün tadacak, niye bu ilk deneme birinci doğum günü partisinde olmasın ki.
• Uyku programına sadık kalın. Partinin zamanını bebeğinizin normal zamanında uyuyabileceği şekilde ayarlayın.
• Sizin de iyi vakit geçirmeniz gerekir. Bahsettiğimiz gibi bu aynı zamanda sizin de bir kutlamanız. Yemek hazırlığı ve temizlikle tüm vakti geçirmek partinin tadını kaçorabilir. Öncelikle kolay yapılacak yiyecekler planlayın, hatta imkanınız varsa bir yerlerden hazır ev yapımı yiyecekler de ısmarlayabilirsiniz. Böylece siz de bebeğiniz ve ailenizle daha iyi vakit geçirebilesiniz.
• Bu günü hatıra olarak saklamak için mutlaka fotoğraf çekin, videoya alın. Düşünsenize, büyüdüğünde kendi çocuklarına ve eşine gösterebileceği ne güzel bir anı.

Her Geçen Gün Artan Bağımsızlık
Çocuğunuz bir şeyler yapmayı öğrendikçe, onun ve sizin tavırlarınızda değişikliği fark edeceksiniz. Artık o sürekli kucakta durmak isteyen küçük bir bebek değil. Artık hareket halinde ve sadece canı istediği zaman kucağa alınıp sevilmeyi tercih edebilir.
Kendi kendine birşeyler yapmaya çalışır ve siz onun yerine yaparsanız bundan rahatsız olabilir. Tabii ki gözünüz üzernde olsun amal ütfen kendi kendine bir şeyler yapmasına izin verin, kendine güvenmesi için bu çok önemli. Fakat yine de sizin yüzde yüz ilginize ihtiyacı olduğunu unutmayın. Her çağırdığında koşmayabilirsiniz. Doğal olarak sizin de işlerinizin olduğunu anlaması ve sabretmeyi öğrenmesi gerekir, yani artık isteklerini biraz erteleme konusunda ona destek olun.

Bazı Şeylere Aşırı Bağlılık
Bu sıralar çocuğunuzu klasik sevdiği eşyalarından ayırmakta zorlanabilirsiniz. Çünkü bu ara ayrılığa ve yabancı yüzlere sıkça maruz kalmaktadır. Fakat çocuğunuzun battaniyesini ya da yastığını evin her odasında, misafirlikte hatta sokaklarda sürüklemesinden yorulabilirsiniz. Bu durumları önlemenin çeşitli yolları olabilir.
Taktiklerden biri, sevilen eşyanın yatma zamanı gibi sadece belirli zamanlarda anne babaya iyi geceler derken kullanılması. Diğer zamanlarda uzanarak alabileceği belli bir yerde battaniyeyi tutarak belki azaltmasını sağlayabilirtsiniz. Ya da battaniyenin küçük bir parçasını bebeğe vererek koca battaniyenin sürüklenmesini önleyebilirsiniz. Veya kayıtsız kalıp bebeğin battaniyeyi sürüklemesine ses çıkarmayabilirsiniz. Neye karar verirseniz verin, ancak lütfen tutarlı olun.

Gündüz Tek Uyku Yetmez mi?
12. ay civarında ya da en geç birkaç ay sonra bebeğinizin gündüz uyku programını değiştirdiğini görebilirsiniz. Artık gündüz bir kez ama daha uzun uyumaya başladıysa şaşırmayın, bazı bebekler böyle değişiklikler yapabilir. Yapmadıysa da siz onu buna alıştırabilirsiniz.
Bazı bebekler günde tek uykuya bir günde alışırken, bazıları için ise bu aylar alabilir. Hatta öğleden sonra uzun bir uyku çekebilmesi için sabahları zor da olsa erken kaldırmanız gerekebilir. İlk başta sizin için de bu durum zorlayıcı olsa bile, kısa bir sürte sonra her gün öğleden sonra kendinize iki saat ayırabilme ihtimalini düşününce bu eğitim programını yapmaya değer gibi duruyor.

admin

Sorry, the comment form is closed at this time.


© 2021 www.coolkadin.com, All Rights Reserved