Yukarı

Uzmanlar Uyardı: Filizlenmiş Patates Yemeyin!

Evimizin en vazgeçilmez yiyeceklerinden birisi de hiç şüphesiz patatestir. Bir çok yemeğin içine de kullandığımız patatesi pek çoğumuz havuç gibi yer altında yetişen kök sebzesi olduğunu düşünür. Ancak aslında “yumru kök” olarak bilinir. Bu yumru kökler yer altında şişer ve ana bitki öldüğünde kalmaya devam eder. Bu sayede kış ayları geldiğinde yumru kökler soğuktan etkilenmez ve hayatta kalmayı başarır.

PATATESLER FİLİZLENİNCE NE OLUR?

Patatese yakından baktığınızda üzerinde minik noktalar olduğunu görürsünüz. Bu noktalar kök boğumlarıdır. Yer üstündeki bitkilerde bu boğumlardan yeni yapraklar ve dallar çıkar. Eğer patatesi de aydınlık yerde bekletirseniz zamanla bu noktalardan filizler çıkar.

Evdeki ısı sebebiyle tetiklenen büyüme güneş ışığı da söz konusuysa hızlanacaktır. Peki, patates filizlenince neden yememeliyiz? Güneş ışığına maruz kaldığında yumru kök bitki olan patateste bir dizi fizyolojik reaksiyon meydana gelir.

Klorofil üretimi yeşil renk oluşumunu tetikler. Yeşil renk zararlı değildir, aksine demir gibi faydalı minerallerin artışını sağlar.

ZEHİRLENME BELİRTİLERİNE NEDEN OLUR

Ancak gün ışığı ve ısı patatesteki solanin üretimini de tetikler. Solanin, fazla miktarda tüketildiğinde zehirlenme belirtilerine neden olur.

Mide bulantısı, ishal, kusma, mide krampları, boğazda yanma, baş ağrısı ve baş dönmesi görülebilir.

Bu kimyasal patatesin kabuklarının hemen altında daha yoğun miktarlarda bulunur.
Bu sebeple rengi yeşile dönmüş ve filizlenmiş patateslerin tüketilmemesi önerilmektedir.

zeynep

Sorry, the comment form is closed at this time.


© 2021 www.coolkadin.com, All Rights Reserved
ankara escort