Yukarı

SKLEROTERAPİ HAKKINDA

Skleroterapi örümcek yapıda, ağ şeklinde veya varisli damarlardan kurtulmak için bir solüsyon enjekte edilerek uygulanan ve son dönemde çok popüler olan tıbbi bir yöntem. Varis tedavisinde kanıtlanmış bir yöntem olan skleroteapi, aslında 1930’lardan bu yana kullanılıyor. Muayenehane ortamında uygulanabilen bu yöntemde genellikle köpük veya sıvı şekilde olan solüsyon, ufak bir iğne yardımıyla enjekte ediliyor. Solüsyon enjekte edildikten sonra damarlar şişiyor ve bir araya geliyor. Burada öncelikle bir iz oluşuyor. Biriken kan, daha sonra sağlıklı damarlara doğru yönlendiriliyor. Oluşan damar izi ise dokular tarafından absorbe ediliyor ve sonunda kayboluyor.

Skleroterapi yaptırmak isteyenler

Varislerinden şikayet edenlerin öncelikle dermatolog veya damar cerrahı tarafından tedaviye uygun olup olmadıklarının belirlenmesi gerekiyor. Hamile olanlara tedavi uygulanmıyor. Doğum kontrol hapı kullananlarda tedavinin uygulanmasında bir sakınca görülmüyor. Geçmişte pıhtılaşmayla ilgili bir sorun yaşayanlarda ise tedaviye uygun olup olmadığına doktorun karar vermesi gerekiyor. Tedaviye uygunluk, tedavinin uygulanacağı alanın durumuna ve pıhtılaşma sorununun kaynağına göre değişebiliyor.

Varis tedavisinde skleroterapinin başarısı

Araştırmalar, enjeksiyon yapılan damarların yüzde 80’inde iyileşme olduğunu gösteriyor. Skleroterapi uygulanan kişilerin yüzde 90’ı ise tedaviye olumlu yanıt veriyor. Birçoğunda örümceksi yapıdaki ufak damarlar üç ile altı hafta arasında kayboluyor. Daha büyük damarların kaybolması ise üç ile dört ayı bulabiliyor. Tedaviye olumlu yanıt veren damarlar tekrar ortaya çıkmıyor. Ancak bu vücudun başka yerlerinde yenilerinin oluşmayacağı anlamına gelmiyor.

Olası yan etkiler

Skeleroterapinin birçok yan etkisi hafif özellikte ve uzun süre kalıcı değil. Kaşıntı en sık görülen yan etkilerden biri ve bir veya iki gün sürebiliyor. Tedavi uygulandıktan sonra birkaç gün boyunca o bölgede kızarıklık veya kabarıklık görülebiliyor. Zaman zaman morarma olabiliyor ve hastaya göre tedaviden sonraki birkaç gün veya birkaç hafta içinde geçiyor. Bazı büyük damarlarda sertleşme ve yumru yumru olma gözlemlenebiliyor. Bu yumrular da normal bir şekilde çözünüyor ve birkaç hafta içinde kayboluyor. Kahverengi çizgiler veya noktalar oluşabilir ancak çoğu hastada bunlar altı ay içinde kayboluyor. Nadir görülen en ciddi yan etki ise enjekte edilen solüsyona karşı alerji vakaları. Bu durumda enjeksiyonun yapıldığı bölgede inflamasyon baş gösteriyor, kabarma görülüyor ve bazen enjeksiyon alanında yaralar oluşabiliyor. Bu yan etkilerden herhangi biri görüldüğünde, doktorunuzun hemen müdahale etmesi gerekiyor.

Skleroterapinin maliyeti

Skleroterapi tedavisinin maliyeti, bazı faktörlere bağlı olarak değişebiliyor. Burada tedavinin ne kadarlık bir alana uygulanacağı maliyeti değiştirebiliyor.

Skeleroterapiden önce ve sonra neler yapılmalı

Skleroterapi tedavisinden önce doktorunuz damarlarınızla ilişkili olabilecek herhangi bir hastalık geçirip geçirmediğinizi, alerjik reaksiyon gösterip göstermediğinizi, varsa kullandığınız düzenli ilaçları bilmek isteyecektir. Skleroterapi tedavi öncesinde sizden bazı kan sulandırıcı ilaçları kesmeniz istenebilir. Mayo Clinic uzmanları, tedaviden 24 saat öncesinde tıraş olma ve bacaklara losyon sürme gibi uygulamaların kesilmesini ve uygulama günü doktora giderken rahat kıyafetler giyilmesini öneriyor. Ayrıca tedaviden 48 saat öncesinde çok sıcak banyo, hamam, sauna ve doğrudan güneş ışığından uzak durulması öneriliyor. Tedaviden sonra enjeksiyon yerini hafifçe sabun ve su kullanarak yıkayabilirsiniz. Ancak tedaviden hemen sonra aerobik egzersizlerden ve dar kıyafetlerden uzak durmakta fayda var.

 

admin

Sorry, the comment form is closed at this time.


© 2021 www.coolkadin.com, All Rights Reserved
ankara escort