Yukarı

Miyomlarda Tanı – Teşhis Yöntemleri

Her kadının yaşadığı kabuslardan biridir. Miyom, kadın hastalıkları içerisinde en fazla rastlanan rahatsızlıkların arasında yer almaktadır. Ancak genel olarak bakılacak olursa, teşhisi kolay yapılan rahatsızlıklardır. Miyomlar, belirli bir olgunluğa geldikleri zaman, el ile vajinal muayene esnasında fark edilebilir. Ancak bugünün şartlarında, küçük olsalar bile, gelişmiş ultrasonografi cihazları ile beraber rahat bir şekilde saptanabilmektedirler.

Miyomların teşhisi ve ayırıcı tanısı için kullanılmakta olan teknikler ve yöntemler hakkında, aşağıda detaylı bilgiler verilmiştir. Ancak en sık kullanılmakta olan teşhis yöntemi, elbette ki ultrasondur.

1 ) Ultrason

Karın bölgesinden yapılan (abdominal) veya transvajinal yol ile gerçekleştirilen ultrasonografi sayesinde, miyomlar rahat bir şekilde gözlemlenebilmektedir. Transvajinal ultrasonografi, miyomun büyüklüğünü ve bulunduğu yerin kesin bir şekilde tespit edilmesi ve diğer patolojilerden ayırt edilmesi bakımından daha hassastır.

Ultrason ile miyomun boyu, çapı, tipi (subreröz, intramural, submüköz) teşhis edilebilmektedir. Belli periyotlarda yapılmakta olan ultrason ölçünleri ile beraber, miyomların büyümesi ve gelişmesi kontrol edilebilmektedir. Ultrason ile 1 cm’den küçük olan miyomlar dahi fark edilebilir. Muayene ve ultrason ile beraber miyomların büyük bir çoğunluğun saptanması mümkün olabilmektedir.

2 ) Laparoskopi:

Laparoskopi, çok basit bir şekilde anlatmak gerekirse, karın bölgesinin içerisine göbek altından açılan küçük bir delikten, kamera yöntemi sayesinde incelenmesi durumudur. Laparoskopi, çok nadir bir şekilde miyomların yumurtalık ( over ) kisti gibi çeşitli pelvik parolojilerden ayırt edilmesi ve net bir şekilde teşhis konulabilmesi için uygulanan bir yöntemdir. Laparoskopik olarak miyomların temizlenmesi (myomektomi) bazı miyomlarda mümkün olabilmektedir.

3 ) Tomografi ve MR
Bilgisayarlı tomografi (BT, CT) veya magnetik rezonans (MR) gibi yöntemlerin kullanılması, çok az da olsa miyomların karın içerisindeki, yumurtalıklardaki diğer patolojilerden ayırt edilmesi için kullanılabilen bir tekniktir. Daha çok MR, miyomların bulundukları yerlerinin belirlenmesi amacı ile ve adenomyozis gibi diğer patolojilerin tespit edilmesi durumunda çok başarılı sonuçlar sağlamaktadır.

4 ) Histeroskopi

Histeroskopi, kısacası vajinal yol aracılığı ile kamera yöntemi sayesinde rahim içerisinin gözlemlenmesi durumudur. Miyomların tespit edilmesinde çok sık kullanılan bir yöntemdir. Daha çok rahim içerisine yakın bir bölgeye yerleşmiş olan (submüköz) miyomlar, endometrial poliplera rastlayabilir. Bunların ayırt edilmesinde, salin infüzyon sonografi (rahim içerisine su verilerek ultrason yapılması) veya histeroskopi kullanılmaktadır. Histeroskopi ile aynı zamanda, submüköz miyomların tedavisinin gerçekleşmesi de mümkündür. Çok büyük olmayan submüköz miyomlar, histeroskopi uygulaması esnasında elektrokoter sayesinde kesilip temizlenebilmektedir.

5 ) Histerosalpingografi (HSG – Rahim filmi veya rahim röntgeni)

Hissterosalpingografi, genellikle kısırlık tedavilerinde, rahim içerisini ve tüplerin açık olup olmadığının tespit edilmesi amacı ile kullanılmakta olan bir yöntemdir.

HSG’de rahim içerisine doğru gelişmekte olan miyomlar tespit edilerek, takibinin yapılması sağlanabilir. Rahim iç duvarında (intramural) veya dışarı doğru büyümüş (subseröz) miyomlar HSG’de fark edilmemektedir.

6 ) Salin İnfüzyon Sonografi (Rahim içerisine su verilerek ultrason yapılması)

Toplum içerisinde sulu ultrason (SİS)olarak tabir edilmekte olan salin infüzyon sonografi (sis), vajina aracılığı ile rahim içerisine küçük bir kanül (ince boru) desteği ile rahim içerisine serum verilmesi esnasında ultrason yapılmasıdır. Bu işlemin yararı, rahim içerisine verilen suyun rahim içerisini doldurarak genişletmesi ve bu sayede rahim içerisinde bulunan miyomun, polip gibi patolojilerin daha rahat bir şekilde gözlemlenmesinin sağlanması olmaktadır.

7 ) Miyom teşhisinde kan tahlilinin kullanılmasına ihtiyaç duyulur mu?

Bu soru, hastalar tarafından çok fazla merak edilen bir sorudur. Ancak miyomların tanı ve kontrolleri esnasında kullanılan bir kan tahlili yöntemi şuan için bulunmamaktadır. Yumurtalık (over) kistleri ile alakalı olarak kanda bazı bulgular, tahlil ile fark edildiği halde, miyomlar ile alakalı bu tarz bulgular bulunmamaktadır. Kan tahlili, sadece şüphe duyulan çeşitli durumlarda, miyomların bazı patolojilerden ayırt edilmesi amacı ile gerekebilmektedir. Ancak az önce de belirttiğimiz gibi, miyomun teşhisi için kan tahliline gerek duyulmamaktadır.
8 ) Smear testi miyomlar ile ilgili olarak bilgi verir mi?
Smear testi, miyomlar ile alakalı değil bir tek rahim ağzı ile alakalı olan patolojiler ile ilgili bilgi vermektedir. Miyom veya polip gibi rahim içerisinde bulunan patolojiler ile ilgili herhangi bir bilgi vermemektedir.

admin

Sorry, the comment form is closed at this time.


© 2021 www.coolkadin.com, All Rights Reserved
ankara escort