Yukarı

25 HAFTALIK GEBELİK (HAMİLELİK)

YİRMİ BEŞ HAFTALIK HAMİLELİK – BEBEĞİN BOYU, KİLOSU, BÜYÜKLÜĞÜ

25. hafta gebelikte annede meydana gelen değişikler nelerdir?

Anne adayının rahmi bu haftalarda oldukça büyük. Yaklaşık olarak futbol topu büyüklüğünde. Bu büyüme doğuma kadar devam ediyor. Bu sebeple anne adayının beli ve bacakları ağrıyabilir. Bunun sebebi de rahmin beldeki sinirlere büyüdükçe baskı yapmasıdır.

Bu ağrıları hafifletmenin çözümü de sık sık dinlenmek ve aynı pozisyonda kalmamak. Ağrı duyduğunuz anda ılık bir duş almak da ağrıyı hafifletebilir. Gerekirse buz tatbik edebilirsiniz. Şayet ağrılar daha şiddetli olursa doktorunuza başvurup size uygun olan ağrı kesicileri kullanabilirsiniz. Karnınızı gizlemeye çalışmak, belinizi bükerek yürümek ağrıları arttıracaktır. Karnınızı saklamayın.

Anne adayı bu haftalarda büyüyen rahmin sinirlere baskı yapması sebebiyle, rahmi tutan bağların içindeki sinirlerin gerilmesi, vücudun ağırlık merkezinin değişmesi ile birlikte bel ve kasık ağrılarını oldukça yoğun yaşayabilir. Bu sancıların hissedilmesi genellikle normal kabul edilir ancak doktorlar tedbiri elden bırakmaz ve erken doğum sancısı olup olmadığını araştırır. Erken doğum risklerinde yaygınlıkla anne adayı belirli zaman aralıklarında karınlarında toplanma, sertleşme ve kramp tarzı ağrılar duyabilirler. Bu toplanma durumunu tespit edebilmek adına anne adayı avucunun içi ile karnına dokunur ve hissedebilir.

Bu sancılar esnasında karınlarının avuçlarının altında toplandığını anlayacaktır. Bu sancıların duyulduğu süreçler haricinde karınları oldukça yumuşaktır ve ağrılar daha hafiftir. Ancak oldukça nadir şekilde de olsa erken doğum sancıları net olmamakla birlikte kasık ve bel ağrıları gibi hissedilebilir. Bu aşamada doktorlar bu sancıların erken doğum sancısı mı yoksa bel ağrısı mı olduğu ayırt etmelidir. Tedbir elden asla bırakılmamalıdır. Bundan dolayı da ultrasonla rahim ağzı boyunu ölçmek, anne adayını rahim kasılmalarını kaydeden bir makineye bağlamak (NST- non stres test, ileri ki haftalarda bebeğin kalp atışlarını ve rahim kasılmalarını birlikte kaydetmek için kullanılacaktır) gibi ilave yöntemlere başvurulur. Şayet erken doğum riski ele alınarak sancılar tespit edilir. Tedaviye ihtiyaç duyulursa ayakta ya da hastanede uygulanabilir. Erken doğum riski tespit edilmez ise anne adayının bu ağrıları daha az hissetmesi için çeşitli öneriler tavsiye edilir.

Erken Doğum Yapmak

Unutulmaması gereken bebeğin iyice olgunlaşana kadar anne karnında kaldığı fazladan birkaç saatin dahi gelişimi için oldukça mühim olduğudur.Bebeğin anne karnında yeterince kalması sağlıklı olma şansını arttırır. Erken doğum durumlarında yoğun bakım koşullarının ve personelin çok deneyimli olması bebeğin hayatta kalmasını sağlayabilmek için çok önemlidir. Fakat 25. haftalarda dünyaya gelen bebeklerin ilerleyen hayatlarında zihinsel ve sinirsel sorunları olabileceği akıldan çıkarılmamalıdır.Bu sebeple bebeklerin takip edilmesi gerekir.

25. hafta hamilelikte bebeğin boyu ve kilosu ne kadardır?

haftada bebeğin boyu ayaklarından başına kadar 30 cm. Kilosu ise yaklaşık olarak 670 gram. Bu sebeple de buruş buruş cildi artık daha da düzelmeye başlıyor. Git gide normal bir bebek görüntüsü almaya başlıyor. Her bebeğin gelişimi oldukça farklıdır. Bu sebeple verdiğimiz bilgiler bir fikir vermek amaçlıdır.

25. hafta hamilelikte bebeğin ultrason görüntüsü nasıldır?

25. hafta hamilelikte ultrason görüntüsü aşağıdaki gibidir.

 

25-haftalik-ultrason-3d..

 

Anne adayının saçları hiç olmadığı kadar parlak

haftada bebeğin saçları çıkmaya başlıyor ancak bu anne adayını da etkiliyor. Anne adayının da saçları daha parlak ve daha canlı. Bunun sebebi de gebelik dönemindeki hormonlarınız. Ancak gebe olan bazı anne adaylarında hormonlar sebebiyle saç dökülmeleri de görülebilir. Ancak endişelenmeye gerek yoktur. Bu dökülmeler doğum ardından sona erecektir.
Egzersizleri ihmal etmeyin

Artık anne adayı kolay kolay eskisi kadar rahat hareket edemiyor. Şayet hamileliğiniz riskli değilse doktorunuz izin verdiği sürece egzersiz yapmaya devam edebilirsiniz.

Ancak elbette ki egzersiz yaparken bazı kurallara uymanız gerekir. Çok yorulmamanız, herhangi bir ağrı duyarsanız durmanız, çok terlememiz, baş dönmesi yaşadığınız taktirde durmanız gerekir. Hafif tempolu yürüyüşler yapmanız yeterli olacaktır. Ağırlık merkeziniz değiştiği için dengede durmanız gereken hareketlerden kaçınınız. Bol bol su içmeye dikkat edin Mümkünse egzersizlere ısınma hareketleri ile başlayın, soğuma hareketleri ile bırakın.

Gebeliğin artık ilerleyen haftalarında anne adayları birkaç rahatsız edici sorunla karşılaşabilir.Bunlardan biri de Hemoroittir. Makattaki toplardamarlarda varis olmasına hemoroit denir. Bu sorun anne adaylarının %20 ile %%50’sinde meydana gelebilir. 25. haftada bacaktaki damarlar da varisleşmeye oldukça eğilimlidir. Bu durum makattaki damarlar için de geçerlidir. Gebelik dönemindeki kabızlık sorunu buna yol açar. Kabızlığa karşı önlemlerinizi alırsanız bu sorunla karşılaşma riskinizi azaltırsınız.

Ellerde ağrı ve uyuşukluk duyma

Anne adayı ellerde uyuşukluk duyabilir. Şayet bu uyuşukluk, baş parmağı, işaret parmağı ve orta parmağının yarısında duyuluyor ise bu soruna karpal tünel sendromu denilmektedir. Sorununuz bu olabilir. Bu sendrom genellikle piyano çalma, klavye kullanma sürekli el hareketlerini gerektiren işleri yapanlarda ve anne adaylarında ortaya çıkar. Hamilelik süresince bir çok doku şişmeye başlar ve sinire baskı yapar. Bu sebeple de uyuşukluk, sızlama, yanma ya da ağrı duyulabilir. Bu problemler uyurken daha da artar.Bu sebeple de anne adayı ellerinin üzerine yatmaktan kaçınmalıdır. Uyuşukluk hissedildiği zaman eller yatak kenarından sallandırılmalı. Akapuntur yöntemi de bu uyuşukların giderilmesinde oldukça işe yarar bir yöntemdir.

Karnın kaşınması

Şayet anne adayının karnı kaşınıyor ise, korkmaya gerek yoktur. Bu durum normaldir. Gebelik ilerledikçe bu kaşıntı artabilir. Karın gebelik ilerledikçe gerilir. Bu sebeple de kaşıntı olur. Bu kaşıntılar nemlendiricilerle azaltılabilir. Kaşımama ya özen gösterin.

Bebeğin el ve ayak tırnakları artık bu hafta itibari ile oluştu.
Bu ay sona erene dek diş tomurcukları ve diş eti gelişimi sürmeye devam eder.
Kapalı olan burun delikleri 25. haftada açılmaya başlayacaktır.
Anne adayları 25. hafta itibari ile gün içinde ritmik ve düzenli olarak karınlarında hareket duyabilirler. Aslında bu hareket, bebeğinizin hıçkırığıdır.
Karında şişkinlik, hazımsızlık, mide yanmaları, geğirme, gaz sorunları ve kabızlık problemleri meydana gelebilir.
Bu belirtileri minimuma indirmek adına;

Düzenli ve sağlıklı beslenmeyi ihmal etmemek
Bol lifli besinler tüketmek
Özellikle az ve sık yemeye dikkat etmek.
Bol bol su içmek
Yemeklerle birlikle su içmekten kaçınmak
Belirli bir saat sonrasında yemek yememek
Sebze ve meyve tüketimi asla ihmal edilmemelidir
Yürüyüş yapmak ihmal edilmemelidir
Uzun süreli ayakta kalmamaya dikkat edilmelidir
Fast food besinlerden uzak durulmalıdır
Karbonhidrat tüketimi olabildiğince azaltılmalıdır, şekerleme, çikolata gibi bebek için faydalı olmayacak besinlerden kaçınılmalıdır.

zeynep

Sorry, the comment form is closed at this time.


© 2021 www.coolkadin.com, All Rights Reserved
ankara escort