Yukarı

21 HAFTALIK GEBELİK (HAMİLELİK)

YİRMİ BİR HAFTALIK HAMİLELİK – BEBEĞİN BOYU, KİLOSU, BÜYÜKLÜĞÜ

21. gebelik haftasında bebeğin boyu yaklaşık 27 cm, ağırlığı 350 gram kadardır.

21. hafta hamilelik döneminde annede meydana gelen değişiklikler nelerdir?

Bebeğinizin hareketlerini artık hissedebiliyorsunuz. Gelecek haftalarda bu hisleriniz daha da artacak. Çünkü bebeğinizin hareketleri güçlenecek ve artacak. Bu dönemde bebeğin daha az hareket ettiğini düşünüp telaşa kapılabilirsiniz. Ancak unutmamanız gereken, bu haftalarda bebeğin hareketlerinin tutarsız bir şekilde gerçekleştiğidir. İlerleyen haftalarda bebeğiniz daha çok büyüyecek ve hareketler daha istikrarlı olacaktır. Gebelik haftaları ilerledikçe artık bebeğiniz seslere ve kokulara, yediklerinize tepki verecektir.

Anne adaylarının bazıları bu dönemde ya da gelecek olan haftalarda burun kanaması sorunu yaşayabilirler. Bu kanamalar şiddetli kanamalar değildir ve kısa sürede dururlar. Burun kanamasının sebebi ise, damar sisteminizdeki değişimlerdir. Bu değişimler hasebiyle kan miktarı artar. Bu nedenle de dış ortama açık olan burun içi kılcal damarların daha kolay çatlayabilir. Bu sebeple de burun kanaması yaşanır. Anne adaylarının %25 burun kanamasını gebelik döneminde yaşarlar.

Bütün burun kanamalarının sebebi tabii ki gebelik değildir. Bu nedenle mutlaka doktorunuza bunu söylemelisiniz.Diş eti kanamaları da burun kanamaları gibi yaşanabilir. Bunun sebebi de gebelik döneminde yaşanan değişikliklerdir. hafta itibari ile sizi rahatsız edebilecek bir başka sorun da kasık ağrısıdır. Kasık ağrısı iki taraflı da hissedilebilir. Bu ağrı esasında, bacağınızın iç yüzünün kemik çatısı ile birleştiği yerde olur. Bu birleşimin olduğu yerde bir gerginlik duyulur ve bu da genelde kasık ağrısı şeklinde algılanır. Bu gerginlik o alandaki kaslarla kemikleri birbirine bağlayan ligaman ismi ile anılan bağ dokusu yapılarının gerilmesidir. Normaldir. Korkmaya gerek yoktur.

Bebeğin hareketleri nasıldır?

Anne adayları genellikle rahim içindeki bebeklerin rahat olmadığını düşünürler. Ancak durum hiç böyle değildir. Bebekler, rahim içinde oldukça keyiflidir. Yani rahmin içinde sıkışıp kalmış bir durum söz konusu değildir. Oksijen, besinler, sıcaklık her şeyi burada temin edebildikleri için, bebeklerin rahatsız olacağı ya da sıkışacağı bir durum yoktur. Bu dönemde sizin olduğu kadar bebeğinizin de çeşitli görevleri mevcuttur. Bunlar, öncelikli olarak kendini doğum sonrası hayata alıştırmaktır. Bebeğiniz doğana kadar tüm kaslarını çalışır duruma getirmelidir. Aksi halde, kaslar kitlesel olarak azalma yani “erime” gösterecektir. Bu sebeple de siz yapmasanız dahi bebek anne karnında egzersizlerini yapar. Bu egzersizler de anne tarafından ”tekmeliyor, hareket ediyor.” şeklinde algılanır. Bu hareketler, anne adayının enerji veren besinler tüketmesi ile artar.

Tıpkı insanlar gibi, bebeklerde sürekli aynı pozisyonda kalmaktan sıkılırlar. Bu sebeple de hareketlenirler, pozisyonlarını değiştirirler.

Bebeğiniz amniyos sıvısını düzenli şekilde içer. Bu sebeple de sıvı sürekli devir daim yapar. Bebeğin yuttuğu bu sıvı kana, oradan da böbreklere geçer. Böbreklerden de idrar olarak boşaltılır. Bebeğinizin yutma refleksi yeni yeni geliştiği için hıçkırıklara tutulabilir. Bu hıçkırıklar anne adayı tarafından hissedilebilir.

Rahim, oldukça güçlü bir organdır. Doğuma hazırlanmaya şimdiden başlar. Doğum sırasında yaşanacak olan kasılmalar için şimdiden kendini adapte eder. İlk olarak rahim yalnızca belli bölgelerini kasar. Bu kasılmalar bebek tarafından fark edilir ve pozisyonunu değiştirerek ilerleyen haftalarda baş aşağı pozisyonunu alır.

Ancak her anne adayı illa bu hareketleri hissedecek şeklinde bir durum söz konusu değil. Özellikle de anne adayının ilk gebeliği ise bu hareketleri hissetmesi daha zor olabilir. Öte yandan da her bebek kendine göre hareket geliştirmektedir. her bebeğin hareketliliği birbiri ile aynı olmaz.

21. hafta hamilelik döneminde bebeğin ultrason görüntüsü nasıldır?

 

21.hafta-gebelik

 

21. hafta hamilelik döneminde bebekte meydana gelen değişiklikler nelerdir?

21. hafta itibari ile bebeğin kalp kası güçlenmesini hızlandıracak ve daha hızlı bir şekilde kan pompalayacak. Bebek ana rahminde olduğu için daha fazla oksijene ihtiyaç duyar ve bu sebepler kan dolaşımını daha hızlı yapmak zorundadır. Bundan dolayıda rahim içinde bulunan bebeğin dakika kalp atım sayısı 120-160 arasında değişkenlik göstermektedir.

haftada yapılan ultrasonda doktorunuz size ”bebeğin eşi” hakında bir şeyler söylemiş olabilir. Burada kast edilen eş, plasentadır. Plasenta, hamilelik haftaları ilerledikçe yer değiştirir. Çoğunlukla ise 24. haftada artık gerçek yerine iner.
Henüz ilk bebeğine hamile olan anne adaylarında nadir olarak ortaya çıkabilen ve “placenta previa” (“önde gelen plasenta”) denilen durum olabilir. Bu durumda çeşitli zamanlarda kanamalar görülebilir. Şayet anne adayının ilk gebeliği ise ve doktorunuz size bebeğin eşi aşağıda dedi ise, endişelenmeyin. Bu durum birkaç hafta içerisinde kendiliğinden düzelecektir. Şayet kanama probleminiz olursa mutlaka doktorunuza başvurun. 21. haftanın sonuna doğru artık bebeğiniz 26.7 cm boylarında ve kilosu da 370 gram dolaylarındadır.

Gebeliğin 21. haftasında anne adayının bedeni

Artık vücudunuz git gide büyüyor. Göbek ve göğüsleriniz büyümeye devam ediyor. Bu sebeple çatlak izlerini artık fark etmeye başlamış olabilirsiniz. Gebelik sonlanana kadar cilt esnemeye devam edecektir. Bu sebeple de alttaki destek dokuları kopacaktır. Bunun neticesinde mor, pembe çizgiler oluşacaktır. Bunlar, çatlaklar diye tabir edilen durumlardır. Kadınların %50’sinde gebelik döneminde çatlar oluşur. Çeşitli kremler ve bitki yağları kullanmak bu sorunları hafifletecektir.

Akne sorunu

Özellikle 21. haftada akne sorunlardan şikayetçi olunabilir. Bunun sebebi de git gide artan hormon salınımıdır. Özellikle de androjen hormonundaki artış hasebiyle sebum denilen bir yağ maddesinin üretiminde artış meydana gelir. Bu sebeple de akne oluşmaya başlar.

Akne ye karşı alınabilecek 6 önlem

Günde 2 kere suratınızı nazik bir biçimde su ile yıkayın. .
Yüzünüzü kesinlikle kesele meyin.
Nemlendiricilerin yağsız olmasına özen gösterin.
Sivilcelerinizi sıkmayınız, ellemeyiniz. İz kalmasına yol açabilirsiniz.
Şayet makyaj yapacaksanız da su bazlı ürünleri kullanın ve mutlaka yatmadan doğal ürünlerle temizleyin.
Doktorunuzun haberi olmadan ilaç kullanmayın ya da merhem kullanmayın.

zeynep

Sorry, the comment form is closed at this time.


© 2021 www.coolkadin.com, All Rights Reserved
ankara escort